AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

Prokaryotní organismy Bakterie I. Systém bakterií systém založený na morfologických a fyziologických vlastnostech (např. charakter buněčné stěny, tvar.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
Co to je buňka? Může představovat: –samostatný organismus (například u trepky velké) –nebo jen část celku neschopnou samostatného života (nervová buňka).
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základy automatického řízení 1
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Jednobuněční živočichové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Voda Základ života.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Houby – fungi 3 Houby vřeckovýtrusné.
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_25_Jednobuněčné organizmy - bakterie - učební text
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_103_ Plody dužnaté
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál.
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Rozmnožování organismů
Význam a zásady třídění organismů,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
1. 1.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_127_Korýši
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie TÉMA: Živá příroda 1 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2598

bakterie Tento materiál poskytne žákům základní informace o bakteriích.

Základní informace bakterie jsou nejjednodušší jednobuněčné organismy jsou nejpočetnější na Zemi vyskytují se ve vzduchu, ve vodě, v půdě, na potravinách, na povrchu i uvnitř těl rostlin i živočichů, v horkých pramenech jsou velmi malé (kolem tisíciny milimetru) často jim říkáme mikrobi

Tvary bakterií

Stavba buňky bakterie na povrchu bývá slizové pouzdro pod ním je buněčná stěna a plazmatická membrána uvnitř je nepravé jádro (dědičná hmota, zásobní látky) Většina bakterií se nepohybuje (je unášena vodou nebo vzduchem). U některých bakterií jsou nepohyblivá vlákna a pohyblivé bičíky. Některé bakterie snášejí velmi vysoké teploty nebo nízké teploty. Mohou žít s kyslíkem i bez něj.

Množení bakterií Nejčastěji se množí buněčným dělením. Mateřská buňka se rozdělí na dvě buňky dceřiné. Ty získají stejné vlastnosti, jaké měla buňka mateřská. Množení bakterií v potravinách

Půdní bakterie Bakterie označujeme jako ROZKLADAČE. Živí se rozkládáním odumřelých těl rostlin i živočichů. Způsobují TLENÍ a HNITÍ.

HLÍZKOVÉ BAKTERIE Bakterie, které jsou schopny vázat vzdušný dusík. Žijí na kořenech bobovitých rostlin. Jetel Fazole Hrách Vojtěška

Bakterie coli Bakterie mohou žít bez volného kyslíku. Získávají ho zkvašováním kyslíkatých organických látek. Žijí v tlustém střevě člověka. Rozkládají nestrávené zbytky potravy.

Choroboplodné bakterie Bakterie, které produkují jed BOTULIN. Mohou způsobit i SMRTELNÉ OTRAVY. Vyskytují se v masových konzervách, ty bývají vypouklé. Obsah NESMÍME NIKDY JÍST!

DALŠÍ ZDROJE NÁKAZY Voda znečištěná splašky z kanalizace (salmonelóza, cholera). Nemocní - bacilonosiči (angína, spála). Potraviny s prošlou záruční lhůtou, špatně uskladněné nebo nehygienicky zpracované. Bodavý hmyz (klíště – borelióza). Pohlavní styk (kapavka, příjice).

Předcházení bakteriálním chorobám Dodržování HYGIENICKÝCH ZÁSAD. umývání rukou po použití záchodu a před jídlem omytí ovoce i zeleniny před konzumací nepít vodu z neznámých zdrojů dezinfikovat poranění čistit si zuby ANTIBIOTIKA ÚČINNÁ, nutné užívat podle pokynů.

Užitkové bakterie využívány při výrobě octa kvašeného zelí kysaných nápojů z mléka při máčení lnu při zpracování kůží při čištění odpadních vod při odstraňování následků ropných havárií

otázky Kolika buněčné organismy jsou bakterie? Kde se bakterie vyskytují? Jak jsou velké? Popiš stavbu buňky bakterie. Jak se množí bakterie? Co způsobují půdní bakterie? Jaké jsou zdroje nákazy? Jak předcházíme bakteriálním chorobám? Kde se využívají bakterie?

Použité zdroje http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRcD-11xNK-WrlzngbW7vPOVt9UddudsuUY37zoWuy3IJ8FeD0v http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThBAg3Dx2daNZuagJEg3VGsKgTGHs8mit64XYrr2CMVwVEMHAo-A http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAAWuH-ixx4_5wcQaz4eB6_qtH3ImbnccZOxkTw3Xv_B9-zqrn http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1Ui4al811dxEJW7ix-RAJccqBKoact1Kjfl3c_5GcQZPbqrwtLQ http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9wOyBZzXgVFBPbQQe-EKIGrw6y4ySpYFP6rfdH6DzsdKUAL1x http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSib_awqaKH3H19mg0Es9af_SD1qhuYKF-wguU1DeN8hXtTQFSYgQ http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZZa-PpX_c6OA4crbtZ9_aDA0NvqKaqWUwFP5FTucBvsFg55nhwQ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Phaseolus_vulgaris_seed.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg/220px- Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Trifolium_pratense%2C_Hn%C4%9Bd%C3%BD_vrch.jpg /258px-Trifolium_pratense%2C_Hn%C4%9Bd%C3%BD_vrch.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Lucerne_flowers.jpg/258px-Lucerne_flowers.jpg http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRv3wBsZh6jNlT6IByr6TLWL6KB68bBZdnX8WPKn2YMVHcO1XSK http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiq5arZN8mJ9XI1owCnKN2zMRhTV5vIC- c7gA2bzmZ5HxZRBEN http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEsYaAdvueuL0AkprRHj6pBe_TBkYk97ZGyVr4TAkyaY48EFbMGQ http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQy1QEHr7jiIGzRN3TjB9wIB7czF3XPIxN1vUYtvy2xoRgVHyBL http://www.scienceweek.cz/cache/images/50/b7c647efdaed08c33bf9ae7e263dab4021a727b7.jpg http://atlas.medmicro.info/obrazek.php?id=82 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Anabaenaspiroides_EPA.jpg/798px-Anabaenaspiroides_EPA.jpg