Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Občanské právo - zásady
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zvyšování kvality a modernizace počátečního.
Dědické právo III. Dědění ze zákona
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
VY_32_INOVACE_06_EKO_317_Dri
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Dědické právo II. Dědění ze závěti
(c) Mgr. Pavel Petr, LL.M Dědické právo I. Úvod.
Vlastnictví zavazuje Petr Machala.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Vlastnictví.
Systém občanského práva.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
DĚDICKÉ PRÁVO Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceNový.
Rozvoj dalšího vzdělávání v Moravskoslezském kraji Občanský zákoník – Dědické právo Mgr. Václav Šaroch.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_066 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Závazkové právo Změna závazků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
§ Soudní řízení § § § §.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Systém občanského práva.
Občanské právo Dědické právo.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním dokumentem občanského práva je OBČANSKÝ ZÁKONÍK občansko-právní vztahy jsou: - vztahy k věcem (věcná práva) - vztahy k lidem (závazková práva)

jde o to, aby osoba. která je oprávněná neboli věřitel, se domohla svého oprávnění neboli pohledávky od osoby povinné, což je dlužník, která k ní má povinnost neboli dluh zahrnuje 3 důležité kapitoly: Vlastnické právo Dědické právo Závazkové právo (vyplývá se smluv)

Dědické právo upravuje přechod majetku ze zemřelého (zůstavitele) na pozůstalé (dědicové) dědit lze 3 základními způsoby: ze závěti ze zákona z obou dvou způsobů dohromady dědit může fyzická i právnická osoba pokud není dědic, propadá dědictví státu dědictví lze odmítnout, ale nelze si vybírat

do dědictví patří i dluhy osoba, která dědila, odpovídá za náklady spojené s pohřbem a za dluhy, pokud zůstaly ZÁVĚŤ - psaná vlastnoručně a podpis - holografní - psaná strojopisně, podpis, 2 nestranní svědci (podpisy) - notářský zápis do evidence závětí, platí se, vždy přístupná

ZE ZÁKONA: dědí se ve 4 dědických skupinách manžel(ka), děti polovinu manžel(ka), rodiče a lidé, kteří žili s dotyčným alespoň 1 rok ve společné domácnosti dědí rovným dílem sourozenci, osoby ve spol. domácnosti stejným dílem prarodiče, strýc, teta

ZE ZÁKONA: dědí se ve 4 dědických skupinách manžel(ka), děti polovinu manžel(ka), rodiče a lidé, kteří žili s dotyčným alespoň 1 rok ve společné domácnosti dědí rovným dílem sourozenci, osoby ve spol. domácnosti stejným dílem prarodiče, strýc, teta

dítě je neopomenutelný dědic (i ty z předešlých manželství) při dědění ze závěti musí nezletilí potomci dostat aspoň polovinu toho, co by dostali ze zákona pokud nechceme, aby děti něco dostaly -> musíme je vydědit (vydědění musí být napsáno stejně jako závěť, zároveň musí být splněny následující podmínky

potomek spáchal vůči zůstaviteli nebo členům jeho rodiny úmyslný trestný čin neprojevoval zájem o zůstavitele nepostaral se, když to ta dotyčná osoba potřebovala (v nemoci, ve stáří) trvale vedl nezřízený život spáchal úmyslný trestný čin, za nějž byl odsouzen min. za rok

manžel(ka) lze klidně ze závěti vynechat, není neopomenutelný dědic dědictví musí být vyřešeno přes notáře, pokud jsou námitky, je zahájeno občansko- právní , rozhoduje tedy soud, v jehož obvodu žalovaný bydlí ten, kdo podává protest = žalobce (navrhovatel) ten, koho žaluji, je žalovaný = odpůrce

na základě svědectví, rozboru listin soud rozhodne - pokud nejsme s rozhodnutím soudu spokojeni, tak se můžeme odvolat k vyššímu soudu (soud 2. stupně)

Vlastnické právo vlastnictví držba věcná práva k cizím věcem