Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými."— Transkript prezentace:

1

2 Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření8. prosince 2012 Ročník1. ročník čtyřletého gymnázia 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahLidský hlas a orgány, sloužící k jeho vzniku a jeho uplatnění, rozdělení hlasu ve zpěvu Způsob využitíPostupně spouštíme snímky a jednotlivé body, na závěr zodpovíme otázky. Připojení k internetu. AutorIng. Karel Dvořáček KódVY_32_INOVACE_36_EDVO05

3 Lidský hlas Na tvorbě tónu se podílejí zdroj vzduchu: dýchací svalstvo hrudního koše a plíce zdroj kmitání: hlasivky v hrtanu rezonátory: dutiny čelní, nosní, ústní, průdušnice, plíce.

4 Plíce Houbovitý orgán v hrudní dutině, mezi žebry a bránicí, složený ze sklípků. Stlačování a rozpínání ovládáme mezižeberním svalstvem. Objem plic je přes 6 litrů (hluboký nádech). Normální nádech jen asi 0,5 l, minimální objem plic je asi 0,7 l. Při zpěvu je nutno dýchání perfektně a velmi jemně ovládat.

5 Hlasivky Jsou tvořeny chrupavkami, u mužů zjevný ohryzek. Při dýchání jsou povolené, roztažené, při hlavovém tónu (falzet) uzavřené a silně napjaté, při prsním tónu uzavřené s proměnným napětím. Výška tónu závisí na napětí a délce hlasivek (jako struny). V pubertě roste hrtan, hlasivky se prodlužují, chlapcům po mutaci klesne hlas o oktávu, děvčatům o sekundu až tercii.

6 Rezonátory a rozsah hlasu Určují barvu hlasu, plíce a průdušnice hlubší tóny, ústní, nosní a čelní dutina vyšší kmitočty. Rozsah mluvené řeči je přibližně kvinta. U cvičeného zpěváka může být rozsah až tři oktávy, výjimečně až šest oktáv – Yma Sumac, Bobby McFerrin. Rozdíl mezi mužským a ženským nebo dětským hlasem je oktáva.

7 Hlasové obory Bas – nejnižší mužský hlas, b. seriózní (Sarastro), charakterní, buffo Baryton – střední hlas, hrdinný, charakterní, lyrický (Figaro) Tenor – vysoký mužský hlas, hrdinný (Tristan), lyrický, buffo Alt – nízký ženský hlas, dramatický Mezzosoprán – střední (Carmen) Soprán – nejvyšší ženský, dramatický, lyrický, koloraturní (Královna noci), subretní Kontratenor - nejvyšší mužský hlas, dnes pouze technikou zpěvu Kontraalt – nejnižší ženský hlas

8 Otázky a úkoly Určete svůj hlasový rozsah a skupinu. Podle hudební ukázky určete druh hlasu zpěváka: – soprán (http://www.youtube.com/watch?v=9kRiyW7dPJM) – bas (vlastní nahrávka se souhlasem interpreta) Co je to hlasová hygiena? – Rozumné a odpovědné zacházení s hlasem spočívá v rozmluvení a rozezpívání před náročným výkonem, nepřepínání se v hlasitosti ani v rozsahu, ochrana před extrémními teplotami počasí i nápojů, abstinence (zejména tvrdý alkohol). Jak pracovat na zvětšení rozsahu? – Postupným cvičením při dodržení hlasové hygieny.

9 Použitá literatura ČARNUŠÁK, Gracian. Dějiny evropské hudby. Praha - Bratislava: Panton, 1964. Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN 80-7106-238-3.


Stáhnout ppt "Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými."

Podobné prezentace


Reklamy Google