Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
CZ KVÍZ.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Alžběta PLEVÁKOVÁ Ludmila GIESLOVÁ 7. D
Osobnosti národního obrození
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Reálie - bankovky.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_1304_nar.bohatstvi Téma: Národní bohatství Číslo projektu:
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovky a mince Autor:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ České mince a bankovky.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_11_01_bankovky v ČR Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
Člověk a společnost, Dějepis
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Člověk a jeho svět Vlastivěda
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Dualismus.
Spisovatelé a ilustrátoři
Karel IV. OTEC VLASTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3401_ osobnosti Téma: Osobnosti na bankovkách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 10. 6. 2013 Datum ověření: 14. 6. 2013

Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. - 9. ročníku, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Finance v domácnosti. Seznamuje žáky s osobnostmi českých dějin, které jsou vyobrazeny na bankovkách. Cílem prezentace je poznat české bankovky a zaujmout žáky. Materiál doporučuji promítat na interaktivní tabuli, je doplněný otázkami. Žáci mají podle obrázku bankovky poznat osobnost a následně o této osobnosti zjistí základní informace.

OSOBNOSTI NA BANKOVKÁCH

V současné době je v České republice celkem šest bankovek. Jedná se o bankovky v hodnotě 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč, 2000 Kč a 5000 Kč. Autorem podoby bankovek České republiky je Oldřich Kulhánek. Na bankovkách jsou vyobrazeny významné osobnosti z historie naší republiky.

100 Hlavním motivem české stokoruny je Karel IV. KDO JE TO ? Hlavním motivem české stokoruny je Karel IV. Karel IV. byl český král a zároveň císař Svaté říše římské, panoval ve 14. století. Proslul založením Karlovy univerzity, výstavbou Nového Města v Praze, stavbou kamenného Karlova mostu přes Vltavu a hradu Karlštejna. Karel IV. dosáhl stabilního a silného postavení českých zemí v Evropě.

200 Na bankovce 200 Kč je vyobrazen Jan Amos Komenský. KDO JE TO ? Na bankovce 200 Kč je vyobrazen Jan Amos Komenský. Jan Amos Komenský byl poslední biskup Jednoty bratrské a jeden z největších českých filozofů. Žil v 17. století, kvůli svému náboženství musel opustit české země. Věnoval se zejména pedagogice, je považován za zakladatele moderní pedagogiky a díky tomu se mu také říká Učitel národů. Napsal například Brána jazyků otevřená nebo Orbis pictus (Svět v obrazech).

500 KDO JE TO ? Lícová strana bankovky s hodnotou 500 Kč nese vyobrazení Boženy Němcové. Božena Němcová byla česká spisovatelka, žila a tvořila v 19. století. Němcová je považována za zakladatelku novodobé české prózy. Její nejznámější dílo je Babička, dále napsala například Divou Báru nebo V zámku a podzámčí.

1000 KDO JE TO ? Na tisícikoruně je František Palacký, bankovek s touto hodnotou je v oběhu úplně nejvíc. František Palacký byl český historik, politik a spisovatel v 19. století. Jeho největším dílem jsou Dějiny národa českého v Čechách a v Moravě. Je považován za zakladatele moderního českého dějepisectví, vysloužil si přízvisko Otec národa.

2000 Tato bankovka je spojena s tváří Emy Destinnové. KDO JE TO ? Tato bankovka je spojena s tváří Emy Destinnové. Ema Destinnová byla světoznámá operní pěvkyně a umělkyně. Žila na přelomu 19. a 20. století. Svou kariéru úspěšně zahájila v Berlíně, získala angažmá i v Metropolitní opeře v New Yorku.

5000 KDO JE TO ? Na české bankovce s nejvyšší hodnotou je vyobrazen Tomáš Garrigue Masaryk. Tomáš Garrigue Masaryk byl politik, filozof a univerzitní profesor. V roce 1918 se stal prvním prezidentem Československé republiky, on sám měl zásadní podíl na samostatnosti státu (proto se mu říká Prezident Osvoboditel). Dokonce existuje zákon - tzv. Lex Masaryk, který říká: „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát.“

Citace AUTOR NEUVEDEN. Bankovky a mince[online]. [cit. 10.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cnb.cz/cs/platidla/. AUTOR NEUVEDEN. České bankovky [online]. [cit. 10.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/animace/CNB_Bankovky_v01.swf. AUTOR NEUVEDEN. Mobilní aplikace České peníze [online]. [cit. 10.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/platidla/download/apl_kurzovni_listek_velka.png.