VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literární druhy a žánry
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
Ústní lidová slovesnost - folklór
Obecné poučení o literatuře
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Logaritmické rovnice Ročník:2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Karel Havlíček Borovský
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Přísloví VY_32_INOVACE_19
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Autor: Mgr. Hana Novotná
Zájmena.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Estetické vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Literární teorie Název materiálu Literární pojmy Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_03(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby 13. 02. 2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca. 20 - 25 min.

Test – literární pojmy

Svatá Anna – chladna z rána je: Pověst Pranostika Pohádka Přísloví

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá je: Zaklínadlo Epos Říkadlo Přísloví

Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme je: epigram epos bylina epopej

Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat je: zaříkávadlo píseň proroctví říkadlo

Zde leží Jiří Wolker. Básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh´srdce k boji vytasit, zemřel. Mlád dvacet čtyři let je: epitaf óda legenda balada

Udělat kozla zahradníkem je: mýtus rčení komedie legenda

Šutre lante keduro, ani se nehni povtoro, hušuse balvane kudrocha, ať je z tebe hned socha je: romance zaklínadlo novela činohra

Je chytrý jako liška je: fejeton kronika přísloví přirovnání

Soutěž: Vymysli co nejvíce přirovnání, v nichž bude figurovat zvíře!

Příklady řešení: spí jako dudek pomalý jako šnek (želva) hladový jako vlk líný jako prase pyšný jako páv mlsný jako koza chudý jako kostelní myš ospalý jako kotě šťastný jako blecha…

Obtížnější úkol: Některá přísloví jsou navzájem protikladná. Např. : Líná huba holé neštěstí. X Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Dokážeš najít další příklady?

Příklady řešení: Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. X Nikdo učený z nebe nespadl. Kdo po tobě kamenem, ty do něj chlebem. X Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Dobré zboží se chválí samo. X Samochvála smrdí.

Zdroje: NEZNÁMÝ. Katalog strašidel [online]. [cit. 13.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ckberuska.cz/katalog_strasidel/tkatalogst.html NEUMANN, Stanislav Kostka. Wolker pracujícím. Praha: Práce, 1951, ISBN -. JIRÁSEK, Alois. Staré pověsti české. Praha: SPN, 1975, ISBN -. HAVLÍČEK BOROVSKÝ, Karel. Křest sv. Vladimíra. Praha: SPN, 1951, ISBN -. SEDLÁČEK, Bohumil a kol. Český jazyk a literatura pro 1. ročník zvláštních odborných učilišť. Praha: SPN, n.p., 1987, ISBN -.