NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Sopečná činnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 9 Autor: Mgr. Iveta Votápková Geologické děje Pětilístek: Magma
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Marie Artmanová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ A 08 TEMA: Spodoba znělosti - procvičování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Litosféra II – horotvorná a sopečná činnost Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Vnitřní přírodní činitelé
Pracovní činnosti - 6. ročník
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sopečná činnost lávový proud podmořské výrony lávy žhavé magma
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_Z7. 07 ASIE Autor: Mgr
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
KŘÍDOVÁ EXTINKCE DINOSAURŮ
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslicová technika.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Autor: Stejskalová Hana
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Název školy: Základní škola T. G
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová
VY_52_INOVACE_40_Projevy geologických jevů
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
V ULKANICKÁ ČINNOST.
Sopečná činnost v ČR Autor: Mgr. Marian Solčanský
Předpověď živelních pohrom
VYVŘELÉ (MAGMATICKÉ) HORNINY
SOPEČNÁ ČINNOST.
VY_32_INOVACE_274_Zemětřesení a sopečná činnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází.
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Reologie lávy Ovlivněná: složením lávy, kys. lávy – vyšší viskozita, bazické nižší viskozita Teplotou Obsahem par a plynů (fluidní dynamikou) Agregace.
SOPKY Šimůnková, Jirotková.
Vnitřní geologické děje
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.7.3. S 08 TEMA: Sopečná činnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Cíl prezentace: Žáci se seznámí s principem vulkanismu, vznikem a činností sopek a s jejich typy. Seznámí se s následky erupcí konkrétních sopek a s technikami sledování sopečné činnosti. Prezentace je doplněna o další audiovizuální programy.

Sopečná činnost Sopečná činnost nebo také vulkanismus popř. magmatismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností, zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy, a to jak na povrchu tak i na mořském dně.

Části sopky a řez sopkou

Sopečná činnost - vulkanismus Vulkanimus se projevuje stoupáním teplejšího magmatu od spodních do svrchních částí planetárních obalů až dojde občas k jejich průniku na povrch, kde se magma vyvalí a začne ve formě lávy vytvářet nová tělesa jako například štítové sopky, stratovulkány, lávové proudy, lávová jezera, či výrony plynů ve formě fumarol či solfatar nebo projevy geotermální energie. Vulkanismus je vždy spojen se vznikem magmatických hornin. Sopečná erupce během formování ostrova u Islandu

Sopečná erupce Sopečná erupce je geologická vulkanická událost, během které dochází k výronu magmatu na povrch tělesa. Je vyvolávána tlakem sopečných plynů uvolňujících se z magmatu během výstupu. Erupce nastane, pokud celkový tlak uvolněných sopečných plynů dosáhne meze, kdy je jimi generované tlakové napětí schopné prorazit překážku (nadložní vrstvy) bránící výlevu. Během erupce je pak magma vyvrhováno pod tlakem na povrch vzápětí potom, co se uvolní sopečné plyny. Erupce Mount St. Helen 18.5.1980

Kaldera V případě velké exploze může být vytvořen destruktivní tvar sopečného kužele označovaný termínem kaldera. Dochází ke zničení horní kráterové části vulkánu a rozšíření jícnu sopky a snížení celkové nadmořské výšky hory. Kaldera vznikla například při erupci Vesuvu roku 79, nebo při výbuchu indonéské sopky Krakatau roku 1883. I při katastrofě na ostrově Théra v roce 1470 př. Kr. došlo k vzniku kaldery, při kterém byla pohřbena převážná část ostrova, jenž tak dostal dnešní podobu. Ostrov Santorini (Théra) – současná podoba

Schéma vzniku kaldery

Techniky sledování sopečné činnosti

Geografické rozložení činných sopek v rámci celé planety

Test Ze které části sopky stoupá magma sopouchem na povrch ? Pojmenuj jeden z dějů, který vyvolává sopečnou erupci ? Jak vznikne kaldera ? Znáš konkrétní příklad vzniku kaldery při erupci sopky ? Ve které části Země je nejvíce činných sopek ?

Použité materiály: Vulkanismus. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Vulkanismus [online]. 2012, 22.03.2012 [cit. 2012-05-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vulkanismus Sopečná erupce. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Sope%C4%8Dn%C3%A1_erupce [online]. 2011, 02.12.2011 [cit. 2012-05-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sope%C4%8Dn%C3%A1_erupce Sopečná činnost. Http://www.sci.muni.cz/~herber/volcano.htm#1 [online]. 2003 [cit. 2012-05-08]. Dostupné z: http://www.sci.muni.cz/~herber/volcano.htm#1 Sopečná činnost a sopky. Http://www.gweb.cz/clanky/clanek-60/ [online]. 2004, .2012 [cit. 2012-05-08]. Dostupné z: http://www.gweb.cz/clanky/clanek-60/