Kyseliny a jejich chemické vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Ch_001_Kyselina chlorovodíková
Výroba kyseliny sírové
Příprava, vlastnosti, užití
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Teorie kyselin a zásad.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Kyseliny.
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
Bezpečnost práce v chemii
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
PaedDr. Ivana Töpferová
Vlastnosti a reakce kyselin
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezkyslíkaté kyseliny
Základní pojmy organické chemie
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Názvosloví a chemická reakce Název : Bezpečnost práce s kyselinami.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Soli a jejich chemické vlastnosti
Bezkyslíkaté kyseliny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
08 kyseliny – bezkyslíkaté kyseliny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Kyseliny a jejich chemické vlastnosti

Charakteristika kyselin ? Co jsou to kyseliny ? Kyseliny jsou látky, které jsou schopné ze své molekuly odštěpit vodíkový kation H+ (proton): HCl  H+ + Cl- ? Co dělá z kyseliny kyselinu ? Vodíkový kation H+ , který není schopen samostatné existence, proto reaguje nejčastěji s vodou a vzniká tzv. hydroxoniový kation: H+ + H2O +  H3O+

? V jakém rozpouštědle se kyseliny dobře rozpouští ? Kyseliny se dobře rozpouští ve vodě. ? Čím je způsoben žíravý účinek kyselin ? Žíravost kyselin zapříčiňuje hydroxoniový kationt H3O+, který způsobuje štěpení molekul bílkovin a tuků v živých tkáních, což se projevuje poškozením (poleptáním) těchto tkání. Při styku s pokožkou, jí kyseliny odebírají vodu a způsobují popáleniny. ? Jak dělíme kyseliny z hlediska oborů studia chemie ? Kyseliny dělíme na anorganické (minerální), např.: kyselina sírová – H2SO4 a organické, např.: octová kyselina – CH3COOH.

? Jak se nejčastěji vyrábějí anorganické kyseliny ? Nejčastějším způsobem výroby anorganických kyselin je reakce příslušného kyselinotvorného oxidu s vodou (např. výroba kyseliny sírové reakcí oxidu sírového s vodou): SO3 + H2O  H2SO4 ? Která bezpečnostní opatření musíme dodržovat při práci s koncentrovanými kyselinami ? Při práci s koncentrovanými kyselinami se chráníme používáním gumových rukavic, obličejového štítu nebo alespoň ochranných brýlí.

Popište první pomoc při polití kyselinou: Potřísněný oděv odstraníme z těla Postižené místo oplachujeme silným proudem vody (použití pouze malého množství vody by mohlo účinky kyselin ještě zhoršit). Obr. 1: výstražný symbol pro žíravé látky (tzv. piktogram)

Citace: Obr. 1:CÍDLOVÁ, Hana, Miroslav FIALA a Irena PLUCKOVÁ. Piktogramy. [online]. [cit. 2012-12-11]. Dostupné z: http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/labtech/pages/piktogramy.html