PESTROST STRAVY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
TUKY (LIPIDY).
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Výživové nároky u dospívajících
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

PESTROST STRAVY

VYVÁŽENÁ, PESTRÁ STRAVA ? Trochu ... … od všeho… ... i toho,co máme rádi

POTRAVINOVÁ PYRAMIDA

PŘEMÝŠLEJ Vyrovnaná snídaně Koblihy ANO Denní příjem v % Vyrovnaná snídaně Koblihy ANO PŘEMÝŠLEJ Denní příjem v % Denní příjem v % Energie Vápník Železo Vitamín A Vitamín C Energie Vápník Železo Vitamín A Vitamín C

Obiloviny,výrobky z obilovin, pečivo, rýže 3-6 porcí za den Najdeme zde všechny tři základní živiny vlákninu vitaminy skupiny B a řadu minerálních látek Celozrnné obiloviny - energie, která dlouho vydrží 5

Obiloviny,výrobky z obilovin, pečivo, rýže 1 porce je 1 rohlík 60 g chleba 125 g vařených těstovin nebo rýže 100 g müsli nebo cornflakes 6 6

Ovoce,zelenina (houby) 2-4 porcí ovoce 3-5 porcí zeleniny 1 porce = 100g Najdeme zde málo energie minerální látky a vitamíny vlákninu antioxidanty 7 7

Mléko a mléčné výrobky 2-3 porce za den Najdeme zde všechny tři základní živiny vápník vitamin D 8 8

Mléčné dezerty x zakysané mléčné výrobky Mléko a mléčné výrobky Vybírat pestře! Mléčné dezerty x zakysané mléčné výrobky 1 porce = 300 mg vápníku 250 ml polotuč.mléka 250 g tvarohu 32 g sýru Eidam 45% 80g sýru Camembert 9 9

Maso, drůbež, vnitřnosti, ryby, vejce, luštěniny, ořechy, semena 1 až 3 porce denně BUDOVÁNÍ NAŠEHO TĚLA Najdeme zde vysoce kvalitní bílkoviny minerální látky a vitaminy esenciální mastné kyseliny (ryby) vlákninu (jen rostlinné zdroje) 10 10

Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny VYBÍREJTE PESTŘE ! Libové maso má přednost Vejce patří k výživově nejhodnotnějším potravinám Ryby a luštěniny 2x týdně 1 porce 100g uzenin 125g vař.luštěnin 80g vař.masa,ryb 1 vejce 50g ořechů 11 11

Kolik najdete rozdílu? Vepřová kotleta (140 g) s 1,2 cm tuku po okraji Energie 1881kJ z toho z tuku 1317kJ % denního příjmu Tuk celkem 54 % Nasycené mastné kyselin 13g 65 % Vepřová kotleta (113 g), tuk na okraji odstraněn Energie 961kJ z toho z tuku 418kJ % denního příjmu Tuk celkem 17 % Nasycené mastné kyselin 4g 20 % Kolik najdete rozdílu? Najděte 8 rozdílů 12

? Tuky a cukry 1 porce=10g Upřednostňovat přírodní cukr příklad: 1 tatranka = 3,5 porce (cukry 2 porce) Upřednostňovat přírodní cukr Pít ovocné džusy bez „přidaného cukru" Sladké dezerty nechat na slavnostní příležitosti Slazené nealkoholické i alkoholické nápoje pít s mírou ? Tatranku bez obalu 13 13

POTRAVINOVÁ PYRAMIDA max. 2 porce 2-3 porce 1-3 porce 2-4 porce

Nezakazuj si, ale přemýšlej! 15

DÉLKA KONZUMACE STRAVY

PROČ DBÁT NA DÉLKU KONZUMACE JÍDLA dobře rozmělněné jídlo v dutině ústní znamená menší zátěž pro náš žaludek rychlejší zpracování jídla zažívacím traktem pokud jíme rychle, sníme více jídla, než když jíme pomalu, až po 20 minutách stravování dostáváme zprávu, že došlo k nasycení

DOPORUČENÁ DÉLKA KONZUMACE JÍDLA teplá hlavní jídla - minimálně 20 minut, lépe 30 minut studená hlavní jídla - min.15 minut, lépe 20 minut svačiny - min. 5 - 10 minut Délka konzumace samozřejmě vždy závisí na množství přijímaného jídla !