Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Postoj lásky k druhým lidem v každé situaci Jan 13,1b: „Miloval své, kteří byli na světě, a miloval je až do konce.“ Jan 13,35: „Podle toho všichni poznají,
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Osvícenství.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. B. Molièra…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Principy demokracie Petr Machala.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
VOLTAIRE vl.jm. Francois Marie-Arouet ( )
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Osvícenství v literatuře
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Klasicismus a osvícenství
Filozofie osvícenství v Německu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OSVÍCENSTVÍ.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Filozofie osvícenství ve Francii
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a literatura (klíčová aktivita III/2) Téma Voltaire Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Žák se seznámí s jednou s vůdčích osobností francouzského osvícenství. Následně je schopen vyhodnotit jeho přínos pro svobodu lidského jedince, rozumový přístup k poznání a vědecký přínos. Datum tvorby 7. 6. 2013

Liberté, Egalité, fraternité Voltaire (1694 – 1778) Liberté, Egalité, fraternité © Dušan Kráčmar 2013

Voltaire Voltaire Životopisné údaje Životopisné údaje narozen 21. 11. 1694 v Paříži vlastním jménem Franҫois Marie Arouet pocházel z rodiny zámožného notáře, jeho vztah k otci byl však chladný vystudoval v jezuitské koleji byl velmi ironický, jízlivý a sarkastický =˃ často se dostával do konfliktu s mocnými (rok byl dokonce vězněn v pařížské Bastile) Životopisné údaje všechny tyto své vlastnosti dal do boje za lidskou svobodu, vystupoval proti světské i církevní absolutistické moci (často nuceně) pobýval v cizině , např. v Holandsku, Velké Británii nebo Prusku přesto však měl celou řadu mocných ochránců (pozdější pruský král Friedrich II., markýza de Pompadour – milenka krále Ludvíka XV.

Voltaire Voltaire Životopisné údaje Životopisné údaje konec života trávil na statku ve Ferney poblíž Źenevy, městečko nese dnes jeho jméno a má zde pochopitelně i sochu Životopisné údaje na samém sklonku života se vrací do Paříže, kde je triumfálně přivítán, následně však , o dva měsíce později však 30. 5. 1778 umírá

Voltaire Voltaire Filosofické myšlenky Filosofické myšlenky jako kritik katolické církve byl autorem řady antiklerikálních pampfetů, přesto tvrdil, že víra se člověku brát nemá „Nevěřím v ďábla, ale jsem rád, že v něj věří můj krejčí, protože mě neošidí, když si u něj nechám šít šaty.“ jeho pohled na víru byl deistický – Bůh je sice prapříčinou světa, avšak nemá určující a řídící sílu světa Filosofické myšlenky (nejen) filosofii bojoval za právo svobodného vyjadřování „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat“ hájil myšlenku determinismu – svět (vesmír) má své objektivní, rozumem poznátelné zákony důsledně bojoval proti všem pověrám a předsudkům

Vědecká a literární díla Voltaire Voltaire Tento nejlepší svět ze všech možných světů tvoří události, jež spolu navzájem souvisí, neboť venkovcem vzato, kdyby vás nebyli vyhodili z jednoho překrásného zámku a nenakopali vás do zadku, protože jste miloval Kunhutu, kdyby vás nebyla dostala do drápů inkvizice, kdybyste nepršel pěšky celou Ameriku, kdybyste byl nepíchl barona mečem, (…) nepochutnával byste si zde na citrónech naložených v cukru Vědecká a literární díla byl jedním z hlavních autorů Encyklopedie věd, umění a řemesel Candide – satiricky laděná filosofická povídka, příběh mladíka na tvrdost absolutistické moci Zaira – tragédie o konfliktu lásky a náboženského fanatismu Století Ludvíka XIV. – historický spis Filosofický slovník – zábavnou formou podané definice filosofických i biblických termínů Candide

Voltaire Voltaire

Voltaire Voltaire Další Vybrané citáty Další Vybrané citáty „Co je směšné? Všechno, pokud se to děje někomu jinému.“ „Člověku byla dána řeč, aby zakryl své myšlenky.“ „Jakmile jde o peníze, jsou všichni lidé stejného náboženství.“ Další Vybrané citáty „V okamžiku smrti vyznávám, že uctívám boha, miluji své přátele, nepociťuji nenávist ke svým nepřátelům a nenávidím pověru. Voltaire.

Voltaire Voltaire Děkuji za pozornost. Zdroje Hladík, J.: Společenské vědy v kostce. 2. vyd. Havlíčkův Brod, Fragment 1999. 107 s. ISBN 80 – 7200 – 044 – 6 Literatura pro I. ročník středních škol, učebnice. I. vyd. Brno, Didaktis 2 008. 151 s. ISBN 978 – 80 – 7358 – 115 – 2 AGHASSI, Doug. Photoree [online]. [cit. 7.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.photoree.com/photos/permalink/4750292-27000501@N08 LARGILIÈRE, Nicolas De. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atelier_de_Nicolas_de_Largilli%C3%A8re,_portrait_de_Voltaire,_d%C3%A9tail_(mus%C3%A9e_Carnavalet)_-002.jpg AUTOR NEUVEDEN. Voltaire [online]. [cit. 7.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Voltaire AUTOR NEUVEDEN. Geneva airport [online]. [cit. 7.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.genevaairport.net/French-Sector/Enter-Ferney-Voltaire.php WHITEHEAD, S.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.genevaairport.net/French-Sector/Enter-Ferney-Voltaire.php AUTOR NEUVEDEN. Leccos - Encyklopedie [online]. [cit. 7.6.2013]. Dostupný na WWW: http://leccos.com/index.php/clanky/encyklopedie-2 Děkuji za pozornost.