Název vzdělávacího materiálu Železo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Timotej Naglák Zdroje:
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Železo Richard Horký.
Základy chemických technologií 2009
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba surového železa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
Inspiromat pro technické obory 2
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
TYPY RUD Výchozí surovinou pro výrobu kovů jsou rudy, které můžeme dělit ze dvou hledisek: a) podle chemické vazby hlavního kovu * rudy s ryzím kovem *
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Prezentace – výklad učiva
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Název vzdělávacího materiálu Mysli ve fyzice
Prvky skupiny železa 2. ročník.
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
Název vzdělávacího materiálu Je stejná gravitace na zemi i na měsíci?
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Železo Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblast Člověk a příroda Předmět Chemie Téma Významné chemické prvky Určeno pro 8. a 9. ročník Archivační kód VY_52_INOVACE_121 Název vzdělávacího materiálu Železo Ing. Lenka Božková 1.9.2012

Železo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alto_horno_antiguo_Sestao.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Iron_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eisen_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Semence_tapissier.jpg

Úvod Železo- značka Fe, latinský název Ferrum 2. nejrozšířenější kov na Zemi Známo od pravěku Vyrábí se z železné rudy ve vysoké peci Je nezastupitelné, setkáváme se s ním prakticky všude ( hřebíky, trubky, auta, šperky, nádobí ….)

Historie Je známo již od pravěku Tehdy vyrobené železo mělo houbovitou povahu Vyrábělo se z rudy v jámách s dřevěným uhlím, do kterých se vháněl měchem vzduch Až ve středověku se začaly používat šachtové pece , z kterých se postupně vyvinuly dnešní vysoké pece

Výskyt a těžba Ve světě: Rusko, Čína, Švédsko, Brazílie, Austrálie…. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2005iron_ore.PNG Ve světě: Rusko, Čína, Švédsko, Brazílie, Austrálie…. V ČR : Krušné hory, Krkonoše, Hradiště

Minerály železa Magnetovec, hnědel, krevel…- oxidy železa Pyrit FeS2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Limonita_GDFL120.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnetit.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pyriteespagne.jpg

Výroba železa Železo vyrábí ve vysoké peci redukcí z železné rudy, koksu a vápence za vysokých teplot Vysoká pec je šachta o průměru 15m a výšce až 40m Plní se vrchem, proces redukce trvá přibližně 2 hodiny a následuje odpich železa a strusky Surové železo je velmi křehké, protože obsahuje nežádoucí příměsi( uhlík, …) , a proto se dále zpracovává na ocel nebo litinu

Vysoká pec 1. vhánění předehřátého vzduchu (~900 °C) 2. tavicí zóna (~2000 °C) 3. zóna redukce oxidu železnatého FeO (700-1200 °C) 4. zóna redukce oxidu železitého Fe2O3 (200-700 °C) 5. předehřívací zóna (~200 °C) 6. zavážka (ruda, vápenec, koks) 7. odpadní plyny 8. sloupec rudy, koksu a vápence 9. odvod strusky 10. odběr surového železa 11. odvod odpadních plynů V http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pyriteespagne.jpg

Výrobky z oceli a litiny http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%D0%A3%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%92-%D0%92_%D1%87%D1%83%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9_15.jpg

Anotace Zdroje Zdroje klipartů: www.office.microsoft.com Formát výukového materiálu v digitální podobě Power Point 2007 (.pptx) Obsah vzdělávacího materiálu Výklad učitele.popis Rozsah vzdělávacího materiálu Počet obrazovek 10 Způsob práce žáků Spolupráce s vyučujícím, výklad vyučujícího Další poznámky autora - Zdroje Zdroje klipartů: www.office.microsoft.com