LJP Mluvidla 3.část - artikulační ústrojí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Obecný princip funkce dýchacího ústrojí – zevní a vnitřní dýchání, transport dýchacích plynů. Stavba stěny dýchacích cest. Dutina nosní, vedlejší dutiny.
Fonetika Fonologie Japonský fonologický systém
Opakování – dýchací soustava
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.12
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
LIDSKÝ HLAS Hlasová hygiena.
Kostra.
Mgr. Michal Oblouk HLÁSKOSLOVÍ.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Zvuková stránka jazyka
Stavba těla ptáků
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Zvuková stránka jazyka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Poruchy rezonance hlasu a řeči
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Alternativní a augmentativní komunikace
Fonetika (fóné – hlas, zvuk lidské řeči)
Dyslálie – nejčastější narušení komunikační schopnosti
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.13
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
PROFIL (pohled na hlavu ze strany)
Dýchací soustava.
Ezofageální – jícnový hlas
Hlasová hygiena Prevence vzniku hlasových vad
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
bucco-faciální praxie
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Kultura mluveného projevu – prezentace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI_A_ UPRAVA _VLASU_ A_ VOUSU_13 Název školy Střední škola služeb,
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Vznik hlasu Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno. Základní podmínka vzniku hlasu Anatomické a funkční propojení 3 systémů: Anatomické a funkční propojení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvuková stránka jazyka: souhlásky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka Marek Lollok.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
LJP Mluvidla 2. část – hlasové ústrojí
anatomie a fyziologie mluvních orgánů
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
JAK MŮŽE PAPOUŠEK ŠEDÝ PRODUKOVAT LIDSKOU ŘEČ
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska foneticko-fonologické roviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Transkript prezentace:

LJP Mluvidla 3.část - artikulační ústrojí Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika

Obsah: 1. Mluvidla 2. Artikulační ústrojí 3. Artikulační orgány pasívní 4. Artikulační orgány aktivní 5. Nadhrtanové dutiny 6. Artikulační cvičení 7. Opakování

1. Mluvidla Mluvidla sestávají z těchto orgánů: Dechové ústrojí (respirační) ( plíce, bránice) Hlasové ústrojí (fonační) (hlasivky v hrtanu) Artikulační ústrojí (nadhrtanové dutiny, rty, zuby, dásně, přední a zadní patro, jazyk, čelisti)

2. Artikulační ústrojí Nadhrtanové dutiny - hrdelní - nosní ( otvírá se a zavírá) - ústní (obměňuje se nejvíce) Obměňováním dutin se tvoří hlásky. Artikulační orgány - rty, zuby, dásně - přední patro (tvrdé) - zadní patro (měkké) - jazyk - čelisti

Artikulační ústrojí

3. Artikulační orgány pasívní Artikulační základnu, která poskytuje oporu pohyblivým orgánům, tvoří : - horní zuby - tvrdé patro - měkké patro

4. Artikulační orgány aktivní Aktivní orgány jsou takové, které přímo provádějí samotnou artikulaci. Spodní ret vytváří spolu s horním rtem otvor různé velikosti, ovlivňuje tvoření samohlásek a sykavek. Spodní čelist se přibližuje, vzdaluje od čelisti horní. Jazyk je nejpohyblivější, účastní se tvoření většiny českých hlásek.

5. Nadhrtanové dutiny Jedná se o jakési rezonátory. Barva a výška tónu závisí na objemu a tvaru dutiny. Dutina nosní je neproměnná, stále naladěná na stejný tón, dodává řeči nosové zabarvení. Dutina hrdelní se mění podle pohybu jazyka. Dutina ústní podléhá největším změnám. Mění tvar a velikost podle postavení jazyka, oddálení čelistí, dá se měnit její otvor pohybem rtů. Obměňuje se součinností rtů, spodní čelisti, klenby a jazyka.

6. Artikulační cvičení Výcvikem lze významně zlepšit výslovnost a srozumitelnost mluveného projevu. Pozor! Artikulační cvičení pro děti předškolního věku je vhodné pouze ve formě básniček a říkadel. Jazykolamy jsou nevhodné. Mohou dětem ubrat odvahy a sebedůvěry. Mnohem přirozenější je pro děti vzor správné výslovnosti, společné prohlížení obrázkových knížek, rozhovory nad knihou, předčítání s dospělým.

Artikulační cvičení II. Cvičení pro pohyblivost jazyka: Uvnitř v ústech si jazykem spočítáme zuby, pěkně jeden po druhém… Jazykem uděláme bouli na tváři… Vyplázneme jazyk co nejdál… „Zamáváme“ jazykem do stran, nahoru, dolů… Stočíme jazyk do „ruličky“…

Artikulační cvičení III. Cvičení rtů: Rty lehce semkneme a doširoka se na sebe usmějeme. Usmějeme se doširoka, rty ale dáme od sebe, zuby jsou vidět. Usmějeme se do stran. Horní ret schováme pod spodní. Z úsměvu spodní ret schová horní. Oba rty se schovají současně. Našpulíme rty směrem dopředu a mezi horní ret a nos položíme tužku. Zkuste se s tužkou pod nosem poklonit, otočit…

7. opakování Které orgány tvoří mluvidla? Která dutina se při mluvení nejvíce obměňuje? Jaký je rozdíl mezi artikulačními orgány aktivními a pasívními? Který orgán nejvíce ovlivňuje tvoření samohlásek? Jsou vhodné jazykolamy pro děti předškolního věku? Své tvrzení vysvětlete.

Použitá literatura a obrázky Mluvený projev a přednes, SPN Praha J. Hůrková-Novotná, V. Šrámková Obrázek: is.muni.cz