Stupnice Tematická oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ICT Realizace písně ve 2/4 taktu
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
HUDEBNÍ VÝCHOVA Havrlantová Natálie 2010.
Název Harmonie Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Posuvky Posuvky posouvají tón o něco výš nebo ho naopak snižují .
PROCVIČOVÁNÍ NOTOVÉHO PÍSMA
Stupnice Štěpánka Kubínová.
Název Durové stupnice s křížky Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
HV-1 Hudební výchova DUM č. 7 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
přehled – hudební pojmy, osobnosti apod.
Temperované ladění.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název Kvintakordy Předmět, ročník Hudební výchova, 2. ročník
Název Septakordy Předmět, ročník Hudební výchova, 2. ročník
Mgr. Jakub Tomala.  Ukázka č. 1  Ukázka č. 2  Ukázka č. 3  Ukázka č. 4  Ukázka č. 5  Komentář k ukázce č. 1  Komentář k ukázce č. 2  Komentář.
Co je to akord? Hudební výchova
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Co je to stupnice a tónina?
malý exkurz do dějin hudební akustiky
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl, 9. května 1181, Litomyšl Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název: Hudební slovník 15. část.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Hudba - intervaly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Elektrofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Obvod trojúhelníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2. ročník.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Anotace Žáci se rozdělí do 3 skupin. Skupiny si jedna po druhé volí otázku. Pokud na ni odpoví dobře, připočítávají se jí příslušné body. Pokud ne, má.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_27_05_HV6_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Akord, terciová skladba akordu Základní škola.
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Vesmír Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy.
Užití Pythagorovy věty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2.
Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Člověk Tematická oblast
Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/07 
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Déjà - vu Tematická oblast
SOCHA DO VEŘEJNÉHO PROSTORU
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Člověk tohoto století Tematická oblast
Bonjour Monsieur Courbet
Základní systém a dělení barev
Název vzdělávacího materiálu
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
TÉMA: Akordy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/16 
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  4/10
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
HUDEBNÍ VCÝHOVA – 7. ročník
Životní zájmy Tematická oblast
Tóniny Tematická oblast
Hudba - notace Tematická oblast
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HUDEBNÍ VÝCHOVA STUPNICE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

Stupnice Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření 14. června 2014 Ročník 1. ročník čtyřletého gymnázia, 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Stupnice pentatonické, diatonické, durové a mollové Způsob využití postupně procházíme snímky a odpovídáme na otázky Autor Ing. Karel Dvořáček Kód VY_32_INOVACE_36_EDVO14 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Stupnice Již staří Řekové  dali základ evropskému tónovému systému. Do středověku se používal systém církevních stupnic, které vycházely z různých kombinací řeckých tetrachordů (skupina čtyř tónů, s intervaly dvou celých tónů a jednoho půltónu). V 17. stol. převládl dur-mollový systém díky temperovanému (stejnoměrnému) ladění.

Stupnice je vzestupná nebo sestupná řada užívaných tónů v rámci jedné oktávy. Pentatonická stupnice (penta = pět), nemá půltóny. Základní pentatonika je např. c-d-e-g-a, nebo černé klávesy na klavíru, tj. fis-gis-ais-cis-dis. Vynalezla ji většina civilizací, v písních naznačuje stáří skladby, zejména v keltské hudbě. Používají i moderní autoři. Existují i další druhy pentatonik, mollová, cikánská...

Pentatonika na klávesnici C D E G A Fis Gis Ais Cis Dis

Otázky a úkoly Najděte písně na durovou a mollovou pentatoniku! To ta Heĺpa, Valčík na rozloučenou, ... Poslechněte si téma z 2. věty Symfonie Z Nového světa Antonína Dvořáka. Proč použil autor pentatoniku? Chtěl vzbudit představu dávných věků a původních obyvatel Ameriky. Napište si text skotské lidové písně Loch Lomond!

Loch Lomond By yon bonnie banks and by yon bonnie braes, Where the sun shines bright on Loch Lomon'. where me and my true love were ever wont to gae On the bonnie, bonnie banks o' Loch Lomon'.   Refrain: O ye'll tak' the high road and I'll tak the low road, An' I'll be in Scotland afore ye; But me and me true love will never meet again

Diatonická stupnice Řecky znamená po celých tónech Je heptatonická - má sedm tónů, osmý je oktávou k prvnímu. Dva základní druhy: durová a mollová. Sedm tónů je pojmenováno a-b-c-d-e-f-g, v české notaci používáme h místo b.

Durová stupnice C D E F G A H C složena ze dvou stejných tetrachordů o dvou celých tónech a půltónu. mezi tetrachordy je celý tón. C D E F G A H C

Durová stupnice C dur první a osmý tón označujeme jako tonika pátý tón se nazývá dominanta čtvrtý tón je subdominanta tyto tóny se využívají při tvorbě tóninového systému a při tvorbě akordů harmonizaci

Otázky a úkoly Co je to tetrachord? Skupina čtyř tónů, mezi nimiž jsou dva celé tóny a jeden půltón. Jaké je rozložení celých tónů a půltónů v durové stupnici? Půltóny jsou mezi třetím a čtvrtým a sedmým a osmým tónem. Zazpívejte si písničku Vyletěla holubička ze skály. Co je na ní zvláštního? Obsahuje všech sedm tónů durové stupnice. Je možno ji zpívat jako kánon.

Mollové stupnice Základní mollová stupnice je aiolská. Vznikne na šestém stupni durové stupnice, v C dur bude souběžná mollová a moll. Dva shodné tetrachordy mají tentokrát půltóny mezi druhým a třetím stupněm. Další mollové stupnice jsou harmonická, melodická, cikánská, ...

Otázky a úkoly Jak se vytvoří souběžná mollová stupnice k G dur ? Na šestém stupni leží tón e, je to tedy e moll. Zazpívejte píseň To ta Heĺpa. Obsahuje mollovou pentatoniku. Najděte lidové a populární písně v mollové tónině! Např. Dobrú noc, má milá, Zelený pláně, ...

Použitá literatura Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN 80-7106-238-3.