ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování učiva o nerostech I. část
Advertisements

Radovan Hanslík k vinta A.  sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro výrobu glazur Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
UHLIČITANY Ec.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
VY_32_INOVACE_407, 21. sada, Přírodověda
nejdůležitější minerály
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Výroba skla v raném středověku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Oxidy.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Sklo Zbožíznalství 1. ročník Výroba skla - je založena na chemických sloučeninách křemíku, může se slučovat s jinými prvky - probíhá žárovým procesem,
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Bor 13. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130110
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
pH Kyselost nebo zásaditost roztoků
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-3-16 Sklo Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

ANOTACE Prezentace je určena pro odborné vzdělávání žáků oboru prodavač. Zaměřena je na historii skla a suroviny používané na výrobu skla.

HISTORIE SKLA Sklo bylo objeveno kolem roku 3000 př. n. l. v Egyptě Byla to jen glazura na keramiku – fajáns, podobného složení jako sklo Zpočátku bylo velmi nečisté a bylo používáno na výrobu ozdob, šperků, amuletů a malých nádobek na vonné oleje Obsahovalo oxid křemičitý, vápník a sodu, jednalo se tedy o sodno-vápenaté sklo.

Lidé doby kamenné po staletí používali přírodně se vyskytující sklo na výrobu ostrých předmětů na řezání Sklo bylo častým předmětem obchodu Archeologické nálezy předpokládají, že první skutečné sklo vyrobili na pobřeží severní Sýrie, Mezopotámie nebo v starobylém Egyptě Nejstarší známé skleněné objekty z poloviny třetího tisíciletí před n.l. byly korálky

Vybraná chronologie produkce 1226 – "Široká tabule" – Anglie 1330 – "Korunní sklo" Francie . 1620 – foukané sklo – Londýn 1678 – korunní sklo – Londýn 1843 – ranní forma plovoucího skla 1888 – strojem rolované

SKLO Sklo je tuhý roztok kovových oxidů v oxidu křemičitém SKLÁŘSKÉ SUROVINY : Kyselé Zásadité Několikasložkové Pomocné

Kyselé – sklotvorné suroviny Sklářský písek Zrnitý křemen SiO2 Tavitelnost závisí na čistotě, obsahu železa, velikosti a tvaru zrn Oxid boritý Do sklářského kmene se přidává jako kyselina boritá nebo borax a zlepšuje tepelnou tepelnou a chemickou odolnost skel

Zásadité suroviny Kalcinovaná soda (Na2CO3) Je nejdůležitější tavivo V peci se žárem rozkládá CO2 sklovinu míchá a čeří Vápenec (CaCO3) a dolomit (MgCO3) Stabilizátory, které zvyšují odolnost skla vůči vodě a chemickým vlivům Oxid olovnatý (PbO)

Několikasložkové suroviny Horniny vyvřelé Znělec, čedič, žula Přidávají se podle druhu vyráběného skla Bezbarvá skla, láhvové sklo Skleněné střepy Spoří suroviny, zkracují tavbu, šetří energii Přidává se až 30% Používají se odpady vlastní výroby i střepy se sběru

Pomocné suroviny Čeřiva Strhávají bublinky a nečistoty Odbarvující látky Odstraňují žluté a zelené zabarvení Zakalující látky Používají se k výrobě mléčných osvětlovacích skel Barvící látky Oxid železa barva zelená a hnědá Oxidy chrómu, uranu a vanadu barva zelená Oxid kobaltu barva modrá Oxid měďný barva rubínově červená

POUŽITÁ LITERATURA CVRČEK, Karel; BERÁNEK, Jaroslav; EISENREICH, Karel a kol. Zbožíznalství I. PRO OBCHODNÍ AKADEMIE A OSTATNÍ STŘEDNÍ ŠKOLY. PRAHA: FORTUNA, 2005, 179-182. ISBN 80-7168-935-1. AUTOR NEUVEDEN. Sklo [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sklo