LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Regionální politika RP ČR.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
1.1 a Urban – Rural Relations
Strukturální politika
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech přijata 24. - 25. května 2007 v Lipsku k ochraně, posílení a dalšímu rozvoji měst stejnou váhu přikládá hospodářské prosperitě sociální rovnováze zdravému životnímu prostředí zdůrazňuje kulturní a zdravotní aspekty

LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech Doporučuje: Více využívat přístupy integrované politiky městského rozvoje Věnovat zvláštní pozornost znevýhodněným čtvrtím v kontextu města jako celku

ÚZEMNÍ AGENDA EU přijata 24. - 25. května 2007 v Lipsku vytyčuje nový úkol - posílení územní soudržnosti = třetí rozměr politiky soudržnosti akčně zaměřený politický rámec budoucí spolupráce zemí, vypracovaný společně s EK přispívá k udržitelnému hospodářskému růstu a vytváření pracovních míst a k sociálnímu a ekologickému rozvoji všech regionů EU

ÚZEMNÍ AGENDA EU V Územní agendě se ministři zavázali k těmto prioritám územního rozvoje: posílení polycentrického rozvoje a inovací prostřednictvím vytváření sítí městských regionů a měst nové formy spravování území (territorial governance) a partnerství venkovských a městských oblastí

ÚZEMNÍ AGENDA EU podpora regionálních seskupení (klastrů) posilujících hospodářskou soutěž a inovace v Evropě posílení a rozšíření transevropských sítí podpora transevropského řízení rizik včetně dopadů změny klimatu posílení ekologických struktur a kulturních zdrojů jako přidané hodnoty pro rozvoj

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU přijat 23. - 24. listopadu 2007 v Ponta Delgada (Azory) ministři se zavázali stanovit a naplňovat cíle a priority obsažené v Územní agendě na evropské, regionální a místní úrovni časový rámec 2007 - 2011

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU Pět základních principů pro implementaci ÚA: solidarita mezi regiony a územími víceúrovňová správa a řízení integrace politik spolupráce v územních otázkách subsidiarita

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU jednotlivé akční linie se člení do aktivit - základních bylo 23 (jedna již splněna) aktivity jsou průběžně doplňovány - aktuálně 8 nových aktivit ČR se dne 19.3.2008 v slovinském Brdo přihlásila k plnění aktivity 1.1a - Vztahy město - venkov

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU v souvislosti s CZ PRES bude MMR odpovídat za plnění dalších 8 aktivit za politické zajištění plnění AP1 odpovídá ministr pro místní rozvoj k technickému zajištění plnění AP1 a ke koordinaci v rámci MMR i ČR byla vytvořena pracovní skupina + spolupráce s ministerstvy, regiony, městy aj. subjekty

Indikátory UR na regionální úrovni Výzkumný projekt „Indikátory trvale udržitelného rozvoje jako nástroj sledování a snižování disparit v úrovni obyvatelstva jednotlivých regionů“ Termín plnění: 2007-2011 Cíl projektu: vytvořit systém sledování indikátorů UR využitelný na místní, mikroregionální a krajské úrovni pro sledování disparit v regionech