Techniky práce s mentálně postiženými

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_17.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Energetická hodnota potravin (EH)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Uspokojovat potřeby, zprostředkovávat vztahy Proč a jak rozlišit „sociální práci“ a „sociální služby“? Libor Musil.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Inf Počítač a lidé s handicapem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Název projektu: Moderní škola
POTŘEBY DUM _13.
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Didaktika sportovních činností
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
City DUM_15.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_SA4A_17 DUM 17. „realizace-doprovod“
Paměti počítače, rozdělení
VY_32_INOVACE_SA4A_6 DUM 6. příprava aktivity pro 1
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
zpracovaný v rámci projektu
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
zpracovaný v rámci projektu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VY_32_INOVACE_SA4A_4 DUM 4. „Chlapec, uživatel služby-dramatizace “
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Závislost elektrického odporu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Akční plán - plánované společné aktivity
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Podpora samostatného bydlení
The Czech Republic.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Techniky práce s mentálně postiženými

Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0928 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_4.A_2/13 Téma sady: Specifické potřeby jednotlivých klientů v sociálních službách Název: Techniky práce s mentálně postiženými Vytvořeno: 17. 4. 2013 (Po pilotáži) Autor: Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět:  Sociální péče   Ročník: IV. Výsledky vzdělávání dle RVP: charakterizuje formy sociálních služeb ve vztahu k sociální situaci a specifickým potřebám jednotlivých skupin klientů; Typ interakce: výklad Druh výukového zdroje: Klíčová slova: Lidé s mentálním postižením, techniky práce s mentálně postiženými, asistence Anotace:  Prezentace se zabývá lidmi s mentálním postižením, kteří jsou cílovou skupinou sociálních služeb, vysvětluje terminologii a cíle práce s touto skupinou.

Metody a techniky ASISTENCE – pomoc uživateli s činnostmi, které lidé bez postižení dělají sami. Asistence – zaměření na jednotlivce – pokud je to možné, postupné snižování míry podpory Např. chráněné bydlení – nejprve pokyny, později jen připomenout seznam činností Asistent rozvíjí, kompenzuje dovednosti uživatele – nejen při praktických činnostech, ale v organizování aktivit (chodí do práce – přechází silnici)

Metody a techniky Skupinová práce - 2 pozitivní aspekty Uživatelé se učí komunikovat ve skupině, vnímat a respektovat ostatní, vyslechnout a projevit názor…zlepšují se formulace postojů, sociální dovednosti…navazují se přátelské vztahy Sama práce ve skupině – oblasti, které uživatelům dělají potíže – např. trávení volného času – řešení problémům, vzájemné rady, tréninky modelových situací

Metody a techniky Pracovní terapie – důraz na odpovědnost a řád, cílem je získávání pracovních návyků Uživatel je užitečný – nestačí, nutné koncipovat jako přípravu na přechod z chráněného do běžného prostředí Taneční, hudební, výtvarná terapie – podpora osobnostního rozvoje a relaxace. Nalézání výrazových prostředků, které usnadňují komunikaci. Možno chápat jako formu setkávání (skupina) či způsob trávení volného času

služby Raná péče – často v rámci stacionářů, depistáž, poradenství, psychologické poradenství pro rodiče. Starší děti – zaměření na vzdělávání a volný čas – asistent, denní či týdenní stacionáře Mládež a dospělí – oblast práce, bydlení a volného času Práce – podporované zaměstnání, program přechodu ze školy do zaměstnání – individuální praxe u zaměstnavatele při škole, chráněné pracoviště a dílny, tréninkové programy

služby Bydlení – chráněné bydlení, podporované bydlení, bydlení v komunitě Volný čas – zájmové kroužky, vrstevnické programy

Zdroje MATOUŠEK, O., et al. Sociální práce v praxi : Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. 352 s. ISBN 80-7367-002-X.