Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1709_Sopky Téma: Sopky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 ANOTACE Anotace : Vkladatel : Jiří Svoboda Formát : Prezentace Microsoft Office Powerpoint Výuková prezentace inovativně seznamuje žáky se základními informacemi o sopkách na Zemi. Názorným zpracováním motivuje a aktivizuje žáky. Poznatky z ověřování : obrazový materiál žákům velmi pomáhá k pochopení probíraného učiva Způsob použití : datový projektor, interaktivní tabule (plátno) a osobní počítač Ovládání : kliknutím dojde k animaci textu a obrázků Zařazení : Základní vzdělávání druhý stupeň » Člověk a příroda – zeměpis 6. ročníku. Šablona EU peníze školám ZŠ » III/2 Výuka prostřednictvím ICT

3 SOPKY

4 Druhy tektonických zlomů a vulkánů

5 Schéma erupce sopky

6 PŘI ERUPCI ZE SOPKY UNIKÁ SOPEČNÝ PLYN A POPEL, PYROPLASTICKÁ HMOTA, PEMZA, LÁVA A DALŠÍ MATERIÁL MNOHDY DOJDE TAKÉ K ROZTÁNÍ LEDU A SNĚHU A OKOLÍ JE OHROŽENO POVODNÍ A SESUVEM PŮDY.

7 ETNA

8 ZÁKLADNÍ INFORMACE K ZAPAMATOVÁNÍ
SOPKY : sopky neboli vulkány mají tvaru hory, uvolňují zemský tlak; obvykle se vyskytují podél hranic litosférických desek a v horkých bodech; sopky jsou i na jiných planetách ve vesmíru; opakováním sopečných výbuchů a ukládáním nových vyvrženin se sopky stávají největšími horami světadílů; sopečný materiál je úrodný – proto se v okolí sopek usazují zemědělci; vyvržený sopečný popel dlouhodobě ovlivňuje klima na Zemi, sopečný výbuch může vyvolat vlnu tsunami; mezi známé sopky patří – Vesuv, Etna,Hekla, Fudžisan …

9 OPAKOVÁNÍ OTÁZKA K ČEMU SLOUŽÍ SOPKY NA ZEMI ? ODPOVĚĎ :
UVOLŇUJÍ ZEMSKÝ TLAK PROČ SE USAZUJÍ LIDÉ V OKOLÍ SOPEK? PROTOŽE SOPEČNÝ MATERIÁL JE ÚRODNÝ

10 CITACE PAAVOLA, Matti. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VIGIL. USGS, Jose F.. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FREDRIK. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUSTIN POST, USGS. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RENALIAS, Josep. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FABRICIUS. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google