Chráněné rostliny na Slovácku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Rostliny okolo naší školy
Luční traviny a rostliny
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
VSTAVAČOVITÉ Orchidaceae.
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
Kakostovité (Geraniaceae)
Šáchorovité (Cyperaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
Znaky krytosemenných rostlin
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
ŠÁCHOROVITÉ CYPERACEAE.
(Heracleum sphondylium)
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
Konvalinka vonná.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
Jehličnany.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Autor: Mgr. Hana Baroušová
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
VIOLKOVITÉ VIOLACEAE.
Miříkovité.
KOSATCOVITÉ Iridaceae.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Na louce Dřeviny a byliny.
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
LOUKA. vlhkost stanoviště způsob obhospodařování člověkem trávy: vzhled a druhová skladba.
Chráněné rostliny.
LILIOVITÉ LILIACEAE.
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Oddělení: Kapraďorosty
Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny
Vstavačovité Rostliny.
Pryskyřníkovité a růžovité
Les-Lesní patra.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
R OSTLINY V LESE. PATŘÍ K PRVNÍM POSLŮM JARA MÁ VÝRAZNOU CHUŤ A SCHOPNOST BARVIT DO MODRA.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
VZÁCNÉ ROSTLINY NA MOSTECKU
VY_32_INOVACE_Sib_III_14 Byliny
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
Liliovité a amarylkovité rostliny
Chráněné rostliny na Slovácku
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Šáchorovité (Cyperaceae)
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
VIZOVICKÁ VRCHOVINA.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
obecná charakteristika, praktické cvičení
Název školy: Základní škola Městec Králové
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

Chráněné rostliny na Slovácku

Oman mečolistý Vytrvalá, ohrožená rostlina (C3) , kvete v červnu až srpnu Bylina, roste do výšky 30 – 40 cm Výskyt: v teplých oblastech jižní Moravy. louky, vápenaté podklady, pastviny, kopce, (zahrady)

Vstavač bledý V Čr patří k ohroženým druhům (C2b) 15 – 35 cm, roste v dubnu a v květnu Výskyt: roste především na Moravě (Bílé Karpaty, Javorníky, Chřiby) světlé listnaté lesy, louky a často vápnité půdy

Hlaváček jarní Jedovatá, vytrvalá bylina, měří 10 – 40 cm Ohrožený druh (C2b) Výskyt: na stráních v okolí Pálavy, teplé nejjižnější části Moravy Využití: zahradnictví, zdravotnictví, včelařství

Lilie zlatohlavá Jeden z mála zástupců rodu lilie v Česku, je to ohrožený hruh 30 – 120 cm, kvete od června do srpna Výskyt: v listnatých a smíšených lesích, louky Patří ke vzácnějším druhům (C4a)

Ostřice nízká Je zařazena do (C4a) Je vytrvalá, tvoří výrazné trsy 5 – 20 cm Výskyt: teplé, suchých oblasti Čech i Moravy, v suchých trávnicích, písčinách. Je zařazena do (C4a)

Kozinec dánský Vytrvalá, ohrožená (C3) , vysoká bylina 5 – 30 cm, kvete od května do června Výskyt: v polosuchých až suchých travinných porostech, pastviny,

Koulenka prodloužená Vytrvalá rostlina s krátkým oddenkem 5 – 50cm Koruna je modrá, někdy bílá i růžová Výskyt: jižní Morava - slunné louky, Je hodnocena jako silně ohrožený druh (C3)

Medovník meduňkolistý lesní bylina s medově vonícími  pyskatými květy vysoká 20-60 cm, kvete v květnu a červnu. Výskyt: na pasekách a křovinatých stráních, V Červeném seznamu cévnatých rostlin je řazen mezi druhy ohrožené (C3)

Hadí mord rakouský Patří k nejvzácnějším druhům (C4a) 10 – 40 cm Výskyt: na výslunných skalních stepích, nízké pudy

Ledenec přímořský Jedovatá, pláně rostoucí bylina 25 – 40 cm, kvete od května do července Výskyt: na vlhkých, suchých i zasolených loukách Patří do ohrožených druhů (C3)

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oman_me%C4%8Dolist%C3%BD http://botany.cz/cs/inula-ensifolia/ http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=262345 https://cs.wikipedia.org/wiki/Vstava%C4%8D_bled%C3%BD http://bylinkopedie.cz/hlavacek-jarni/ https://www.vkolacek.cz/koniklece-v-krumviri/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlav%C3%A1%C4%8Dek_jarn%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilie_zlatohlav%C3%A1 http://botany.cz/cs/lilium-martagon/ http://www.priroda-foto.cz/ostrice.html http://botany.cz/cs/astragalus-danicus/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Kozinec_d%C3%A1nsk%C3%BD http://botany.cz/cs/globularia-bisnagarica/ http://plantanaturalis.com/koulenka-prodlouzena-globularia-bisnagarica/ http://www.biolib.cz/cz/image/id73119/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Medovn%C3%ADk_medu%C5%88kolist%C3%BD http://www.naturfoto.cz/medovnik-medunkolisty-fotografie-12081.html http://www.biolib.cz/cz/image/id65437/ http://www.biolib.cz/cz/image/id146945/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Had%C3%AD_mord_n%C3%ADzk%C3%BD https://cs.wikipedia.org/wiki/Ledenec_p%C5%99%C3%ADmo%C5%99sk%C3%BD http://www.wmap.cz/opk/vmp/ros/ros14658.htm http://botany.cz/cs/cerveny-seznam/

autor: Sabrina Múčková třída: 9.B rok: 2016/2017 Děkuji za pozornost 