Politické strany a politické směry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Gaius Julius Caesar 1.st. př. n. l. Zánik římské republiky a její přechod k monarchii Rozšíření území Říma na sever za Rýn a do Velké Británie Během občanské.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Porovnání totalitních režimů V čem se liší komunismus a fašismus.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
SOLIDARITA NEJEN PENÍZE Tomáš Fendrych, Střešovice Jak dojít k odluce a příliš neklopýtat aneb Pražský seniorát na cestě k samofinancování
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
Politika v ČR Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výchova k občanství 7. ročník.
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Vzdělávací projekt Podpora vzdělávání na venkově Nový občanský zákoník a smlouvy Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
31 Základní typy zdravotnických systémů
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Moderní dějiny.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Workshop 2, Možnosti spolupráce škol a firem 2018 – 2019,
Filozofické disciplíny
Geopolitika Řešení konfliktů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Imigrační politika EU Listopad 2010.
SSSR (80. a 90. léta).
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Světová meziválečná tvorba – německy psaná
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POLITICKÝ PLURALISMUS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Římská republika.
Práva a povinnosti členů rodiny
Dělení zemí světa podle vyspělosti
1. světová válka.
0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Politické strany a politické směry Dělení politických stran: levice střed pravice

Levice Starají se hlavně o celek, ne o jednotlivce Důležité hodnoty: vzájemná pomoc – solidarita, rovnost, ochrana slabších před silnějšími Nevýhody: podporuje průměrnost, více zatěžuje bohaté a úspěšné Příklady: ČSSD (ČR), SDP (Německo), Labouristé [lejbristé] (Velká Británie)

Pravice Starají se hlavně o jednotlivce, ne o celek Důležité hodnoty: svoboda, odpovědnost, úspěch Nevýhody: vytváří velké rozdíly mezi lidmi, znevýhodnění nejsou tolik chráněni, slabí mohou být obětí silnějších Příklady: ODS (ČR), Republikáni(USA), Konzervativci (Velká Británie)

Střed ??? ??? Většinou křesťansky zaměření, starají se hlavně o rodinu, malá tradiční společenství Důležité hodnoty: tradice, rodina, stabilita Nevýhody: často není jasné co chtějí, špatně přijímají změny Příklady: KDU - ČSL (ČR), CDU (Německo)

Politický extremismus Levicový - komunismus Pravicový – nacismus, fašismus Neuznává soukromé vlastnictví Staví proti sobě bohaté a chudé – třídní boj Fungoval v SSSR, u nás, východní Evropě a Číně Desítky milionů obětí – mrtvých Neuznává ostatní národy – vlastní národ je nejlepší a měl by všem vládnout Staví proti sobě jednotlivé národy a rasy Fungoval v Německu, Itálii a dalších státech za druhé světové války Desítky milionů obětí – mrtvých