Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
AZ-KVÍZ
SACHARIDY.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY POJMY: sacharidy, cukry, aldosy, ketosy
Struktura sacharidů a nukleových kyselin
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MONOSACHARIDY (izomerie)
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Metabolismus sacharidů
Sacharidy.
SACHARIDY = CUKRY.
Halogenderiváty organických sloučenin
Sloučeniny v organismech
SACHARIDY II.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
SACHARIDY.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Barbora Hoffmannová Oktáva B
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Sacharidy - názvosloví
S ACHARIDY – STRUKTURA, ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Cukry Alice Skoumalová.
Struktura sacharidů. Struktura nukleových kyselin
Sacharidy – obecný přehled
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013.
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 1
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty - nepoužívá se!!
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
Milada Teplá, KUDCH, PřF UK v Praze
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.

Polyhydroxyaldehydy a polyhydroxyketony Reaktivita karbonylu, reaktivita alkoholu

Sacharidy VÝSKYT: rostliny - 80 – 90 % sušiny živočichové – 2 % ZDROJ: rostliny – fotosyntéza živočichové – většina z rostlinných zdrojů, malé množství syntetizováno VÝZNAM: zdroj energie (glukosa, ATP) rezervní látky (škrob, glykogen) reakční meziprodukty součást buněčných stěn (celulosa nejrozšířenější org. látka) součástí pojivových tkání, rozpoznávání buněk (vázány na lipidy nebo proteiny)

Monosacharidy - Počet uhlíků triosy C3H6O3 - heptosy C7H14O7 - Funkční skupina aldosy ketosy - Cyklická struktura furanosa pyranosa

Isomery

Isomery b anomer a anomer Opticky aktivní isomery: (+) jsou levotočivé (-) jsou pravotočivé ve vztahu ke stáčení polarizovaného světla. Neexistuje však přímá úměra mezi D- a (+) isomery!

Isomery Počet stereoisomerů 2n n = počet chirálních C Příklad: pentosy: 23 stereoisomerů hexosy: 24 stereoisomerů (u necyklických forem) Enantiomery – zrcadlový obraz, který není identický Všechny D- sacharidy mají jako enantiomer svůj L- sacharid

Aldotriosy Aldotetrosy Aldopentosy Aldohexosy D-glyceraldehyd D-erythrosa D-threosa Aldopentosy D-ribosa D-arabinosa D-xylosa D-lyxosa Aldohexosy D-allosa D-altrosa D-glukosa D-mannosa D-gulosa D-idosa D-galaktosa D-talosa

D-KETOSY dihydroxyaceton D-erythrulosa D-ribulosa D-xylulosa D-psikosa D-fruktosa D-sorbosa D-talagosa

Diastereoisomery Stereoisomery, které nejsou enantiomery. D-erythrosa D-threosa Stereoisomery, které nejsou enantiomery. Liší se v konfiguraci na nejméně jednom chirálním uhlíku a nejsou zrcadlovými obrazy.

Epimery Jedná se o speciální případ diastereoisomerů, které se liší   C-4   D-mannosa D-glukosa D-galaktosa Jedná se o speciální případ diastereoisomerů, které se liší V konfiguraci pouze na jednom chirálním uhlíku.

Cyklické formy monosacharidů Vznikají intramolekulární adicí jako intramolekulární poloacetaly, poloketaly; vzniká nové asymetrické centrum Fischerova projekce     a-D-(+)-glukopyranosa (38 %) b-D-(+)-glukopyranosa (62 %) D-(+)-glukosa (otevřený lineární řetězec)     Haworthova projekce

Cyklické formy fruktosy a-D-fruktofuranosa D-fruktosa a-D-fruktopyranosa

Konformace a – axiální ; e - ekvatoriální

a-D-(+)-glukopyranosa b-D-(+)-glukopyranosa (otevřená lineární forma) Mutarotace – interkonverse anomerů [a] = + 112° [a] = + 52.7° Rovnovážná směs [a] = + 18.7° a-D-(+)-glukopyranosa b-D-(+)-glukopyranosa D-(+)-glukosa (otevřená lineární forma)

Oxidace monosacharidů C-1 aldonové kys. Př. glukonová kyselina C-6 uronové kys. glukuronová kyselina C-1 a C-6 glykarové(aldarové kys.) glukarová kyselina monosacharidy jsou redukující cukry – použití při klasifikaci cukrů a v některých klinických testech (Fehling, Benedict, Tollens test) RCOH + 2 Cu2+ + 5 OH-  RCOO- + Cu2O + 3 H2O

Redukce monosacharidů Redukcí vznikají odpovídající polyhydroxyalkoholy, př. glukosa  glucitol (sorbitol), ketosy poskytují 2 alkoholy: C-2   + D-fruktosa D-glucitol D-mannitol

methyl a-D-(+)-glukopyranosid methyl b-D-glukopyranosid Tvorba O-glykosidu a-glykosid a-D-glukopyranosa methyl a-D-(+)-glukopyranosid methyl b-D-glukopyranosid mp 165 °C, [a] = + 158° mp 107 °C, [a] = - 33° a-D-glukopyranosa a-D-glukopyranosa

Tvorba N-glykosidu + + a-D-ribosa uracil uridin

Deriváty monosacharidů (a) alkoholy b) aminocukry D-N-acetylglukosamin D-glukosamin (také D-galaktosamin) c) deoxycukry b-D-2-deoxyribosa glukosa-1-fosfát d) estery kyseliny fosforečné Glc-1-P

Reakce monosacharidů - shrnutí Esterifikace – reakce alkoholových skupin s různými kyselinami. V biochemii mají největší význam estery kyseliny fosforečné, např. glukosa-6-fosfát nebo fruktosa-1,6-bisfosfát. Oxidace – vznikají cukerné kyseliny. 3. Redukce – vznikají cukerné alkoholy (alditoly nebo glycitoly) nebo deoxycukry, např. 2-deoxyribosa má největší biologický význam. Vznik aminocukrů – jeden z hydroxylů je nahrazen aminoskupinou, např. glukosamin. Aminocukry jsou důležitou součástí glykoproteinů. Vznik glykosidů – mohou to být O-glykosidy, např. sacharosa, nebo N-glykosidy, např. adenosin.