Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Delphi – Práce s formuláři

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Delphi – Práce s formuláři"— Transkript prezentace:

1

2 Delphi – Práce s formuláři
Orbis pictus 21. století Delphi – Práce s formuláři OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-007

3 Co je to formulář? Formulář reprezentuje okno aplikace z hlediska uživatele. Okno je objektem v oblasti vnitřní paměti systému Windows. Často odpovídá oblasti viditelné na obrazovce. V Delphi jsou všechny formuláře okny typu overlapped (hlavní okna aplikace ). Dialogové boxy a další ovládací prvky, které do formuláře umístíte, jsou formulářem vlastněny.

4 Základní vlastnosti formuláře
Formulář má velké množství vlastností, které ovlivňují jeho vzhled a chování. Zde si popíšeme jen ty nejdůležitější: BorderIcons – ikony v horním levém rohu (maximalizovat, minimalizovat, zavřít) BorderStyle – nastavení okrajů (např. bsSizeable=jde měnit velikost; bsSingle=nejde měnit velikost) Caption – text v horním (titulkovém) pruhu ClientHeight – výška formuláře po odečtení okrajů a titulkového pruhu ClientWidth – šířka formuláře po odečtení okrajů Name – jméno formuláře v systému (POZOR: nezaměnit s Caption!) Position – umístění formuláře po spuštění (doporučuji nastavit na poScreenCenter=uprostřed obrazovky)

5 Jaké jsou základní události?
Kromě událostí, zmíněných v předchozích hodinách, má formulář ještě několik dalších, které je třeba znát: Událost Kdy k ní dojde Poznámky OnCreate v okamžiku, kdy se aplikace spuští Tady se píše, co je třeba udělat před vlastním spuštěním aplikace (např. přednastavit texty v některých komponentách) OnClose v okamžiku, kdy se aplikace vypíná Tady se píše, co je třeba udělat po ukončení aplikace (např. automaticky uložit data) OnShow v okamžiku, kdy se aplikace zobrazí (okno se dostane do popředí) Může se použít například k aktualizaci zobrazených údajú. OnHide v okamžiku, kdy se aplikace skryje (např. při minimalizaci) Může se použít například k uložení průběžných výsledků OnResize v okamžiku, kdy se změní Může se použít například k přepočítání polohy a umístnění, některých komponent

6 Možnosti dalších oken v aplikaci
Vytvoření nového okna pro aplikaci: FILE / NEW FORM, poté je třeba si uložit celou aplikaci (Save All) a zvolit si případné jméno knihovny (Unit2). Otevření okna v aplikace docílíme příkazem např. Form2.Show, případně Form2.ShowModal. Při první kompilaci, po vložení tohoto příkazu, se Delphi zeptá, jestli má přidat název odpovídající knihovny do kauzule USES. Rozdíl mezi Show a ShowModal je ten, že pokud otevřeme okno pomocí Show, tak se můžeme přepínat mezi tímto a hlavním oknem, v opačném případě (ShowModal), se k hlavnímu oknu můžeme vrátit až po zavření tohoto okna.

7 Použité materiály: (Václav Kadlec)


Stáhnout ppt "Delphi – Práce s formuláři"

Podobné prezentace


Reklamy Google