Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 1.hodina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Třída SIMSET je druhou standardní systémovou třídou, která obsahuje prostředky pro práci se spojovými seznamy. KRUHOVÉ SPOJOVÉ SEZNAMY Spojový seznam –
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pascal - příklady.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
1 Vnitřní řazení s využitím dynamických struktur Tvorba spojového seznamu je vcelku triviální záležitostí: a)Vytvořím prázdný seznam příkazem LIST:=nil.
10. Dynamické datové struktury
Fronta - a)Implementace s využitím statických struktur (pole) b)Implementace s využitím dynamických struktur (spojového seznamu) odebírá se ze začátku.
Programování v Pascalu Přednáška 10 RNDr. Hana Havelková.
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
Databázové systémy II Přednáška č. 6 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Algoritmizace a programování
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Algoritmy a programovací techniky
Objektové programování
Počítačová grafika – rastrová grafika
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Konstanty u jsou datové objekty u jejich hodnoty nelze v programu měnit u Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA.
VISUAL BASIC PRALG.
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
Algoritmizace a programování Objektově orientované programování - 16 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPAKOVÁNÍ VYPOČÍTEJTE IMPEDANCI SERIOVÉHO SPOJENÍ REZISTORU O ODPORU R= 10 Ω, INDUKTORU O VLASTNÍ INDUKČNOSTI L= 200 mh A KAPACITORU O KAPACITĚ C=220.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Pole Arrays.
Juliovy množiny 1.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_11 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Rastrová grafika E4.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Vektorová grafika (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Delphi – Práce s formuláři
Jednočipové počítače – základní struktura
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
KRESLENÍ OBLASTÍ JANA ŠTANCLOVÁ
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Procedury a Funkce v programovacím jazyce Pascal
Tato prezentace byla vytvořena
Juliovy množiny 1.
Juliovy množiny 1.
Juliovy množiny.
Transkript prezentace:

Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 1.hodina Orbis pictus 21. století Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-005A

K čemu se používají? Strukturované typy proměnných se používají všude tam, kde je nutné předávat větší množství souvisejících parametrů. Jsou složené ze základních datových typů, případně z dalších strukturovaných typů. Nejzákladnější datovou složenou strukturou je záznam - RECORD.

Příklad použití strukt. datových typů Při práci s grafikou budeme používat úsečky (čáry). Pro vykreslení úsečky potřebujeme souřadnice 2 bodů a barvu. Vytvoříme si datový typ BOD, který bude obsahova souřadnice jednoho bodu a datový typ USECKA, který se bude skládat ze dvou BODu a barvy. BARVA: integer; BOD2 BOD1 BOD x,y: integer;

Jak to nadeklarujeme? Datové typy se deklarují na začátku programu (před deklarací proměnných) a používá se klíčové slovo type. type BOD = record {deklarace BODu, skládajícího se ze 2 cisel} x,y: integer; end; USECKA = record {deklarace USECKY, skládající se ze 2 BODu} bod1,bod2: BOD; BARVA: integer; {a barvy} Var u1,u2: USECKA; {deklarace dvou úseček} begin u1.barva:=white; {nastavení barvy první úsečky} u1.bod1.x:=15; {nastavení X souřadnice 1 BODu 1 úsečky} u1.bod1.y:=100; end.

V čem jsou ty hlavní výhody? V tomto případě můžeme například celou úsečku, která se sestává z 5 čísel, předávat, jako jedinou proměnnou. např. procedure kresli(cara: usecka); je deklarace proc. která čáru vykreslí. použití: kresli(u1); kresli(u2); Vykreslí 2 různé čáry. Největší výhoda je ale při nutnosti dodatečných rozšíření. Pokud budem např. muset k úsečce ještě přidat tloušťku, stačí upravit datový typ USECKA a ty místa v programu, které bodou s tloušťkou pracovat, tzn: že deklarace procedury KRESLI se vůbec nezmení, pouze se uvnitř ní, může tloušťka použít!