Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika-demokratický stát
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Univerzita Hradec Králové
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Česká republika – demokratický stát
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Anotace DUM slouží jako obrazový materiál pro lepší zapamatování faktů při výkladu a jako podklad pro zápis učiva do sešitu. Závěrečné otázky je pak možno.
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Exekutiva a justice VkO 9.
Evropská unie - instituce
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum, Strojírenství, Ekonomika a podnikání a Provoz a ekonomika dopravy Vzdělávací oblast: Základy společenských věd - Politologie Název učebního materiálu: Orgány v Evropské unii Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření : 1. 9. 2012 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

Klíčová slova: Evropský parlament, Evropská rada, Rada EU, Komise, Soudní dvůr EU Anotace: Žáci se naučí základní informace o evropských institucích a následně aplikují vědomosti do praxe.   Metodické pokyny: Řízeným rozhovorem žáci pracují s texty a obrázky.

Principy fungování institucí EU Evropské instituce fungují na základě dvou ideových principů Princip mezivládní znamená, že daná instituce hájí zájmy jednotlivých členských států EU Princip nadnárodní znamená, že daná instituce hájí zájmy Evropské unie jako celku

Základní instituce v Evropské unii Evropská unie má mnoho důležitých institucí, z nichž nejdůležitější jsou Evropský parlament Komise Rada EU Evropská rada Evropský soudní dvůr Pravomoci těchto organizací byly novelizovány Lisabonskou smlouvou z roku 2009

Evropský parlament Evropský parlament je nejvyšším zákonodárným orgánem EU, který je volen přímo občany všech členů EU na dobu 5 let. Může mít maximálně 751 poslanců a od voleb v roce 2009 má ČR v Parlamentu 22 poslanců. Parlament sídlí ve francouzském Štrasburku, Bruselu a Lucemburku. Funguje na základě nadnárodního principu. Mezi nejvýznamnější pravomoci parlamentu patří Podílení se na přijímání legislativy a přijímá rozpočet Uděluje důvěru či nedůvěru Komisi Kontrolní funkce – parlament může prošetřovat petice, vytvořit vyšetřovací výbor apod.

Komise Komise je nejvyšším výkonným orgánem celé EU, jde o „vládu“ celé Evropské unie. Prosazuje zájmy Evropské unie jako celku a funguje tedy podle nadnárodního principu. Komise sídlí v Bruselu. Má celkem 28 členů – každý členský stát má po jednom eurokomisaři. V čele Komise je Portugalec José Manuel Barroso. Českou republiku zastupuje eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Štefan Füle Komise je volena na 5 let a musí získat důvěru Evropského parlamentu a Rady EU Mezi její nejvýznamnější pravomoci patří Legislativní pravomoc - má jako jediná právo navrhovat právní předpisy EU Řídí politiky EU a kontroluje jejich dodržování – za porušení může udělovat finanční sankce Dohlíží na plnění rozpočtu Zastupuje EU navenek v mezinárodních vztazích

Rada EU I. Rada EU (dřive nazývaná jako „Rada ministrů“ je orgánem složeném ze zástupců vlád členských států a zastupujícím zájmy jednotlivých členských států EU Každá země je zastoupena jedním členem, zejména ministrem. Formálně existuje jen jedna Rada, ale vzhledem k různým agendám, jež projednává, existuje v rámci Rady celkově na 10 formací (např. Rada pro zahraniční věci či Rada pro zemědělství a rybolov) V rámci Rady EU fungují i další orgány, z nichž je nejdůležitější Výbor stálých zástupců, jež pomáhají sjednávat legislativu a Vysoká představitelka pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashton , jež je nazývána “ministryní zahraničí“ EU

Rada EU II. V předsednictví Rady EU se členské země střídají po 6 měsících podle předem daného pořadí. To umožňuje členskému státu ovlivňovat chod celé EU. Mezi pravomoci Rady EU patří přijímání právních předpisů (spolu s Evropským parlamentem či koordinace hospodářské politiky členských států. Hlasování v rámci Rady EU probíhá několika způsoby Prostou většinou – rozhoduje se tak zejména o procedurálních otázkách Kvalifikovanou většinou- od roku 2014 by se mělo dle Lisabonské smlouvy hlasovat dvojí kvalifikovanou většinou – pro musí být 55% členů Rady zastupujících alespoň 65% obyvatel EU Jednomyslnost – s návrhem musí souhlasit všichni členové Rady EU a to v oblasti daní, zahraniční politiky, sociálního zabezpečení, společné obrany apod.

Evropská rada Evropská rada je nejvyšším politickým orgánem EU. Zastupuje zájmy jednotlivých členských států a schází minimálně 2x ročně v Bruselu. Schůzky probíhají na nejvyšší úrovni – Evropskou radu tvoří předsedové vlád, prezidenti, předseda Evropské komise a stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy Nemá žádné významné pravomoci, ale přijímá politická rozhodnutí ohledně budoucího vývoje EU, která jsou orgány EU respektována

Soudní dvůr EU Činnost soudního orgánu v rámci triády moci tvoří Evropský soudní dvůr sídlící v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie se skládá ze tří soudů Soudního dvora – tvořen 28 soudci. Řeší mimo jiné spory mezi členskými státy či institucemi EU. Vykládá právní normy EU Tribunálu – tvořen 28 soudci z každého členského státu Specializovaný soud – dnes je jediný a to Soud pro veřejnou službu rozhodující spory mezi orgány EU a zaměstnanci těchto orgánů

Křížovka Jedním ze soudů Evropského soudního dvora je? Jak se nazývá instituce, jež zastupuje zájmy jednotlivých členských států? Kde sídlí Soudní dvůr EU? Kdo je předsedou Evropské komise? Jak se jmenuje výkonný orgán, jež zastupuje zájmy celé EU jako celku? Kdo je českým eurokomisařem?

Křížovka - řešení

Zdroje Fiala, P. – Pitrová, M. (2009): Evropská unie. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury Tichý, L. (2011): Evropské právo. Praha: C.H. Beck www.wikipedia.org

Zdroje obrázky http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgi38HCSlmzXy0xdopEJN4pjX7KjaA4P9vVWML7NJBXL7BS0WXgQ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Familiefoto_europese_raad_2011.jpg http://media.novinky.cz/137/151377-top_foto1-t0n9g.jpg?1292137202