OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_OBSLUHA_U_STOLU_PREZENTACE_12 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Stolničení Tematický okruh Společenská výchova a komunikace Téma Obsluha, u stolu Jméno autora Bc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne 15.8.2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamuje žáky s etiketou u stolu a základy obsluhy. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
OBSLUHA, U STOLU Podle úrovně rest. volíme oblečení Do rest.vchází první muž, vychází žena Žena se u stolu nečeše ani nemaluje Aperitivem si nepřiťukáváme Objednávání a servis > tak aby celá společnost jedla společně Víno vybírá hostitel, nebo určený host (znalec) Připíjíme jen vínem nebo sektem
OBSLUHA, U STOLU Jíst začíná žena nebo čestný host Při stolování nevstáváme od stolu Hovoříme o tom, co zajímá i druhé hosty (vhodnost) Víno dolévá číšník nebo muž Upadne-li nám inventář(nůž), neshýbáme se pro ně S kouřením čekáme až ke kávě a digestivu Účet obvykle platí muž Spropitné – odměna za dobré služby (10%)
OBSLUHA, U STOLU Pokrmy připravené na talíři se servírují zprava, i nápoje Debaras – sklízení použitého inventáře > zprava Příbory odebíráme z vnějšku k talíři Kompoty se jedí lžičkou > zakládají se vpravo Saláty jíme vidličkou > zakládají se vlevo Maso vpravo dole na talíři (u nože), příloha vlevo Šťávou poléváme jen maso (výjimka knedlík)
OBSLUHA, U STOLU Video – u stolu Video – obsluha http://www.youtube.com/watch?v=sR9rHTnx7tk Video – obsluha http://www.youtube.com/watch?v=rdXNnEsW3VA
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora ŠPAČEK L., Nová velká kniha etikety, Mladá fronta a. s., Praha 2008, 288s., ISBN 978-80-204-1954-5
Použité obrázky