TÉMA: Legenda o svatém Václavu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.05 Téma: PowerPoint.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
PŘEMYSLOVCI.
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
  AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Dopravní značky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ TEMA:
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Téma (název prezentace)
AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 19 Český jazyk 1.ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_13_Vyvození písmene E
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Autor: Kouglová Rita Název : VY_32_INOVACE 14C_13 Téma -Úraz a nemoc
Název a číslo materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
TÉMA: Zásady zdravého života
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TÉMA: Výrobky a přírodniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Opakování č. 2 Vlastivěda 4. ročník
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 11 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ TEMA:
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Pravidla chování v CHKO, národních parcích a přírodních rezervacích
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ TÉMA:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VZTAH ČLOVĚKA K.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_Halloween Anglický.
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
Moje vlast, moje bydliště České pověsti s gramatikou VY_32_INOVACE_19
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
Autor: PaedDr. Jana Čechová
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková TEMA: VY_32_INOVACE_15_Lidské tělo II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 09 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_08_Moje rodina
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

TÉMA: Legenda o svatém Václavu NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 04 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka 1. TÉMA: Legenda o svatém Václavu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0896

Anotace a citace Žáci se dozvědí základní informace o patronovi českých zemí Co je to státní svátek Učitel text předčítá! Moje kniha objevů, prvouka pro 2. r. ZŠ 1. díl Ing. Jana Potůčková, Studio 1+1, Brno 2002 http://media3.picsearch.com/is?NsVxTsXOt7pBiJYExCR8-o8mGomV5CoeHAu72XedslM http://media3.picsearch.com/is?Tg9_INXqmuSax6CDLiBuwku33aUEegDYZwvvf4fvinQ

Státní svátek 28. září Svátek Václava Děti nejdou do školy Rodiče nejdou do práce

Kdo byl svatý Václav? Kníže Václav byl jeden z prvních panovníků českého státu. Měl mírumilovnou povahu. Byl zavražděn ve Staré Boleslavi vrahy najatými bratrem Boleslavem, který měl jiné názory na vládu a toužil po moci. Časem kníže Václav vstoupil do legend. Církví byl prohlášen za svatého. Stal se patronem české země. Vysvětli vyznačená slova, poraď se se staršími spolužáky

Legenda o svatém Václavu Pověst praví, že v hoře Blaníku spí české vojsko. Až bude české zemi nejhůře, vyjedou z Blaníku blaničtí rytíři v čele se svatým Václavem. Václavův bělouš na Karlově mostě klopýtne a vyrýpne z kamení kouzelný meč knížete Bruncvíka. Václav ho pozvedne a zvolá: „Všem nepřátelům hlavy dolů!“ A tak se stane.

Jak asi vypadal kníže Václav: Tak? Nebo tak?