Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Hlavní zásady obsluhy.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
aneb Jak se slušně chovat 
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sladká smrt P ř ij ď te ochutnat naše sladkosti! Za ř ádíme, odpo č ineme a pochutnáme si = jsme spokojení!
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. Téma:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pečeme pizzu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_AJ2V Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_393 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Slušné chování v restauraci Lenka Hlavatá Kateřina Živná.
KROUŽEK MALÝ KUCHTÍK (1. – 3. ročník).
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
TEST Společenské chování
H ISTORIE POHOSTINSTVÍ Pohostinnost je jedna ze základních vlastností člověka. Úroveň je poměrná úrovni společnosti a jejímu rozvoji. Původně byla poskytována.
Kde se používá 2.pád?. 2. pád + předložka 2.p. používají předložky místa (do, z/ze, u, od):  DO – Jedu do Prahy. Jdu do města. (otázka Kam?)  Z/ZE –
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ETIKETA_VSEDNIHO _DNE_PREZENTACE_05 Název školyStřední.
VY_32_INOVACE_EV_8A_16M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníbřezen 2012 Ročník1. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 23 ) Člověk.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Etiketa = pravidla slušného chování
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Německo 2016 Nürtingen.
ZÁKLADNÍ INVENTÁŘ PRO STOLOVÁNÍ
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_13_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Morálka 1 – Morálka VY_32_INOVACE_ 42_836
Společenská výchova – V restauraci
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Stolování VY_32_INOVACE_5A_12
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
Transkript prezentace:

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 9. ročník, Společenské chování - restaurace Mgr. Marie Šrachtová

Prvopočátky restauračních zařízení Hospoda – počátek dvacátého století DŘÍVE Prvopočátky restauračních zařízení Středověká krčma – chovej se jak chceš Hospoda – počátek dvacátého století

ZA NAŠÍ HRANICÍ Každá kultura má svůj způsob stolování a tomu odpovídají i jejich restaurační zařízení. Co je ale všem kulturám společné, je určitá kultura společenského chování během stolování, i když je často odlišná od našeho – středoevropského.

JDEME DO RESTAURACE Muž jde první, a to tehdy, jedná-li se o prostory pro ženu neznámé, riskantní, neobvyklé, a kam by tedy muž měl ženu uvádět nebo ji dokonce chránit. Z tradice jsem patří restaurace.   V dobré restauraci nás číšník přivítá a uvede ke stolu. Muž mu přenechá roli hostitele.  Jídlo se objednává v pořadí společenské významnosti osob, žena si tedy objedná jako první, hostitel jako poslední. Jíst začíná žena, ale vždy, až když všichni u stolu mají přinesené jídlo. V dobré restauraci nenosí jídlo na etapy.

CHOVÁNÍ U STOLU Pokud tímto způsobem odložíme příbor, dáváme tím najevo, že ještě budeme pokračovat v jídle. Takto odložený příbor dává signál, že číšník může talíř odnést, i když je jídlo nedojedené.

CHOVÁNÍ U STOLU Látkový ubrousek patří na klín – papírový na stůl vedle talíře.   Vzájemné ochutnávání jídel je v restauraci „nepřístojnost“.   Příbor neodkládáme na stůl a ani nám neslouží jako pomůcka při gestikulaci. Kosti nebereme do ruky a neohlodáváme. To je tolerováno pouze u drůbeže, a to ještě raději v případě, že máme na stole nádobku s vodou na opláchnutí rukou. Pečivo neukusujeme, ale ulamujeme a po malých kouscích vkládáme do úst.

CHOVÁNÍ U STOLU  Kávu ani čaj nepijeme se lžičkou v šálku, neolizujeme ji a ani po vypití nápoje ji do šálku nevracíme. Před tím, než se napijeme během jídla, osušíme si ústa ubrouskem, abychom nezanechávali nevzhledné skvrny na skle. Naše „stolování“ nechtějí poslouchat ostatní návštěvníci restaurace, proto se vyvarujeme srkání, mlaskání, říhání a nemluvíme s plnými ústy. Na obsluhu nepokřikujeme, neluskáme prsty.

CHOVÁNÍ U STOLU – JAKO DOMA? Lokty na stůl nepatří Příborem oddělujeme kousky jídla a „urovnáme“ na vidličce, aby sousto nepadalo – talíř není koryto. Sice nám moc chutná, ale nůž se neolizuje!

MÁME NA VÝBĚR Dnes už neplatí striktní „u jídla se nemluví“, ale během jídla nemluvíme o věcech, která nikoho nezajímají, jsou pro ostatní nepříjemná a jsou společensky nevhodná. V době mobilních telefonů a jiných technických vymožeností si udělejme čas na klidné posezení u jídla – prospěje to nejen spolustolovníkům, ale i nám.

ZLATÍČKA U STOLU Není větší radost, než se s vámi potkat u stolu.

ZDROJE http://4.bp.blogspot.com/_D2E4UzokEq0/TGQ5heH0orI/AAAAAAAAAXE/ZWGjSsEItis/s1600/Shoveling.JPG http://fineartamerica.com/featured/medieval-dining-hall-granger.html http://mottahedehchina.blogspot.cz/2010/09/mottahedeh-memo-table-manners-410.html http://www.huffingtonpost.com/lisa-mirza-grotts/table-etiquette-two-diffe_b_594518.html http://boutiquelifestyle.wordpress.com/2013/03/28/proper-table-manners/ http://seigradi.corriere.it/2013/02/03/conversazioni-cartine-e-sveglia-sette-cose-uccise-dalliphone/ http://www.swide.com/style-fashion/super-luxury/Dinner-settings-by-Christa-Rose-Falk/2010/12/15 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jan_Steen_-_Revelry_at_an_Inn_-_WGA21761.jpg http://japanesefood.best100japan.com/eating-out-in-japan/dining-out-in-japan-how-to-overcome-small-difficulties.html

ZDROJE http://www.svejk-restaurant.cz/ http://blog.pennlive.com/life/2012/12/table_manners_101_dos_and_dont.html http://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/gurmansky-raj-sveta-nad-francii-vitezi-japonsko_215063.html#.UnFwDfk6L4s http://www.kafe.cz/rodina-a-domov/deti-a-rodina/napapame-se-v-restauraci-3483.aspx