Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Jan Ámos Komenský.
Doba Jana Amose Komenského
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
České země za třicetileté války
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
3/ Česká exilová literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Škola: P11 ZŠ A MŠ, BRNO, HORNÍKOVA 1 Autor: JARMIL MULLER Předmět: VLASTIVĚDA Anotace: DUM je určen k seznámení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
České země ve 2. polovině 18. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
AnotaceSoubor činností k připomenutí významu 28. března, pracovní listy, medailonky, shrnující otázky. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětVlastivěda Očekávaný.
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Směřujeme k samostatnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jan Amos Komenský
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ČESKÉ POVĚSTI Název: VY_32_inovace_05 Vlastivěda-starší české dějiny
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Od totality k demokracii
Anotace: Seznámení s některými malířskými díly baroka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny Autor: Mgr. Martina Šímová Období: Září –leden 2012 Věková skupina: 5.ročník Tematická oblast: Vlastivěda Anotace: Seznámení se s obdobím 17.století , začátku 18.století ve vzdělávání, seznámení s osobností J. A. Komenského

17.století, začátek 18.století Ve školních lavicích 17.století, začátek 18.století

Po třicetileté válce úpadek školství Mnoho vzdělaných lidí odešlo do ciziny Většina venkovských škol zrušena Negramotnost Učenec Jan Amos Komenský

Jan Amos Komenský Narodil se 28. 3. 1592 Studoval na Moravě a v Německu Učitel a biskup jednoty bratrské Učil a psal knihy, učebnice Usiloval : učení má být pro děti radost učebnice s obrázky, názornost porozumění učivu

Jan Amos Komenský Nekatolík Musel se skrývat a pak opustit vlast V několika zemích Evropy pomáhal zlepšit školství Nejznámější učebnice: Informatorium školy mateřské, Orbis pictus( Svět v obrazech) Zemřel v Nizozemí

Druhy škol: Na vesnicích: Pouze ve větších vesnicích Učilo se na faře nebo v bytě učitele Učitelé lidé, kteří uměli pouze číst a psát Ve městech: Vyučovalo se ve školách Učitelé- vzdělaní lidé Gymnázia a vysoké školy jen pro chlapce Učené knihy v latině a němčině

Citace: Dobré knihy.cz. [online]. [cit. 2012-09-19]. Dostupné z: http://www.dobre-knihy.cz/autori/jan-amos-komensky.html Školní třída a kabinet měšťanské školy z doby Rakousko-Uherska. [online]. [cit. 2012-09-19]. Dostupné z: http://www.prerovmuzeum.cz/zamek-prerov/stale-expozice/skolni-trida-a-kabinet-mestanske-skoly-z-doby-rakousko-uherska Text je v souladu s učebnicí Významné události nových českých dějin- doc. PhDr. František Čapka, CSc., Nová škola