JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderná energetika.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atomové elektrárny.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
NázevVýroba elektřiny Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí AnotacePrezentace na téma výroby elektřiny, obsahuje otázky.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Atomové elektrárny.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Jaderná elektrárna.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Fyzika – Jaderná elektrárna
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jak funguje Jaderná elektrárna funguje podobně jako tepelná elektrárna. Místo parního kotle má jaderný reaktor, v němž probíhá štěpení některých těžkých prvků, nejčastěji uranu 235 (= izotop), za současného uvolňování velkého množství tepla. Teplem vzniká v parogenerátoru vodní pára, která roztáčí turbínu. V generátoru se tato kinetická (pohybová) energie turbíny mění na elektrickou energii.

Animace Pro nejlepší pochopení principu jaderné elektrárny doporučuji použít následující animaci: http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/interaktivni-model-je-jak-funguje-jaderka.html Obr. 1: Steffen Kuntoff. [cit. 2012-05-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuclear_power_plant-pressurized_water_reactor-PWR.png>

VÝKON Jaderné elektrárny mají ze všech běžných typů elektráren nejvyšší výkon. V dnešní době je to vzhledem k velké spotřebě elektřiny velmi podstatné. Jednotkou výkonu jaderných elektráren je megawatt. Současné jaderné elektrárny mají výkon až několik tisíc megawattů.

BEZ PLYNŮ Jaderné elektrárny neuvolňují do ovzduší škodlivé zplodiny.

SPOTŘEBA Jaderné elektrárny spotřebují velmi malé množství paliva. Jeden blok jaderné elektrárny temelínského typu spotřebuje za rok přibližně 32 tun paliva. 

LEVNÝ PROVOZ Zatímco například provoz tepelných elektráren kvůli vysoké ceně paliva je drahý, u jaderných je to naopak. Provozní náklady jsou tedy minimální.

NEOBNOVITELNÝ ZDROJ Vodní, větrné nebo solární elektrárny jsou tzv. obnovitelným zdrojem elektrického proudu. Jednoduše řečeno: vítr nepřestane foukat, voda nepřestane protékat a slunce nepřestává svítit. Zásoby uranu 235 jsou však omezené.

Kdy dojde uran? Současné ověřené celosvětové zásoby kvalitního uranu jsou dostatečně vysoké, při průměrné současné spotřebě této suroviny by známé zásoby vystačily nejméně na dalších 85−270 let. (Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii.) Pokud by byly vyčerpány zásoby kvalitního uranu, existují další zdroje surovin využitelných jako palivo pro jaderné elektrárny. Jako palivo pro jaderné elektrárny může v budoucnu sloužit thorium, které se nachází ve velkých ložiscích v Austrálii. Navíc by mohla australská ložiska thoria vystačit na dobu 6000 let! Thorium má další výborné vlastnosti − je šetrnější vůči životnímu prostředí, poločas rozpadu jeho radioaktivního odpadu je významně nižší než u uranu. Dá se očekávat, že první prototypy reaktorů na thoriové palivo budou ve světě postaveny do roku 2014.

RADIOAKTIVNÍ ODPAD Při štěpení uranu 235 vzniká radioaktivní odpad, který je nebezpečný pro životní prostředí a musí být mnoho let uchováván v izolaci, aby nebyl nebezpečný pro okolí. Způsobů uložení tohoto odpadu je několik. Použité palivo se dočasně ukládá v ocelových kontejnerech, na 40−50 let do skladů, do vodních bazénů u jaderných reaktorů nebo mimo ně, využívá se také uložení v betonových sklípcích nebo v betonových kontejnerech. Definitivní uložení jaderného odpadu umožňují hlubinná úložiště. Více si můžete přečíst mimo jiné zde: http://www.jaderny-odpad.cz

STAVBA Náklady na stavbu jaderných elektráren a výrobu jaderných reaktorů jsou relativně vysoké (v porovnání s jinými typy elektráren).

(NE)BEZPEČNOST Spory o bezpečnosti jaderných elektráren jsou vedeny již řadu let. I když se názory různí, v dnešní době můžeme tento způsob získávání elektřiny považovat za velmi bezpečný, a to nejen díky přísným bezpečnostním pravidlům. Opačné názory vznikají zejména kvůli jaderným haváriím, jako například havárie elektráren Černobyl nebo Fukušima 1.

Historie První využití jaderné energie k výrobě elektrické energie se experimentálně uskutečnilo 20. 12. 1951 v Národní reaktorové laboratoři, USA. První pokusná jaderná elektrárna byla spuštěna v Obninsku u Moskvy (Sovětský svaz) 27. 6. 1954. Její výkon pouze 5 MW. V Československu byla první jaderná elektrárna spuštěna 24. 10. 1972 v Jaslovských Bohunicích u Trnavy.

v současné době v provozu 2 jaderné elektrárny V ČESKÉ REPUBLICE v současné době v provozu 2 jaderné elektrárny

Temelín Jaderná elektrárna Temelín leží přibližně 24 km od Českých Budějovic. Má největší výkon v ČR. V provozu je od roku 2000. Nyní má instalované dva bloky z původně plánovaných čtyř, každý s elektrickým výkonem 1 000 MW. Celkový výkon je tedy 2 000 MW.

Obr. 2: Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < http://commons

Dukovany Historie Jaderné elektrárny Dukovany (EDU) sahá až do počátku 70. let. Je první JE na území ČR. První reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985, poslední čtvrtý blok v červenci 1987. Od roku 1985 do jara roku 2009 bylo na všech čtyřech blocích elektrárny vyrobeno téměř 300 miliard kWh elektrické energie, což je nejvíce ze všech elektráren v České republice. Elektrárna Dukovany pokrývá přibližně 20 % spotřeby elektřiny v ČR.  Aktuální celkový výkon je 1897 MW.

Obr. 3: Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < http://commons

Zdroje (citace) Internet: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jaderná elektrárna [online]. c2012 [citováno 20. 04. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna&oldid=8387577> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jaderná elektrárna Temelín [online]. c2012 [citováno 20. 04. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Temel%C3%ADn&oldid=8399380> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jaderná elektrárna Dukovany [online]. c2012 [citováno 20. 04. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Dukovany&oldid=8320656> Jak funguje jaderná elektrárna. [online]. [cit. 2012-04-20]. Dostupné z: <http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/interaktivni-model-je-jak-funguje-jaderka.html>