EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI Téma: LP – STAVBA PTAČÍHO VEJCE Ročník: 8. Autor: Mgr. Martina Kopecká
Laboratorní práce: STAVBA PTAČÍHO VEJCE Úkol: Pozoruj stavbu slepičího vejce a prozkoumej vlastnosti skořápky. Pomůcky: slepičí vejce, líh, lupa, tuš, olej, vata, špendlík, miska Postup a vypracování: 1. Nakapej líh na vatu a očisti s ní skořápku vejce, pozoruj povrch skořápky lupou. Zapiš co vidíš:..................................................................... 2. Odstraň část skořápky v dolní (rozšířené) části vejce. Jak se nazývá vrstva pod skořápkou?............................. 3. Odstřihni tuto tuhou vrstvu a popiš, co vidíš? ..............................................................................................
4. Opatrně vyklop obsah vejce do misky a pozoruj: a)čím byl žloutek přichycen ke skořápce?....................... b)uveď zbývající části vejce:............................................ c)zakresli a popiš všechny části ptačího vejce: 5. Na kousek skořápky na vnější stranu kápni tuš, na jiný kousek olej. Po chvíli pozoruj vnitřní stranu skořápky, popiš a vysvětli co se stalo: Olej ...................................................................................... Tuš ....................................................................................... 6. Na základě předchozího pokusu vysvětli, co se děje s vejci při ropné havárii:.................................................... ..............................................................................................
• STAVBA PTAČÍHO VEJCE SKOŘÁPKA POUTKO ŘIDKÝ BÍLEK ŽLOUTEK ZÁRODEČNÝ TERČÍK HUSTÝ BÍLEK PAPÍROVÁ BLANKA VZDUCHOVÁ KOMŮRKA
JAK POZNAT, ŽE JE VEJCE ČERSTVÉ Vysvětlení: Jak vejce stárne vypařuje se voda obsažená v jeho bílku a později i ve žloutku. Skořápka vejce tvar nemění, proto se zvětšuje vzduchová bublina v širší špičce vejce. Zvětšováním bubliny se mění poloha těžiště vejce, až nakonec u starého vejce svírá osa se dnem nádoby úhel od 0° do 90°. U zkaženého vejce dochází nejprve k vysychání vejce a později ke kvasným procesům, které mění tvar i polohu vzduchové bubliny.
ODKAZY: http://www.google.cz/imgres?q=stavba+ptač%C3%ADho+vejce&hl=cs&tbm=isch&tbnid=ruu74TV3ZA1FcM:&imgrefurl=http://82.114.195.35:90/Vyuka/Ka%2525C4%25258D%2525C3%2525ADrkov%2525C3%2525A1%252520Jarmila/2.ro%2525C4%25258Dn%2525C3%2525ADk/09%252520Strunatci/5%252520Pt%2525C3%2525A1ci/&docid=2p2lmu24drLlDM&w=1525&h=1157&ei=0sY5Tp6vDoug-wbmiNS-Ag&zoom=1&iact=hc&vpx=168&vpy=118&dur=2804&hovh=195&hovw=258&tx=149&ty=125&page=1&tbnh=117&tbnw=154&start=0&ndsp=68&ved=1t:429,r:0,s:0&biw=1920&bih=958