Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Drogy Výchova ke zdraví.
Číslo v digitálním archivu školy
Komunitní péče.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Minimální preventivní program školy
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Studium pro školní metodiky prevence
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Instituce v drogové oblasti p
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Školská sociální práce
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_15 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Název materiálu Prevence drogové závislosti Anotace Žák si v průběhu digitální prezentace osvojí důležitá fakta z oblasti prevence závislosti na drogách. Autor Mgr. Martina Jaborová Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 3.8. 2011 Očekávaný výstup Žák zná, jak se účinně chránit před nebezpečím závislosti. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova  prevence, závislost, droga. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

PREVENCE DROGOVÉ ZÁVISLOSTI

CO JE PREVENCE…… Světová zdravotnická organizace definuje prevenci jako soubor intervencí s cílem zamezit výskyt a rozvoj daného negativního jevu Rozlišujeme tři základní druhy prevence: A. primární prevence B. sekundární prevence C. terciální prevence

PRIMÁRNÍ PREVENCE Představuje veškeré aktivity, které mají za cíl zamezit problémům spojených s užíváním DROG Jejím cílem je drogy NEBRAT, vyvarovat se i experimentu s návykovými látkami Aktivity primární prevence musí přijít včas!!! Ještě před tím, než se dospívající rozhodne drogu zkusit Aktivity spočívají především v: - technikách komunikace, jak drogu odmítnout - smysluplném trávení volného času - zaměřuje se na rizikové skupiny dětí a jednotlivce /šikanovaní, hyperaktivní, handicapovaní…./

SEKUNDÁRNÍ PREVENCE Je zaměřena na osoby, které již drogu užívají Je zaměřena proti vzniku a rozvoji závislosti Může probíhat ve specializovaných poradenských zařízeních a centrech / K- centra, DROP-IN, SANANIM---/

TERCIÁLNÍ PREVENCE Je zaměřena na minimalizaci škod v souvislosti s drogovou závislostí Je také zaměřena na prevenci znovuzačínání po návratu z léčebných zařízení Patří sem i poskytnutí azylového ubytování, bezplatná výměna stříkaček apod. Do oblasti této prevence řadíme i tzv. substituční terapii – Metadon, Subutex Jejich podáváním se zamezí ilegálnímu shánění peněz na drogy – krádeže, loupeže apod.

ŠKOLSKÁ PROTIDROGOVÁ PREVENCE Školní primární prevence je zajišťována metodikem prevence. Víš, kdo je v naší škole tímto metodikem? Základní myšlenkou školní primární prevence je výchova žáků k zdravému životnímu stylu a pozitivnímu sociálnímu chování a správnému rozvoji osobnosti Všichni pedagogové se v oblasti prevence vzdělávají

VAROVNÉ SIGNÁLY UŽÍVÁNÍ DROG – čeho by si měli učitelé všímat u svých žáků Náhlé povahové změny – podrážděnost, nápadný klid a útlum, lhaní… Zhoršování školního prospěchu, absence ve škole, neomluvené hodiny Výrazná změna v oblékání, účesu, stylu hudby, okruhu přátel, úrovně osobní hygieny a péče o zevnějšek Častá únava a spavost Skrývání tělesných příznaků – zarudlé oči, rozšířené zornice, vpichy, hubnutí… Krádeže domácích zásob alkoholu, léků, krádeže peněz a cenností Nález drogy a pomůcek pro její aplikaci

CO DĚTEM ZDŮRAZNIT PRO PŘÍPAD, že by chtěly drogy vyzkoušet….. Rozhodnutí bude na nich samých Nejlépe je drogy nebrat, neriskovat a nezvykat si, řešit drogami náročné životní situace Pokud drogy bere kamarád, nemusím je brát já Zdůrazňovat nebezpečí z předávkování a komplikace s drog, které nejsou čisté Z drogy se vždy může stát problém – závislost, předávkování, trvalé poškození zdraví apod.

ZÁVĚREM…… V současné době jsme bohužel svědky pronikání drog do stále nižších věkových skupin 36,2% 13letých má zkušenost s čicháním těkavých látek 20,7% 13letých má zkušenost s konopnými drogami 18,1% 13letých má zkušenost s užitím extáze 12,4% 13letých má zkušenost s užitím pervitinu Na druhém stupni škol se zvyšuje počet žáků pravidelně užívající drogy Varovné jsou sklony k PASIVNÍMU trávení volného času

NYNÍ SE PODÍVEJ NA PŘÍBĚH JEDNÉ „FETKY“ http://www.ceskatelevize.cz/porady/10214732147-ze-zavislosti-do-nezavislosti/209572231060009/video/

Zdroje informací a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran Archiv ČT: pořad „Od závislosti k nezávislosti“