Pohyb těles-fyzika hrou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Jméno autoraMgr. Vojtěch John Datum vytvořeníBřezen 2013 Ročník6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Přírodní vědy Fyzika (DUM 36) Tlak Téma – název.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Klid a pohyb těles ( Účinky síly na těleso) Předmět: FYZIKA Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Barva světla, šíření světla a stín
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hustota-výpočet objemu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRŮMĚRNÁ RYCHLOST SLOVNÍ ÚLOHY
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_12 Pohyb a klid tělesa -test
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Těžiště a stabilita těles
Pohyb těles-fyzika hrou
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Hustota-výpočet objemu
Název vzdělávacího materiálu Tělesa a jejich rychlosti
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Pohyb těles-fyzika hrou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.15_pohyb_teles_fyzika_hrou Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Pohyb těles-fyzika hrou Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k opakování učiva zábavnou formou. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy. Žák hledá správné odpovědi. Žák doplňuje chybějící údaje.

1. Jaký pohyb koná nákladní automobil? Vyberte správnou odpověď: rovnoměrný nerovnoměrný

2. Vypočítejte rychlost nákladního automobilu. Vyberte správné údaje: 10 m/s 5 m/s 36 km/h

3. Jaký pohyb koná hruška při pádu ze stromu? Vyberte správnou odpověď: zrychlený křivočarý přímočarý posuvný

4. Doplňte správně text: Dráha tělesa (čára) se nazývá: Hodinová ručička koná pohyb a Grafem přímočarého pohybu je Dráha za čas je trajektorie otáčivý rovnoměrný přímka rychlost

5. Podle grafu popište pohyb tělesa. Vyberte správné odpovědi: rovnoměrný nerovnoměrný

zvonek na jedoucím kole satelit na oběžné dráze 6. Vymyslete tělesa (vztažná tělesa), vzhledem ke kterým můžou být vypsaná tělesa v klidu. zvonek na jedoucím kole čapka běžícího lyžaře satelit na oběžné dráze

člověk stojící na nádraží člověk běžící přes překážky 7. Vymyslete tělesa (vztažná tělesa), vzhledem ke kterým můžou být vypsaná tělesa v pohybu. člověk stojící na nádraží člověk běžící přes překážky spící kočka

8. Doplňte tabulku: v m čas v=s/t rychlost m/s km/h, km/s Název F.V. Značka Základní jednotka Další jednotky Vzorec pro výpočet F.V. v m čas v=s/t rychlost m/s km/h, km/s km, dm, cm, mm s=v∙t dráha s den, hodina, minuta t=s/v t s

Za 3/4 hodiny překonají NOSOROŽEC vzdálenost 42,5 km a ŽIRAFA 63 km. 9. Nosorožec běží rychlostí 35 km/h, žirafa 42 km/h. Jakou vzdálenost překonají za 45 minut? Úlohu vyřešte a vyberte správnou odpověď. Za 3/4 hodiny překonají NOSOROŽEC vzdálenost 42,5 km a ŽIRAFA 63 km. Za 3/4 hodiny překonají NOSOROŽEC vzdálenost 26,25 km a ŽIRAFA 31,5 km.

10. Určete  rychlost automobilu, který rovnoměrným pohybem ujel dráhu 20 m za 5 sekund. Vyberte správný výsledek: 5 m/s 4 m/s 6 m/s

11. Osobní automobil jede rychlostí 72 km/h 11. Osobní automobil jede rychlostí 72 km/h. Jaká je jeho rychlost v m/s? Vyberte správnou hodnotu: 10 m/s 30 m/s 20 m/s

12. Jak určíme průměrnou rychlost pohybu tělesa 12. Jak určíme průměrnou rychlost pohybu tělesa? Najděte chyby a vyberte správnou odpověď: a) Když určíme okamžitou rychlost tělesa. b) Když celkovou dráhu pohybu dělíme celkovým časem. c) Když celkově naměřený čas dělíme celkovou dráhou pohybu. d) Pomocí tachometru.

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Síla a její účinky-Pohyb těles, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2008. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office www.office.microsoft.com http://www.ddp.fmph.uniba.sk/~koubek/UT_html/G1/1/G1-9_soubory/image006.jpg [cit:2012-11-07] http://nd03.jxs.cz/252/883/63f8a34083_57747587_o2.jpg [cit:2012-11-07] http://fyzikazuzu.webzdarma.cz/graf.gif [cit:2012-11-07]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k opakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy. Žák vybírá správné odpovědi. Žák vybírá správné hodnoty. Žák doplňuje chybějící údaje. Žák hledá a opravuje chyby.