Komunikační model TCP/IP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Advertisements

Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Počítačové sítě 8. Referenční model OSI © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● referenční.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě 14. IPv4 © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● IP protokol, IP adresa,
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
Bezpečnostní technologie I Topologie a modely počítačových sítí, TCP/IP (v4) Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
The Anh Nguyen, Martin Němec
Topologie lokálních sítí
NAT64: připraven do praxe?
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet komunikace.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Síťové Protokoly.
Počítačové sítě 16. IPv6 Obsah: původ IPv6, IPv6 adresa a její zápis
Internet.
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
PB169 – Operační systémy a sítě
Transportní vrstva v TCP/IP
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Principy počítačové sítě
Druhy sítí podle rozlehlosti
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Router.
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
eRecept – komunikace se základními registry
Seminář – ARP, ICMP Obsah cvičení
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Databáze MS ACCESS 2010.
Proxy server a Firewall
Stránkování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Inf Princip fungování elektronické pošty
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Hypertext Markup Language
S Úvod do počítačových sítí
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Remote login.
Network Fundamentals – Chapter 5
Ing. Jiří Šilhán IPV4.
Přednášky z Distribuovaných systémů
NAT – network adress translation
Zásobník protokolů TCP/IP
WWW (1) WWW (World Wide Web) je dnes zřejmě nejpoužívanější služba sítě Internet Reprezentuje síť odkazů na hypertextové do-kumenty označované též jako.
Směrování II.
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Lukáš Melcher, Denis Dusík 4.C
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Komunikační model TCP/IP Vytvořil: Ing. Petr Lešák

Architektura TCP/IP Vzhledem ke složitosti problémů je síťová komunikace rozdělena do tzv. vrstev, které znázorňují hierarchii činností. Výměna informací mezi vrstvami je přesně definována. Každá vrstva využívá služeb vrstvy nižší a poskytuje své služby vrstvě vyšší. Komunikace mezi stejnými vrstvami dvou různých systémů je řízena komunikačním protokolem za použití spojení vytvořeného sousední nižší vrstvou. Architektura umožňuje výměnu protokolů jedné vrstvy bez dopadu na ostatní. Příkladem může být možnost komunikace po různých médiích fyzické vrstvy modelu OSI - ethernet (optické vlákno, kroucená dvojlinka) , Wi-Fi, sériová linka.

VRSTVY TCP/IP Architektura TCP/IP je členěna do čtyř vrstev (na rozdíl od referenčního modelu OSI se sedmi vrstvami) aplikační vrstva (application layer) transportní vrstva (transport layer) síťová vrstva (internet layer) vrstva síťového rozhraní - linková (network interface) Jedna vrstva modelu TCP/IP zahrnuje několik vrstev ISO/OSI

Aplikační vrstva Zahrnuje ISO/OSI: Aplikační Prezentační Relační V Aplikační vrstvě je zahrnuta komunikace s uživatelem (zobrazení dat, vstup). Příklad: Webový prohlížeč Firefox si přes protokol HTTP příkazem GET vyžádá soubor z webového serveru. Tento soubor obsahuje data ve formátu HTML, která webový prohlížeč zobrazí uživateli. Firefox je aplikace 7. vrstvy ISO/OSI modelu. HTTP je protokol 7. vrstvy ISO/OSI modelu. GET je příkaz, který protokol HTTP používá ke komunikaci. HTML je formát dat, která jsou obsažena v souboru. Používané protokoly: HTTP, HTTPS, FTP, SSH, TELNET, DNS, SMTP, POP3, IMAP, SIP, RTPS

Transportní vrstva Zahrnuje ISO/OSI: Transportní Tato vrstva je zodpovědná za segmentaci dat (rozdělení dat na menší celky - segmenty) a přenos segmentů mezi jednotlivými aplikacemi na koncových zařízeních. Transportní vrstva identifikuje aplikace na cílovém zařízení pomocí čísla portu (16-bit identifikátor), bývá implementovaná v operačním systému. Příklad: Webový server posílá klientovi s prohlížečem segmenty z portu 80 na cílový port 50000 přes protokol TCP. na segmenty se na straně serveru rozloží soubor z Aplikační vrstvy, který server odesílá. 80 je well-known port pro webové servery. 50000 je port dynamicky přidělený webovému prohlížeči. TCP protokol na straně klienta jednotlivé segmenty seřadí, vyžádá si chybějící, složí z nich soubor a ten předá Aplikační vrstvě. Používá protokoly TCP, UDP a identifikátor: číslo portu

Protokoly TCP, UDP a porty TCP - spolehlivý protokol, zajišťuje, aby data dorazila do cíle a to ve správném pořadí UDP - nespolehlivý protokol, data pouze odesílá a neřeší, co se s nimi na síti stane Identifikátor: číslo portu Well-known (0-1023), např.: 80 (HTTP), 443 (HTTPS), 20 a 21 (FTP), 22(SSH), 23 (TELNET), 53 (DNS), 25 (SMTP), 110 (POP3), 143 (IMAP) Registered (1023-49151), např.: 5060 a 5061 (SIP a SIP/TLS), 7400 (RTPS) Dynamické, privátní (49152–65535), slouží klientům při odchozí komunikaci, např.: webový prohlížeč

Internetová vrstva Zahrnuje ISO/OSI: Síťová Internetová vrstva zajišťuje jednoznačnou identifikaci zařízení v síti a přenos dat z jednoho zařízení na druhé. Tato vrstva používá protokol IP (Internet protocol), který je nespolehlivý - není zajištěno potvrzení přijetí dat druhou stranou. Aktuální verze protokolu (IPv4 a IPv6) jsou navzájem nekompatibilní. K identifikaci zařízení používá protokol IP adresu, bývá implementovaná v operačním systému.

Příklad: Server posílá klientovi packety Příklad: Server posílá klientovi packety. Zjistí, jestli je cílová IP adresa (IP adresa klienta) na stejné síti, jestli ano, pošle mu packety přímo, jinak je pošle na výchozí bránu (DGW - default gateway). Výchozí brána bývá router nebo jiné zařízení, které je schopné routovat (směrovat) packety. Router se podívá do svojí routovací tabulky, pokud je cílová IP adresa v routovací tabulce, přepošle packety tímto směrem, jestli není, packety přepošle směrem přes default route (výchozí cestu). V případě, že routovací tabulka neobsahuje cílovou IP adresu ani default route, router packety zahodí. Tímto způsobem putují packety přes celý Internet (toto je příklad Internetové vrstvy a protokolu IP - Internet protocol), dokud se nedostanou na router, který má cílovou síť v routovací tabulce jako přilehlou síť. Tento router pak odešle packety přímo klientovi (přímo je zde myšleno, že mezi tímto routerem a klientem již není žádný další router). packet je PDU (protocol data unit) Internetové vrstvy - jedná se o segment "obalený" zdrojovou a cílovou IP adresou. výchozí brána je prostřední zařízení, na které koncové zařízení pošle packety, pokud cílové zařízení není ve stejné síti. router (směrovač) je zařízení, které umí routovat. routovat (směrovat) znamená přeposílat packety směrem k cíli. routovací tabulka je databáze IP adres a zařízení, na která se mají poslat packety, aby do této sítě dorazily. default route (výchozí cesta) je záznam v routovací tabulce, který odpovídá všem IP adresám přilehlá síť je síť, kterou má router přímo připojenou na jednom ze svých interface (rozhraní) Protokoly: IP (IPv4), IPv6 Identifikátor: IP adresa

Linková vrstva Zahrnuje ISO/OSI: Spojová, Fyzická Linková vrstva (Network access - přístup k síti) zajišťuje komunikaci v jedné síti. Na rozdíl od ostatních vrstev, tato zahrnuje hardware. Příklad: Klient posílá jinému klientovi na stejné síti data. Ta jsou zabalena do frame (rámce), jehož hlavička obsahuje zdrojovou a cílovou MAC adresu, následně zakódována do signálu typického pro přenosové médium, např. optické či elektromagnetické pulsy, a tímto způsobem dopravena k cíli. frame je PDU (protocol data unit) Linkové vrstvy MAC adresa je 48-bitový identifikátor, který na Linkové vrstvě jednoznačně identifikuje zařízení v jedné síti signál je dočasná změna vlastností přenosového média (např. při obyčejném mluvení se jedná o změnu tlaku vzduchu) přenosové médium je cokoli, co může sloužit k přenosu dat zakódovaných do signálu Protokoly: Ethernet, Wifi Identifikátor: MAC adresa