Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Sdružení Devětsil a jeho podoby
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
VÍTĚZSLAV NEZVAL
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Česká meziválečná literatura
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
SURREALISMUS.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Surrealismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Obr května 1900 – Biskoupky 6. dubna Praha.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Jan Neruda Open Presentation.
Česká meziválečná literatura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Meziválečná poezie a drama
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Vítězslav Nezval.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty

Úvodní faktografie Narozen 1900 v Biskoupkách, zemřel 1958 v Praze. Vystudoval třebíčské gymnázium. Nedostudoval filosofii v Praze. 1922 (společně s K.Teigem) vstoupil do Devětsilu. 1924 vstoupil do KSČ.

Umělecký vývoj v počátcích tvorby jej oslovil dadaismus. V rámci Devětsilu velmi ovlivněn poetismem. Ve 30.letech přichází „surrealistická vlna“. Po r.1945 se cele dává do služeb KSČ, po r.1948 i jejího režimu,píše v duchu socialistického realismu. Mimo básnické tvorby se věnoval i žurnalistice, překladatelství, dramaturgii.

Tvorba – období 20.let Poetismus – poetistické básně „Akrobat“ a „Edison“, dále „Podivuhodný kouzelník“ (vydáno souborně ve sbírce „Básně noci“) Obsahově hold životu, lidskému géniovi, kráse, optimismu, naději – reflexivní lyrika. Básně typu pásma – polytematické básně se střídáním motivů – „obrazů“.

Tvorba – období 30.let Mizí hravost, objevují se náznaky surrealismu – surrealismus naplno od r.1934, kdy Nezval s Teigem, Bieblem, výtvarníky Toyen, Štýrským a dalšími zakládá Surrealistickou skupinu. Manifestem Surrealistické skupiny je Nezvalův manifest „Surrealismus v ČSR“.

Tvorba 30.let - pokračování Básnické sbírky „Skleněný havelok“ (náznaky surrealismu), „Sbohem a šáteček“ (dojmy z cest po Francii a Itálii, reflexe českého národa) Poté už ve 2.pol.30.let čistě surrealistické sbírky „Žena v množném čísle, „Praha s prsty deště“, „Absolutní hrobař“. Surrealistické prózy „Neviditelná Moskva“, Ulice Git-le-Coeur“, „Pražský chodec“. „52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida“ – forma villonské balady, anonymně publikováno. Reakcí na rok 1938 je „Matka naděje“ (paralela nemocná matka – nemocná země).

Tvorba 40.let „Pět minut za městem“ – reakce na německou okupaci. „Historický obraz“ – básnická sbírka shrnující období let 1939 – 45, oslava Rudé armády – osvoboditelky. „Stalin“, „Veliký orloj“ – levicové propagandistické ódy. „Manon Lescaut“ – hra napsaná na motivy románu abbé Prévosta, ústředním tématem láska a co jí brání.

Tvorba 50.let „Zpěv míru“ – propagandistická báseň, obraz studené války. „Z domoviny“, „Chrpy a města“ – intimní a občanská lyrika, návrat básníka „k sobě“. „Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“ – drama, konfrontace války a míru.

Vybrané citáty „Tisíc jablek spadlo na nos zeměkoule a jen Newton doved těžit ze své boule tisíc lidí mělo epilepsii a jen svatý Pavel uzřel hostii tisíc hluchých lidí bloudí beze jména a jen v jednom z nich našli Beethovena…“ („Edison“) Jak autor vnímá lidského génia, pokrok? Co je pro něj někdy důležité? Charakterizujte báseň typu pásma.

Shrnutí V.Nezval – básník hodnotný zejména svými poetistickými a surrealistickými počiny a dále často hraným dramatem „Manon Lescaut“. Básník, který se nebál experimentu a oslovovaly jej avantgardní umělecké směry.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA, vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X