38.1 elektromagnetická indukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné motory.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Krokový motor.
Transformátor.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Střídavý elektrický proud
Elektrické stroje točivé
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vznik střídavého proudu
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektromotor a jeho využití
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
(definice emn) výkon potřebný pro vytahování smyčky výkon zdroje emn.
Elektromotor.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_01_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
HRAZENO Z EU -OP VK.
Krokový motor.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Magnetické ztráty.
Fyzika – Magnetická síla
Magnetické pole, tvrdé magnety
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
ELEKTROMAGNETICKÉ INDUKCE
Fyzika 4.A 8. hodina 09:34:44.
Fyzika 2.D 8. hodina 09:34:53.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

38.1 elektromagnetická indukce

Cívka – elektromagnet s jádrem z magneticky měkké oceli 38.2 CÍVKA A PROUD Cívka – elektromagnet s jádrem z magneticky měkké oceli Cívka s elektrickým proudem – má okolo sebe magnetické pole, které je velmi podobné tyčovému magnetu Směr indukčních čar cívky s proudem : 1. vně cívky – od severního k jižnímu pólu 2. uvnitř cívky – od jižního k severnímu pólu Magnetické pole cívky s proudem

38.3 ELEKTROMOTOR, KOMUTÁTOR přeměna elektrické energie na mechanickou práci(pohybovou energii) založen na otáčení cívky s proudem v mag. poli Komutátor nezbytná součástka elektromotoru mění směr proudu v cívkách rotoru ( viz další strana) a tím umožňuje stálé otáčení poloprstence kartáčky

38.4 STATOR, ROTOR Rotor otáčivá část skládající se z jedné či více cívek s jádry z magneticky měkké látky Stator nepohyblivá část tvořená z trvalých magnetů či elektromagnetů

38.5 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE Při změně magnetického pole v okolí cívky vzniká na svorkách cívky el. napětí. Když je el.obvod uzavřen, prochází jím el. proud. Toto napětí nazýváme indukované napětí a vzniklý proud v uzavřeném obvodu střídavý indukovaný proud. Velikost indukovaného proudu závisí na síle magnetu a rychlosti změny: čím rychlejší pohyb magnetem, tím větší je indukovaný proud čím je pohybující se magnet silnější, tím větší je indukovaný proud

38.6 UKÁZKY EL.Mag. INDUKCE

38.7 ENGLISH ENGLISH ČESKY main coil hlavní cívka magnet ammeter ampérmetr battery baterie switch přepínač secondary coil sekundární cívka

Co je to elektromagnetická indukce? 38.8 TEST ZNALOSTÍ Co se děje, když u cívky pohybujeme magnetem a když magnet držíme v klidu. Co je to elektromagnetická indukce? Na čem závisí velikost indukovaného proudu? Jaký je směr indukčních čar cívky s proudem? Co je a k čemu slouží elektromotor? Vysvětli tyto pojmy : komutátor, stator a rotor.

38.9 POUŽITÉ ZDROJE A CITACE http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/elektrina_a_magnetismus/stacionarni_magneticke_pole/magneticke_pole_vodice_s_proudem.htm http://www.hybrid.cz/elektromotor http://www.voderek.cz/fyzika/fyzika9/f911.htm http://fyzweb.cz/clanky/index.php?id=90&id_casti=31 http://www.zsondrejov.cz/Vyuka/F-9H/El-Mag_03.pdf http://www.daviddarling.info/encyclopedia/E/electromagnetic_induction.html Jiné – obrázky z databáze klipart, obrazce Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 9. ročník základní školy, ISBN 978-80-7196-193-2

38.10 ANOTACE