Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ukládání potrubí v objektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ukládání potrubí v objektu"— Transkript prezentace:

1 Ukládání potrubí v objektu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ukládání potrubí v objektu VY_32_INOVACE_16_324 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 16 Anotace Ukládání potrubí v objektu Klíčová slova Potrubí, konstrukce, cirkulace, konzole, svodné potrubí Předmět Instalace vody kanalizace Autor, spoluautor Ludvík Hrtánek Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Výklad Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina ročník, žáci 15 – 18 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 Upevňování vodorovného potrubí
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Upevňování vodorovného potrubí Vodorovné potrubí se upevňuje uvnitř budovy na svislých konstrukcích (zdi, sloupy) nebo se zavěšuje na stropy. Pro uložení potrubí na svislé konstrukce slouží různé druhy podpěr. Uvedené druhy upevňovacích prvků pro svislá potrubí (skoby, objímky, třmenové držáky, CLIPS objímky) se používají i pro potrubí vodorovná. Další, často používané, je uložení na konzole zděné nebo vyrobené z ocelových profilů. Běžným způsobem ukládání ležatých potrubí je zavěšování na stropní konstrukce. Potrubí může být zavěšeno jednotlivě pomocí objímky a táhla nebo se použije skupinový závěs, pokud se prostorem vede více potrubí. U různých druhů materiálu trubek jsou stanoveny maximální vzdálenosti podpor (upevnění), které nesmí být překročeny. Vzdálenost podpěr nebo závěsů se musí volit tak, aby nemohlo dojít k průhybu vlastní hmotností potrubí, izolace a protékající látky.

3 Běžné uložení je kluzné.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje V případě, že by tato situace nastala a ležaté potrubí by se prohnulo, mohlo by u vodovodního potrubí dojít k nashromáždění vzduchu v nejvyšších místech (tzv. zapytlování potrubí), a to může vést až k přerušení toku. U parních potrubí v nejnižších místech může dojít k nashromáždění kondenzátu zkapalněnou párou, což způsobuje při provozu vodní rázy. Plastové potrubí je méně tuhé a proti tradičním materiálům vyžaduje menší vzdálenost podpor. Například u stejného průměru trubky (DN 25) je vzdálenost objímek u PP 125 cm, u PVC 95 cm, u oceli 350 cm a u mědi 228 cm. Maximální vzdálenosti podpor pro jednotlivé materiály a jejich tlakové řady jsou v tabulkách. Běžné uložení je kluzné. Pevnými body se trasa potrubí rozdělí na menší úseky z důvodů kompenzace.

4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje

5 Ukládání potrubí v objektu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ukládání potrubí v objektu Způsoby uložení potrubí jsou různé a jejich volba záleží na požadavcích, která na potrubí máme, na druhu budovy a na účelu prostor, kterými potrubí vedeme. Potrubí má být co nejkratší a nejpřímější. Kladení kanalizačního potrubí Průřez potrubí se ve směru toku splašků nesmí zmenšovat. Potrubí se klade hrdly proti toku splašků. Ležaté svodné potrubí se klade v předepsaném sklonu k uliční stoce do výkopu v podlaze suterénu. Svody mohou být uloženy i v průlezném nebo průchozích kanálu. V odůvodněných případech se dělají svody zavěšené pod stropem nebo uložené na stěně suterénu, a to tehdy, když je podlaha suterénu vzhledem k uliční stoce příliš hluboko.

6 Svislá odpadní potrubí se vedou obvykle koupelnami nebo klozety.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Svislá odpadní potrubí se vedou obvykle koupelnami nebo klozety. Jsou umístěny volně před zdí, mohou být částečně zakryté nebo jsou zazděné v drážkách ve zdi. U panelových domů se tato potrubí vedou spolu s dalšími rozvody instalační šachtou. Šikmá připojovací potrubí od zařizovacích předmětů se ukládají volně na zeď nebo se zazdí do drážek ve zdi či do instalačních příček. Mohou se vést i podlahou, pokud jsou k tomu podmínky. Tato potrubí, která odvádějí splaškovou vodu od zařizovacích předmětů k odpadnímu potrubí, se kladou v minimálním sklonu 3 %.

7 Kladení potrubí vnitřního vodovodu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kladení potrubí vnitřního vodovodu Ležaté rozvody ve sklepech se vedou zavěšené pod stropem nebo uložené na zdi. Mohou se ukládat také do průlezných nebo průchozích kanálů. Svislá potrubí jsou uložená buď volně na zdi, v drážkách ve zdi, nebo v instalační šachtě. Nesmí se ukládat do obvodových stěn. Ležaté odbočky k zařizovacím předmětům mohou být vedeny volně před zdí, před zdí s dodatečným zakrytím nebo ve zdi pod omítkou. Při souběhu potrubí teplé i studené vody mají být trubky teplé vody umístěné nad trubkami studené vody. Cirkulační potrubí se doporučuje umístit mezi potrubí teplé a studené vody. Pokud je potrubí uloženo pod podlahu, musí být vedeno v ochranné konstrukci (v ochranné trubce nebo instalačním kanálu). V podlaze je vhodné vést potrubí z plastů vzhledem k jeho dlouhé životnosti, která odpovídá životnosti nášlapné vrstvy.

8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje

9 Otázky k opakování Popiš upevnění potrubí. Popiš kotevní techniku.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Otázky k opakování Popiš upevnění potrubí. Popiš kotevní techniku.

10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zdroje Vlastní zdroje Ing. MIROSLAVA TRNKOVÁ, Instalace vody a kanalizace I, nakladatelství INFORMATORIUM, Praha


Stáhnout ppt "Ukládání potrubí v objektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google