Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

Organizace výuky a výukové strategie Školní pedagogika - Teorie vyučování (didaktika) KPP 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Vyučovací a výchovné činnosti učitele - složka didaktického procesu, podstatou je interakce učitele a žáka učitele a žáka - spojení vyučovacích činností.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Cvičení na trampolíně (skoky) - I. díl Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_153_Cvičení.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
Plánování ve školní tělesné výchově
Uplatňování didaktických zásad ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Didaktické metody Androdidaktika.
Vyučovací a výchovné činnosti učitele TV
Úvodní lekce. Vstup do předmětu Sportovní hry I - basketbalu
Výklad jako jedna z metod výuky
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Příprava na výuku, Výukový projekt
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
UČENÍ.
Didaktické zásady Literatura:
Úvod do tvorby srozumitelného textu
Schůzka fakultních cvičných učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Význam utkání v sportovních hrách
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
3. Metody pedagogické diagnostiky
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
OBSAH prezentace: Zásady bezpečnosti v pohybových volnočasových aktivitách Didaktické metody Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Tělesná výchova na ZŠ praktické
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Andragogika Vzdělávání.
Manažerský koučink MPH_MAKO PhDr. Milada Blažková
Obecné výklady o důkazech
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Rovnice HRA.
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
EU- „Učíme se ze života pro život“ Registrační číslo: CZ /0
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy Kučerová Pavlína

Uplatňování didaktických zásad ve školní tělesné výchově Didaktické (vyučovací) zásady jsou obecné požadavky, které v souladu s cíli výchovy a zákonitostmi vyučovacího procesu určují charakter vyučování a ovlivňují přímo i nepřímo jeho efektivitu. Uplatňují se: v přípravě vyučovacího procesu, ve vyučovacích činnostech učitele, v interakci se žáky, učivem a podmínkami procesu.

Mezi základní didaktické zásady patří: Zásada uvědomělosti a aktivity Zásada názornosti Zásada soustavnosti Zásada přiměřenosti Zásada trvalosti

Zásada uvědomělosti a aktivity Jejím základem je pochopení smyslu a podstaty prováděné činnosti i identifikace s vytýčenými výchovně vzdělávacími cíli. (žák rozumí tomu, čemu se učí, zná cíl a smysl učební činnosti) Mezi prostředky zvyšování aktivity řadíme: povzbuzení rozhovor zpětnovazební hodnocení různé druhy intraindividuálních soutěží

Zásada názornosti Vzájemné propojení informačních zdrojů k vytvoření pohybové představy (ukázky…) Názornost je prostředkem nikoliv cílem!!

Zásada soustavnosti Promyšlené (logické, systematické) a cílevědomé řazení učiva (znalost cíle je nejúčinnější motivační prostředek). Jádrem realizace zásady soustavnosti je postup od známého k neznámému, od jednoduchého ke složitějšímu, od konkrétního k abstraktnímu, od zvláštního k obecnému.

Zásada přiměřenosti Nastoluje požadavek, aby obsah i rozsah učiva, jeho obtížnost a způsob vyučování odpovídaly stupni psychického rozvoje, tělesným schopnostem žáků, jejich věkovým zákonitostem a individuálním zvláštnostem. (čím mladší žáci tím pestřejší formy výuky, kratší vyučování, konkrétnější učivo)

Zásada trvalosti Vyžaduje, aby si žáci vědomosti a dovednosti efektivně zapamatovali tak, že si je dokáží kdykoliv vybavit a prakticky použít. Upevnění (pochopení) učiva, budování předpokladů k aplikaci učiva v aktuálních podmínkách (pohybová paměť).

Vyučovací metody Vyučovací metoda z pedagogického hlediska znamená záměrné, plánovité uspořádání učiva, vyučovacích činností žáka tak, aby vzhledem k spolupůsobícím podmínkám, byl co nejefektivněji dosažen cíl vyučování (Mojžíšek, 1975). V naší didaktice, nejen pro tělesnou výchovu, ale i v jiných vyučovacích předmětech se často využívá Mojžíškovy (1975) klasifikace vyučovacích metod z hlediska fází výchovně vzdělávacího procesu: Motivační metody Expoziční metody Fixační metody Diagnostické metody

Motivační metody Motivace žáků je prioritním faktorem, který rozhoduje o příští efektivitě učení ve všech fázích. Smyslem při utváření optimální motivace žáků k učení je zajistit jejich vyšší aktivitu a osobní zainteresovanost vzhledem k cílům učebního procesu. Motivační metody lze charakterizovat jako záměrné, dlouhodobé i situační zásahy do motivační struktury žáků.

Expoziční metody Jejich cílem je zajistit předání obsahu učiva žákovi učitelem. Dle Mojžíška (1975) se užívají ve čtyřech základních přístupech: přímý přenos poznatků od učitele na žáka (popis, výklad, vysvětlení atd.), zprostředkovaný přenos pomocí názoru (ukázka, model, schéma, aj.), heuristickým přístupem (tvůrčí aktivita žáků, řízená i neřízená učitelem), metody samostatné percepční činnosti žáků.

Fixační metody Jejich podstatou je procvičování, upevňování a zdokonalování již nacvičeného učiva. Rozdílně se uplatňují při převaze vyučovacího cíle zaměřeného na: nácvik nových pohybových dovedností, cvičení zaměřená na rozvoj pohybových schopností.

Diagnostické metody Pokaždé, když žáky něčemu novému učíme, je zapotřebí dosažené výsledky hodnotit, kontrolovat. Diagnostika je trvalou součástí výchovně vzdělávacího procesu. Z hlediska jeho průběhu lze aplikovat metody: Vstupní diagnostika Průběžná diagnostika Finální diagnostika

Výchovné metody Vyplývají z pedagogických teorií a empirických zkušeností. Jejich tvořivá aplikace závisí na teoretických vědomostech i praktických zkušenostech učitele. Využívány jsou metody: kladení požadavků, přesvědčování, cvičení, odměna a trest, příklad, skupinová výchova (Rychtecký, 1998 in Vilímová, 2002).

Zdroje Studijní materiály: http://is.muni.cz/auth/el/1451/podzim2013/np2004/um/3549 9254/Edukator___ucitel_TV_II.pdf?studium=665657 http://www.ftvs.cuni.cz/katedry/ppd/materialy/skriptadidakti ka/kap8-str114-135.pdf http://www.upol.cz/fileadmin/user_upload/FTK- dokumenty/Katedra_kinantropologie/06didaktickezasady.pdf