HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Advertisements

FINANČNÍ GRAMOTNOST VLASTNICTVÍ HMOTNÉ A DUŠEVNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Úraz není náhoda - úrazy dětí
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDEBNÍ NÁSTROJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/02
PRVOUKA ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
WORD Číslování stránek
Rovnací cviky - trpaslíci
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_ORFFOVY NÁSTROJE
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Věcné učení Přírodní zajímavosti z našeho okolí
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Věcné učení Ochrana přírody
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
IKT Českosaské Švýcarsko
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
HUDEBNÍ VÝCHOVA DYNAMIKA
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
WORD Tabulky - ohraničení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
PRVOUKA ZIMNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
Věcné učení První pomoc
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Návykové látky Alkohol
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
IKT Nebezpečí na internetu
Transkript prezentace:

HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

Orffovy hudební nástroje Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_12_HV_06 Předmět HUDEBNÍ VÝCHOVA Téma Orffovy hudební nástroje Autor Mgr. Iva Novotná Anotace Seznámení s rytmickými hudebními nástroji Očekávané výstupy Poznat jednotlivé Orffovy hudební nástroje Jazyk čeština Druh učebního materiálu POWER POINT Cílová skupina/ročník žák Spec. ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentace Získání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace 25 minut Vytvořeno (škola, dne) Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 28. 12. 2012 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

CARL ORFF Carl Orff byl hudební skladatel a pedagog; prosazoval spojení hudební výchovy s výchovou pohybovou, hudby s pohybem.

ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE rámový bubínek ozvučná dřívka tamburína triangl činel rolničky dřevěný blok kastaněty

RÁMOVÝ BUBÍNEK Bubínek držíme za rám, v němž je otvor pro prostředník. Hrajeme úderem prstů nebo plstěné paličky. Údery vedeme asi do poloviny poloměru bubínku. Nikdy ne do jeho středu! Tam je rozkmit blány největší, a došlo by tak po jejím rozechvění hned k částečnému utlumení.

OZVUČNÁ DŘÍVKA Hůlky nebo také ozvučná dřívka jsou dvě dřevěné tyčinky. Každou držíme asi v jedné třetině délky, abychom netlumili při hře jejich zvuk. Lze též jednu položit na konce pokrčených prstů a natažený palec. Z takto uzavřené dlaně vznikne rezonanční dutina. Zvuk hůlek je pak silnější a barevnější.

TAMBURÍNA Tamburína je vlastně rámový bubínek, který má v lubu několik párů kovových talířků podobně jako cinkadlo. Při hře se drží stejně jako ruční bubínek, ale hrajeme na ni úderem ohnutého kloubu prostředníku.

TRIANGL Triangl je kovový trojhran, který se buď zavěšuje na vláknu na stojánek nebo se za vlákno drží v ruce. Rozeznívá se úderem kovového tlouku nejlépe do spodní hrany.

ČINELY Prstové činelky navlékneme na poslední články palce a prostředníku a při hře je obrátíme proti sobě. Můžeme je též držet za gumové návleky každou v jedné ruce a rozeznívat je úderem vzájemně o jejich okraje. Tak znějí mnohem lépe.

rolničky Rolničky - několik rolniček je upevněno na dřevěné destičce. Třesením rukou vydávají charakteristický zvuk.

Dřevěný blok Blok označovaný také jako dřevěný blok, dřevěný bubínek nebo woodblock je buď ve tvaru duté krabičky s vnitřním rezonančním otvorem, nebo trubičky (rourový bubínek). Rozeznívá de úderem dřevěné paličky do horní vypouklé desky.

kastaněty Při tradičním použití má tanečnice při tanci kastaněty navlečené provázkem na palci. Jedna mistička spočívá na dlani. Zvuk, který doprovází rytmus hudby i tance, pak vydává rychlé klapnutí prstů do druhé. Lze docílit i delší série rychle se opakujících úderů. Hra na kastaněty

HRA NA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE Jak děti hrají na Orffovy hudební nástroje

POUŽITÉ ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Orff Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Orff http://www.muzikant.cz/bici-nastroje-5/perkuse-131/index.php http://www.muzikant.cz/bici-nastroje-5/cinely-129/index.php http://eamos.pf.jcu.cz/amos/kat_hv/modules/low/kurz_text.php?identifik=kat_hv_6773_t&id_kurz=&id_kap=10&id_teach=&kod_kurzu=kat_hv_6773&id_kap=10&id_set_test=&search=&kat=&startpos=2 http://www.youtube.com/watch?v=WnP4D9mfBmo POUŽITÉ ZDROJE Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace