Boj o pacienta, boj o peníze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Novinky v onkologii ASCO 2009
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Darja Hrabánková Navrátilová
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Bortezomib - první inhibitor proteazomu v klinické praxi Souhrnná zpráva o programu VIP (Velcade Initiation Program) Zahájení: Ukončení:
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat Thalidomid pro.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Kvalita v českém zdravotnictví
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Novela seznamu zdravotních výkonů
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Máme se bát biosimilars?
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
XIII. BRNĚNSKÉ HEMATOLOGICKÉ DNY/ NOVINKY V HEMATOLOGII
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Budoucnost domácí péče
Poskytovatelé ambulantních stomatologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Boj o pacienta, boj o peníze

Paradox léčby hematologických malignit v současné klinické praxi 1/ skokové zvýšení počtu účinných léků a tím zlepšení prognózy pacientů s mnohočetným myelomem (a dalšími hematologickými malignitami) ALE: 2/ finanční náročnost tyto možnosti omezuje 3/ po mnoha letech je patrné rozevírání nůžek v dostupnosti léčby (USA vs.Evropa, státy EU, centra ČR)

Paradox v klinické praxi - příčiny Stárnutí populace Cena léků Pozdní reakce regulačních úřadů a plátců Zvyšování počtu pacientů (léčených opakovaně a/nebo dlouhodobě)

Situace v ČR (MM) Regionální centra - zajišťují th.thalidomidem a bortezomibem (generika) Centra hematologické péče - zajišťují th. ostatními centrovými léky + paragr.16 (dříve)

Nárůst nákladů v centrech 1/ více pacientů léčených po 2.a dalším relapsu (dříve paliativní léčba) 2/ více dlouhodobě léčených (efektivní udržovací terapií) 3/ centralizace pacientů 4/ cena

Náklady v centrech dříve Od 90.let několikrát výrazně stouply náklady v hematologii 1/ NHL - MoAb (rituximab) 2/ CML - inhibitory tyrozinkináz (imatinib) 3/ MM - inhibitory proteazomu, IMID (bortezomib, lenalidomid) 4/ MDS –hypometylační látka (azacitidin) ALE: Šlo o jednotlivé léky v rozdílném čase Nyní je k dispozici skupina léků ve stejném čase (typicky MoAb v různých oborech)

Motivy a povinnosti koncových poskytovatelů péče 1/ Plátce - plná úhrada péče (pacient) - kontrola poskytovatelů péče (management) - kontrola lékařů 2/ Management - kontrola rozpočtu (lékaři) - udržení kvality péče (pacient) 3/ Lékař - odpovědnost za léčbu odborná x ekonomická (často dobře informovaného pacienta - povinnost lékaře informovat pacienta je daná zákonem)

Výkonové plány pro kliniku

Počty sledovaných pacientů v letech N = 4 223 pacientů Z celkového počtu sledovaných pacientů v letech 2010 až 2015 je 1 843 (56.6%) sledováno více než tři roky od diagnózy a 1 125 (34.5%) sledováno více než pět let od diagnózy. Rok diagnózy Počty sledovaných pacientů v daném roce Všechna centra FN Brno + VFN Praha 2010 1 440 688 2011 1 567 731 2012 1 695 779 2013 1 864 791 2014 1 936 785 2015 2 091 823 Celkem (2010–2015) 3 259 1 337 1843 3259 0.565511 1125 0.345198 06/12/2016

Ze spoluhráčů v zajištění péče o pacienta se stávají protihráči

Důsledky v praxi - příběh pomalidomidu v ČR Poma má efekt u cca 1/3 refrakterních pacientů - data CMG (jediná alternativa při platných podmínkách úhrady je paliativní léčba s předpokladem přežití do 3-5 měs.) - vysoká cena - dlouhodobá léčba výsledkem je odsmlouvání úhrady ve VFN ( tj. rozdílná dostupnost léčby v rámci ČR !!!) současně je ve VFN podáván jen jako pokračovací léčba u rozléčených pacientů s odpovědí a dáke pouze v rámci klinických studií - pro ostatní pacienty je léčba reálně nedostupná

Důsledky: příběh schvalovací proces drahých léků - příklad VFN 1/ volba léčby, kontrola podmínek úhrady 2/ indikační seminář MM skupiny - 1 den 3/ indikační seminář kliniky - 7 dní 4/ schválení indikační komise VFN - 14 dní 5/ schválení revizním lékařem poj. – 7-30 dní Celkem odklad léčby tereticky 1 měsíc v případě schválení na všech úrovních (v praxi 1-3 měs.) Při neschválení přichází osobní iniciativa pacientů/rodiny, hrozí riziko žaloby (lékaře, nemocnice) Hrozí poškození pacienta – zhoršení stavu až smrt progresí nemoci.

Závěr 1/ medicinská 2/ etická 3/ právní 4/ sociálni S využitím nové generace cílené léčby se podstatně mění prognóza pacientů s MM Část z nich lze pravděpodobně vyléčit (data z registru, zkušenosti z klinických studií) Zavedení do klinické praxe brání ekonomická náročnost, která má řadu příčin. Nicméně řešeni je nutné, protože opak znamená rizika: 1/ medicinská 2/ etická 3/ právní 4/ sociálni