Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová"— Transkript prezentace:

1 Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová

2 Rozložení objemu vody na Zemi
A/ Voda v oceánech v oceánech je 98% vody z veškeré vody na zemi části oceánu označujeme jako moře: • okrajová m. Karibské • vnitřní m. – Středozemní Černé B/ Voda na pevnině 2 % v ledovcích, podzemní, v řekách a jezerech

3 Obr.č.1.

4 Skupenství vody na pevnině
kapalné na povrchu – voda v řekách jezerech pod povrchem - půdní a podzemní voda pevné v podobě ledovců - nejvíce horské – ve velehorách Př. Dachstein v Alpách pevninské – největší v Grónsku a v Antarktidě plynné vodní pára je součástí vzduchu – v oblacích se sráží a vznikají z ní srážky kapalné (déšť, rosa, mlha) nebo pevné (sníh, kroupy, ..).

5 Schéma oběhu vody: nakresli obrázek z učebnice str. 41 za DÚ

6 Pojmy k zapamatování: Pramen – počátek řeky
Ústí místo, kde řeka předává vodu do větší řeky, do jezera nebo do moře Přítok – pravý – řeka ústící do jiné zprava ve směru toku levý - řeka ústící do jiné zleva ve směru toku Povodí - území, ze kterého je voda odváděna do určité řeky Úmoří – území, ze kterého voda odtéká do určitého moře nebo oceánu Rozvodí – hranice mezi povodími Ostrov – malá část pevniny vystupující z moře (např.Island). Poloostrov – výběžek pevniny, ze tří stran obklopen mořem (Pyrenejský) Záliv – výběžek moře do pevniny (např. Mexický) Průliv – přirozené spojení dvou moří či oceánů (např. La Mance) Průplav – uměle vykopané spojení moří či oceánů (např. Suezský)

7

8

9 Obr. č. 1. Http://www. citace. com/generator. php
Obr.č.1. [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Obr.č.2. [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová"

Podobné prezentace


Reklamy Google