Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_2_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_CIVILIZAČNÍ CHOROBY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo:
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název projektu: Moderní škola
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Syndrom vyhoření Burn-out
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Zpracování drátu II Háček na tabuli
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Životní cyklus.
Pořadí obrázků – domeček
Panická porucha.
Prevence syndromu vyhoření Mgr. Zuzana Faldýnová
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní stres
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Návykové látky Alkohol
Když vás potká vyhoření
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Zaměřené na orofacionální cvičení
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Stres je sebezáchovný mechanismus, který mají všichni živočichové, aby nedošlo k ohrožení jejich života. Stres (z anglického slova stress = napětí, namáhání, tlak) je stav živého organismu, kdy je tento organismus vystaven stresorům, a jeho obranné reakce, které mají za cíl zachování homeostázy a zabránit poškození nebo smrti organismu.

Druhy stresu Eustres – pozitivní zátěž, která v přiměřené míře stimuluje jedince k vyšším anebo lepším výkonům. Distres – nadměrná zátěž, která může jedince poškodit a vyvolat onemocnění či dokonce smrt.

Příznaky stresu: Třes celého těla Chvění Bušení srdce Okusování nehtů Panika Koktání Zvýšená chuť k jídlu Noční pomočování Panika a podobně

Důsledky stresu: Jestliže se příznaky dostavují opakovaně a osobnost neřeší jejich příčiny, může dojít k rozvoji psychosomatického onemocnění: žaludeční vředy; bolesti hlavy; nespavost; žlučníkové záchvaty; vysoký krevní tlak; infarkt; snížení funkce imunitního systému a podobně.

Vnější stresory I: dlouhodobé psychické vypětí bez odpočinku hluk, spěch, termíny nedostatek pohybu a podnětů narušené vztahy v rodině nebo na pracovišti nedostatek spánku a aktivního odpočinku, …

Vnitřní stresory I: negativní emoce a myšlenky špatné svědomí a pocity viny obavy z budoucnosti nemoc, bolest nedostatek sebevědomí trvalá podřízenost ztráta životního smyslu

Stresové faktory II. Fyzikální faktory: prudké světlo, nadměrný hluk, nízká nebo vysoká teplota Psychické faktory: zodpovědnost (nezaplacené účty, nedostatek peněz), práce nebo škola (zkoušky, dopravní špička, termíny úkolů), frustrace, nesplněná očekávání, věk Sociální faktory: osobní vztahy (konflikt, nevěra, zklamání, týrání), životní styl (přejídání, nezdravé složení stravy, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek spánku)

Stresové faktory II. Traumatické faktory: události (narození dítěte, úmrtí, únos, znásilnění, válka, setkání, sňatek, rozvod, stěhování, chronické onemocnění, ztráta zaměstnání, ztráta životní role) Dětské faktory: Vystavení stresu v raném věku může trvale zvýšit odpověď na stres, např. u týraných a zneužívaných dětí, školní zátěž, alkoholismus rodičů, přílišná náročnost rodičů.

Zvládání stresu: hledání a odstranění příčin změna životního stylu psychologické a terapeutické techniky léky nebo potravinové doplňky

Psychoterapeutické techniky: Autogenní trénink – je relaxační technika, rozvinul ji Johannes Heinrich Schultz (1884–1970). Využívá představivosti k navození určitých tělesných stavů, které vedou k uvolnění organismu a mysli – tzv. relaxaci. Jóga – znamená obnovení spojení individuálního Já s universálním Bytím. fyzické cvičení, různé relaxační techniky, meditace

Použité zdroje: PAULÍNOVÁ, Lea. Psychologie pro Tebe. Vyd. 2., dopl. Praha: Informatorium, 1998, 123 s. ISBN 80-860-7330-0.