Kanalizace ve výškových budovách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

9.05 Vnitřní kanalizace podle současných předpisů
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
FRONT PAGE VÝZKUM TEPLOTNÍCH POLÍ V PRŮMYSLOVÝCH BUDOVÁCH
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
TZ12 – odvodnění podzemních místností a přečerpání splašků
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vnitřní klima v budovách, výpočet tepelných bilancí, vytápění místností, návrh otopných těles PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Vodní Elektrárna.
Regulace napětí transformátoru
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Výtok otvorem, plnění a prázdnění nádob. Přepad vody, měrné přelivy.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Integrovaná střední škola, Slaný
Technické zařízení budov
Integrovaná střední škola, Slaný
9. Hydrodynamika.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Strojírenství
Integrovaná střední škola, Slaný
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Pozemní stavitelství Typologie Bytové domy Autor: Ing. Šoupal Kamil
Odvodnění teras a balkónů
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí svislé
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Přehled instalačních systémů
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Tato prezentace byla vytvořena
Kanalizační potrubí ležaté
Varianty řešení nízkoenergetického domu pro bydlení
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Kanalizační potrubí větrací
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Spoje potrubí-svařování potrubí z plastů1 VY_32_INOVACE_464.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
REALIZACE ROZVODŮ ZDRAVOTNĚ TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ vč. JEJICH KOMPLETACE Ing. Miloslava POPENKOVÁ, CSc.
Spoje potrubí-rozvod vody1 VY_32_INOVACE_472.
Přehled materiálů pro kanalizační potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Vnitřní plynovod Plynovodní přípojka -Pokud možno je vedena kolmo k řadu v minimální hloubce 600mm a ve sklonu 0,5% k plynovodu. Jinak musí mít možnost.
Spoje potrubí-spojky a přechodky1 VY_32_INOVACE_469.
Spoje potrubí-kanalizace1 VY_32_INOVACE_473.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotaceÚstřední.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Spoje potrubí-hrdlové spoje plastových trub1 VY_32_INOVACE_448.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ukládání potrubí v objektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Svařování plastů vypracoval: Pavel Šmíd Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Rozvody potrubí
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VNITŘNÍ.
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

Kanalizace ve výškových budovách

Úvod Při navrhování vnitřní kanalizace ve vysokých budovách je třeba věnovat zvláštní pozornost splaškovým odpadním potrubím. Všechna potrubí vnitřní kanalizace se zde musí dimenzovat výpočtem. Zásady pro návrh a dimenzování svodných (ležatých) potrubí jsou u vysokých budov stejné jako u budov s menším počtem podlaží.

Proudění ve splaškovém odpadním potrubí Odpadní voda proudí v odpadním potrubí po vnitřní stěně trub ve formě dutého válce (povlaku) se vzduchovým jádrem uprostřed. V místě většího přítoku z připojovacího potrubí se však vzduchové jádro uzavírá, a to je hlavní příčinou podtlaku v odpadním potrubí. Problematickými místy jsou změny směru odpadního potrubí (odskok, zalomení a přechod do svodného potrubí). Pokud se směr odpadního potrubí mění o více než 45°, přestává mít proudění vody charakter dutého válce a mění se na proudění v částečně plněném ležatém potrubí. V místě zalomení svislého do ležatého potrubí vzniká tzv. hydraulický skok, způsobený náhlým zmenšením rychlosti proudící vody. Voda padající na stěnu kolena, které mění směr potrubí, způsobuje také hluk. Nad změnou směru vzniká přetlak, pod změnou směru podtlak.

Při návrhu a dimenzování splaškového odpadního potrubí je třeba počítat s těmito jevy: Rychlost vody proudící ve formě dutého válce se zvyšuje jen do určité vzdálenosti, kde dosahuje konečné rychlosti a dále se již téměř nemění. Proto je rychlost vody proudící ve spodní části odpadního potrubí v třípodlažní budově téměř stejná jako v odpadním potrubí v budově o sto podlažích. Podtlaky a přetlaky v odpadním potrubí nesmí způsobovat porušení vodního uzávěru v zápachových uzávěrkách připojených zařizovacích předmětů. Zvláštní pozornost je třeba věnovat změnám směru odpadního potrubí, kde potrubí mění směr o úhel větší než 45°. U těchto změn je třeba omezit podtlaky a přetlaky v odpadním potrubí a zabránit šíření hluku padající vody do místností, kde by mohl obtěžovat.

Větrání splaškového odpadního potrubí Větrání, zejména způsob přívodu vzduchu do odpadního potrubí, který je potřebný k omezení podtlaku, je základním problémem, jemuž musíme u vysokých budov věnovat zvláštní pozornost.

Druhy větrání splaškového odpadního potrubí Systém s hlavním větracím potrubím (primární větrání) je u nás nejčastěji používaným systémem, u kterého splaškové odpadní potrubí pokračuje větracím potrubím nad střechu (obr. 1).

Přímé doplňkové větrací potrubí

Nepřímé doplňkové větrací potrubí

Sekundární větrací potrubí

Použití speciálních tvarovek na odpadním potrubí Speciální tvarovky ovlivňují hydrauliku odpadního potrubí. Nejznámější z nich je tvarovka Sovent (obr. 5). Při napojení připojovacího potrubí na odpadní potrubí tvarovkou Sovent může být odpadní potrubí zatíženo větším průtokem, takže pro větší průtok je možno bez doplňkového či sekundárního větrání použít odpadní potrubí o menší světlosti, než by bylo nutné při použití běžných odboček. Speciální tvarovky není vhodné na jednom odpadním potrubí kombinovat s běžnými odbočkami.

Tvarovka Geberit Sovent a její osazení

Obtokové potrubí Pokud je odpadní potrubí nad zalomením vyšší než 30 m, řešíme zalomení pod úhlem větším než 45° vždy s obtokovým potrubím a připojovací potrubí v místě zalomení napojujeme na obtokové potrubí potrubí DN 100. Zalomení odpadního potrubí je nejvhodnější umístit do instalačního podlaží nebo mezistropu. Nachází-li se mezistrop nad místnostmi, kde by mohl hluk z potrubí obtěžovat, je třeba potrubí v místě zalomení zvukově izolovat, nebo použít zvukově izolační trouby a tvarovky (zejména kolena).

Obtokové potrubí