Úloha bodového systému

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ workshop 19. září PRO KOLIK TERMÍNŮ V RÁMCI 1. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ MAJÍ BÝT PŘIPRAVENY TESTOVÉ ÚLOHY? 1.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Plánování ve školní tělesné výchově
Strategické plánování
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Rozhodování 1.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Příbram Ing. Václav Chytil
Praktické rady pro účast v Ceně hejtmana
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Téma 11: Finanční plánování
MPH_FMAN Finanční management jaro 2015
Algoritmizace - opakování
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Využití metodiky MMR ČR k aktualizaci ÚAPo Zpracované kartogramy k vyhodnocení stavu územních podmínek jednotlivých obcí
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Vykazování postupu nebo stavu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Hodnocení předložených žádostí – případ UK
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Moravské dopravní fórum
Předběžné tržní konzultace Úklidové služby UKB 2019
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Úloha bodového systému

Proč používat bodové hodnocení? Bodové hodnocení je pomocným nástrojem při systematickém posuzování činnosti organizace v rámci implementace modelu CAF. Jeho výsledkem by mělo být především odhalování příležitostí pro zlepšování v jednotlivých oblastech činnosti organizace a s tím spojené snahy o nepřetržité další zlepšování.

Cíle bodového hodnocení 1)Poskytnout informace a nasměrovat aktivity ke zlepšování. 2)Měřit dosažený pokrok (dosavadní zkušenosti ukazují, že sebehodnocení podle modelu CAF je účinné opakovat každým rokem nebo jednou za dva roky a získat tak přehled o dosaženém pokroku). 3)Identifikovat dobrou praxi na základě bodového ohodnocení předpokladů a výsledků (dobrá praxe v oblasti předpokladů je obvykle prokázána mimo jiné významným bodovým hodnocením výsledků). 4)Napomáhat při hledání partnerů pro realizaci benchmarkingu nebo benchlearningu.

Bodové hodnocení CAF

Druhy bodového hodncení Model CAF rozlišuje dva základní druhy bodového hodnocení: Klasické bodové hodnocení Bodové hodnocení s jemným rozlišením

I. Klasické bodové hodnocení I.1.– kritéria předpokladů I Klasicke bodove hodnoceni.doc pro bodové hodnocení je k dispozici stobodová stupnice; umožňuje specifikovat stupeň fáze cyklu PDCA, který je u posuzované skutečnosti naplněn příklad: Je-li v rámci posuzované skutečnosti hodnocena úroveň Check, je k dispozici bodové hodnocení v rozsahu 51 až 70 bodů. O výši bodového hodnocení v tomto rozsahu se rozhoduje podle toho, jak jsou požadavky na tuto úroveň v organizaci naplňovány pro dosažení určité úrovně bodového hodnocení je nutné naplnit předchozí úrovně cyklu PDCA v celém rozsahu hodnocené skutečnosti a plošně v rámci celé organizace tj. je-li v rámci hodnocené skutečnosti stanovena úroveň Check, je nutné splnit veškeré předchozí úrovně cyklu PDCA , tzn. Plan – Do.

I. Klasické bodové hodnocení I.2.– kritéria výsledků I Klasicke bodove hodnoceni.doc jsou hodnoceny trendy dosahovaných výsledků a/nebo míra plnění stanovených měřitelných cílů; k dispozici je stobodová stupnice rozdělená do šesti úrovní. u každé úrovně je posuzováno, jakým směrem se vyvíjí trendy hodnocených skutečností, nebo dosažení stanoveného cíle, případně obojí. trendy lze hodnotit u skutečností vykázaných za období minimálně 3 let.

II. Bodové hodnocení s jemným rozlišením Bodové hodnocení s „jemným rozlišením“ více reflektuje analýzu hodnocených skutečností. II Bodove hodnoceni s jemnym rozlisenim.doc

II. Bodové hodnocení s jemným rozlišením II.1 – kritéria předpokladů lépe postihuje realitu např. tam, kde řada organizací veřejného sektoru činnosti provádí (fáze Do), ale bez dostatečného plánování (fáze Plan); umožňuje bodovat všechny fáze cyklu PDCA „samostatně“; klade důraz na cyklus PDCA a pokrok si lze představit jako spirálu, kde na každé otáčce může dojít ke zlepšení v kterékoli fázi cyklu PDCA: Plan – Do – Check – Act; poskytuje více údajů o oblastech, ve kterých je potřeba se zlepšit;

výsledné bodové hodnocení posuzované skutečnosti je dosaženo výpočtem průměru (vydělením 4) ze všech přidělených bodů pro jednotlivé fáze; celkové bodové hodnocení posuzované skutečnosti by nemělo přesáhnout 40 bodů, pokud bodové hodnocení některé ze čtyř fází cyklu PDCA je nižší nebo rovno 20 bodů; pokud je bodové hodnocení některé z fází cyklu nižší než 30, nemělo by celkové hodnocení přesáhnout 60 bodů.

II. Bodové hodnocení s jemným rozlišením II.2 – kritéria výsledků umožňuje posuzovat samostatně trendy a samostatně cíle a jejich plnění posuzuje, jak se trendy sledovaných výsledků organizace vyvíjely během minimálně posledních tří let posuzuje, jak byly splněny cíle v posledním (hodnoceném) roce posuzované skutečnosti je stanoveno součtem bodů za hodnocení trendu a dosažení cíle a vydělením 2.

VARIANTY BODOVÉHO HODNOCENÍ Hodnocení po příkladech A Hodnocení po subkritériích B Klasické bodové hodnocení I I A Výhody: - rychlý a přehledný způsob bodového hodnocení - u výsledků lze hodnotit buď pouze na základě vysledovaných trendů bez stanovení cílů nebo na základě dosahovaných cílů bez sledování trendů Nevýhody: - obtížně prokazatelné, málo podrobné posouzení naplnění jednotlivých fází cyklu PDCA - nemotivuje organizaci ke stanovení cílů nebo naopak k dosahování rostoucího trendu I B Výhody: - méně pracné - méně časově náročné Nevýhody: - méně vypovídající - větší nároky na analytický přístup Bodové hodnocení s jemným rozlišením II II A Výhody: - umožňuje provedení detailní analýzy úrovně naplnění jednotlivých fází cyklu PDCA Nevýhody: - velmi pracné - časově náročné II B se seskupováním do bloků Výhody: - méně pracné než hodnocení po příkladech při zachování dostatečné podrobnosti analýzy úrovně naplnění jednotlivých fází cyklu PDCA Nevýhody - obtížné sestavování bloků jako konsenzu členů hodnotícího týmu bez seskupování do bloků Výhody: - méně pracné než seskupování do bloků při dosažení vyšší vypovídací schopnosti oproti bodování klasickým způsobem Nevýhody - relativně velká míra zobecnění Smíšené bodové hodnocení III III AB Výhody: - detailní analýza předpokladů s možností volby hodnocení výsledků buď pouze na základě sledování trendů nebo na základě plnění stanovených cílů Nevýhody: - nejednotný přístup vede k riziku zkreslení výsledků bodového hodnocení _____________________________________________________________________ 12