Jak se učíme 7 (Styly učení)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programy pro rozvoj kognitivních funkcí
Advertisements

Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
OSOBNOST.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
(komentovaný přehled)
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Psychologie koučování
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Teorie vzdělávání dospělých
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Sociální psychologie osobnosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Pedagogická psychologie
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Inteligence,tvořivost, paměť
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Standardy pro základní vzdělávání
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Psychologie učení.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Sociální dovednosti učitele
Psychologie výchovy a vzdělávání
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Psychologie koučování
Pedagog.
Transkript prezentace:

Jak se učíme 7 (Styly učení) Epistemologická východiska vyučování Hana Filová, katedra prim. pedagogiky

Jak můžeme dosavadní informace využít při diagnostice a řízení vlastních procesů učení a studia? Každý člověk (žák, student) má vlastní specifický individuální styl učení, který je do jisté míry ovlivnitelný (Mareš, 1998) Styl učení vychází z kognitivního stylu Souvisí s typem inteligence (Gardner) Je ovlivňován osobnostními vlastnostmi (vůle, koncentrace, temperament…) Rozvíjí se pod vlivem osobních zkušeností (tréning)

STUDENTSKÉ POJETÍ UČENÍ OVLIVŇUJE JEHO VÝSLEDKY! Pojetí učení z žákovské perspektivy (z textu) (Saljö 1979 in Mareš, s. 19): Na ZŠ: Získávání stále více znalostí (kvantita) Učení se nazpaměť Získávání faktů a metod, které bude moci použít, až to bude třeba Objevování abstraktního smyslu Interpretování naučeného, aby člověk porozuměl světu Na VŠ: Rozšíření znalostí Aplikování znalostí Získání vhledu Snaha svébytně se rozvíjet STUDENTSKÉ POJETÍ UČENÍ OVLIVŇUJE JEHO VÝSLEDKY!

Individuální charakter stylu učení – osobnostní vlastnosti (výzkumy – Mareš 1998, s. 25) Temperament (Eysenck): extraverze – introverze (E-preferuje vzrušující situace, v nichž se ale nemusí příliš angažovat; I-udržuje při učení odstup, jde na detaily) „JÁ“ (identita, sebepojetí, sebeúcta apod.) – má vliv na jedincovo vysvětlování světa – na konzistenci stylů a strategií učení v různých situacích (dětství - vliv hodnocení okolí) Žák s nízkou sebeúctou – jednoduché úkoly, povrchový styl (potvrzuje si tím svou nejistotu) – neúspěchy: naučená bezmocnost, horší výkony, než by mohl mít Žák s vysokou sebeúctou – sebedůvěra: náročnější úkoly, chce věcem rozumět Způsob myšlení jednotlivce = mentální autonomie (Sternberg 1988 in Mareš s.34); neuropsychologický přístup (Torrance1977) – preference levé nebo pravé hemisféry – vliv na uč. styl (lze ovlivňovat požadavky učitelů, příp. integrovat P+L) P: tváře; reaguje emocionálně; neverb. chování; humor; improvizace, intuice, tvořivost, konkrétní myšlení L: jména; reaguje na slov.pokyny; log.myšlenky, systematické řešení problémů; zdůrazňuje kritické myšlení; orientace na hotové pravdy

Gardner – 7 typů inteligence     logicko-matematická jazyková   prostorová   tělově-pohybová   hudební intrapersonální interpersonální

Kognitivní styl x styl učení: POZNÁVÁNÍ x UČENÍ Kognitivní styl: Kognitivní styl = charakteristický způsob, jímž člověk vnímá a pamatuje si informace, myslí, řeší problémy, rozhoduje se Kognitivní styl x styl učení: POZNÁVÁNÍ x UČENÍ Kognitivní styl: percepční postoje (Thurstone. rychlost a trvalost; pružnost) kognitivní procesy kognitivní operace Styl učení: povrchní – hloubkový – utilitární učební strategie a taktiky metakognice

Styl učení = metakognitivní potenciál člověka. Postupy, které preferuje při učení na základě své motivace, jejich hloubky a propracovanosti, flexibilitou. Odvíjejí se z vrozeného základu, ale během života jsou ovlivňovány jak záměrně, tak bezděčně.

Styly učení ve vztahu ke školnímu vyučování: Povrchový Hloubkový Utilitární Systematický x nahodilý Analytický x holistický Konkrétní x abstraktní atd. (Schmeck 1988 in Mareš1992 – Pedagogika – Jak chápat styl učení

zkušenost pozorování konceptualizace experimentování David A.   Kolb ve svém modelu zážitkového učení  popsal čtyři základní orientace  získávání informací: zkušenost pozorování konceptualizace experimentování Každý člověk může používat jednu nebo více orientací, obvykle však některé preferuje. Preferované orientace jsou základem osobního stylu učení.

rozvojových kurzů. Kolbův cyklus:

Dotazník LSI autorů R. Dunnové a K. Dunna (Univerzita St Dotazník LSI autorů R. Dunnové a K. Dunna (Univerzita St. John v New Yorku) a G. Price (Lawrence v Kansasu) patří k základním diagnostickým nástrojům při určování stylu učení žáků 3. až 12. ročníku Představuje komplexní přístup k zjišťovaní toho, které postupy žáci preferují, když pracují, učí se a koncentrují svoji pozornost při školním vzdělávání. Zajímá se o tyto čtyři oblasti: prostředí (zvuk, teplota, světlo a nábytek); emocionalita (motivace, odpovědnost, vytrvalost a potřeba struktury nebo flexibility); sociální potřeby (učit se sám, učit se s kamarády nebo s dospělými anebo střídat různé způsoby; fyzické potřeby (preferování přijímání určitého způsobu informací, preferování určité denní doby, konzumování potravy a potřeba pohybu).

Děkuji za pozornost. Litaratura: MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha : Portál, 1998.