Měsíc a jeho podoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Měsíc.
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Téma: Vesmír a sluneční soustava Předmět: Člověk a jeho svět Klíčová slova: Vesmír, Země, planety sluneční soustavy.
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_V/2_INOVACE_18_Měsíc Měsíc Miroslav Kaňok. OBSAH Měsíc – přirozená družice ZeměMěsíc – přirozená družice Země Pozorování MěsícePozorování Měsíce Použité.
Informační technologie-prezentace
VY_V/2_INOVACE_19_Podoby Měsíce
ZEMĚ a MĚSÍC.
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Test – Vesmír a planeta Země
DEN a NOC.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Proč se střídá den a noc.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
Lidské tělo - kostra.
Podnebné pásy – mírný pás
Třídění přírodnin.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Prezentace – výklad učiva
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_FYZIKA
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Dýchací soustava.
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Lidské tělo - kůže.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Přizpůsobivost živočichů
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Slunce.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Transkript prezentace:

Měsíc a jeho podoby

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Měsíc a jeho podoby NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_03_Měsíc a jeho podoby ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Měsíc, nov, úplněk, dorůstající Měsíc, couvající Měsíc. DATUM 8.10.2012

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s podobami Měsíce a dalšími zajímavostmi o Měsíci.

Měsíc Měsíc je přirozená družice Země. Kolem Země oběhne za jeden měsíc. Měsíc má tvar koule. Nesvítí vlastním světlem, pouze odráží sluneční světlo. Na Měsíci není vzduch, voda, ani rostliny nebo živočichové. Měsíc má šestkrát menší přitažlivost než Země.

Měsíc

Povrch Měsíce

Měsíc v úplňku nad obzorem

Tmavé skvrny na Měsíci Tmavé skvrny pozorovatelné na povrchu Měsíce se nazývají moře, ale s vodou nemají nic společného. Jsou to rozsáhlé kamenité pláně z temnějších hornin. Světlé oblasti jsou zaplněné krátery, vrchovinami a pohořími.

Podoby Měsíce NOV – jestliže je Měsíc mezi Sluncem a Zemí, není ze Země vidět ani kousek jeho osvětlené polokoule, je nepozorovatelný. MĚSÍC DORŮSTÁ – několik dnů po novu se Měsíc objeví po západu Slunce jako úzký srpek ve tvaru písmene D. ÚPLNĚK – 14 dnů po novu je ze Země vidět celá osvětlená polokoule Měsíce. MĚSÍC COUVÁ – po úplňku je ze Země pozorovatelná stále menší část osvětlené měsíční polokoule, tvar Měsíce se podobá písmenu C.

Podoby Měsíce

Zdroje HOLOVSKÁ, Helena. Země ve vesmíru. Praha: ALTER, 2010, ISBN 978-80-7245-165-4.

Zdroje k obrázkům NEUVEDEN. mesic.astronomie.cz [online]. [cit. 7.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://mesic.astronomie.cz/mesicni-more.htm>. NASA.. mesic.astronomie.cz [online]. [cit. 7.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://mesic.astronomie.cz/mesicni-more.htm>. NEUVEDEN. planety.astro.cz [online]. [cit. 8.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://planety.astro.cz/zeme/1959-faze-mesice>. NEUVEDEN. fotoradce.cz [online]. [cit. 7.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.fotoradce.cz/fotografujeme-nocni-oblohu-5-fotime-mesic-clanekid697>. NEUVEDEN. ludmilascorner.blogspot.com [online]. [cit. 8.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://ludmilascorner.blogspot.cz/2010/08/za-mestem.html>.