Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Srovnání českého a evropského vězeňství Síť sociálních služeb poskytovaných osobám ve výkonu trestu odnětí svobody v evropském srovnání se zaměřením na.
Advertisements

REINTEGRAČNÍ PROGRAM PLUS (programy ve věznicích a na svobodě) Konference Za branou věznice,
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Spolupráce Vězeňské služby NGO na Slovensku / možnosti a zaměření v oblasti drogových služeb / Olga Škvařilová, Sdružení Podané ruce Brno, CZ TWINNING.
Saský zemský svaz pro sociální soudnictví e. V. Evropská poradna pro trestně stíhané osoby a oběti trestných činů EBS Dresden Přeshraniční sociální práce.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
Srovnání českého a evropského vězeňství Síť sociálních služeb poskytovaných osobám ve výkonu trestu odnětí svobody v evropském srovnání se zaměřením.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výkon trestu odnětí svobody a problematika resocializace a reintegrace
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Výkon trestu odnětí svobody a problematika resocializace a reintegrace
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová 4.5.2015 Srovnání českého a evropského vězeňství Síť sociálních služeb poskytovaných osobám ve výkonu trestu odnětí svobody v evropském srovnání se zaměřením na Nizozemí a Českou republiku Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová 4.5.2015

Seminární úkol Otázky: Shlédněte tv pořad Pološero – díl „za katrem“ (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318730018-polosero-za-katrem/213562222000002-za-katrem/video/). Vytvořte otázky s krátkým komentářem, které je třeba zohledňovat při zacházení s vězni Otázky: Klasifikovat vězně podle okolností spáchaného trestného činu ve výkonu trestu odnětí svobody? Měla by práce s vězni být odlišná podle typu/ způsobu spáchání trestného činu? Jaký smysl trest naplňuje? Uvědomuje si vězeň svou vinu a chce se napravit a zařadit do společnosti? K čemu je dobré znát hierarchii vězňů na patře? Jak adaptovat nově příchozího vězně? Měli by mít vězni možnost výběru práce?

Proces řešení kriminality Vláda Společnost = Občanská společnost Legislativa Implementace

Charakteristika výzkumných vzorků Vězeňské služby - statistika Česká republika Nizozemí Populace: 10,424,926 16,440,113 Hustota: 132/km2 396/km2 HDP: $16,956 $38,994 Věznice 35 85 Kapacita věznic 20 735 26 304 Personál ve věznicích 10 700 17-18 000 Osob na celu 10 -13 1 - 2 Počet uvězněných 185/163 128 na 100 000 obyvatel vězeňská populace 17 212 13 749

Amnestie prezidenta republiky Václava Klause 2013 Propuštěno 6 400 osob většinou z výkonu trestu odnětí svobody méně pak z výkonu vazby = více než 1/4 z počtu vězeňské populace před amnestií. Index počtu vězněných osob se snížil z 230 na cca 160 – 170. (Česká republika se tak dostala na stejnou hodnotu, jako má například Slovensko, Maďarsko nebo Velká Británie) www.vscr.cz

Definice „sociální služby“ pro tento výzkum NE: Právní pomoc Základní péče vězeňské služby Pomoc vězňům v cizině Materiální pomoc YES Zvláštní/Extra služby

Klasifikace sociálních služeb Sociální kontakt Korespondence Skupinová, individuální, přání k narozeninám, plánovaná a organizovaná „Face to face“ kontakt Osobní kontakt, návštěvy – skupinové, osobní asistence, tématická setkání Duchovní služby Liturgické obřady, duchovní vedení a podpora, poskytování Bible a jiných duchovních materiálů Multifaktoriální služby Preventivní program pro mladistvé delikventy, kreativní program, psychosociální tréninky, terapie,... Extramurální aktivity Udržení bydlení, péče o rodinu vězněných, předávání darů jménem vězňů, pomoc s hledáním ubytování a pracovního místa po propuštění, pomoc s dluhy,... Informace Časopisy, poradenství, drogové poradenství – harm reduction Edukace Výcvik, příprava na propuštění, vzdělávací programy

Sociální služby v komparaci

Kvalitativní komparace

Sociální kontakt - snížení sociální exkluze (vyloučení), nabízí sociální kontakt, vztahy Korespondence = narozeninová přání, možnost kontaktu s vnějším světem, sociální podpora ČR jedna z nejrozšířenějších aktivit většinou poskytována dobrovolníky Maltézská pomoc, Charita, Diakonie NL - většinou jako doplňková aktivita k jiným službám- návštěvy, informace - Stichting Kerken en Gevangenen, Gevangenenzorg Nederland, BONJO... Osobní kontakt= sociální podpora, tématické setkávání, návštěvy – osobní nebo individuální, rozhovory, hry, zpívání… tyto návštěvy jsou realizovány jak dobrovolníky tak profesionály nejčastěji v rámci duchovních služeb a v rámci církevních organizací Vězeňská duchovenská péče, Charita, Sdružení Podané ruce Spoustu tzv. návštěvních skupin(kolem 13) Většinou dobrovolníci

Duchovní péče = liturgické obřady, duchovní vedení a podpora, poskytování Biblí a spirituálního materiálu – literatury, která je většinou poskytována ze strany různých církví. ČR zde hraje hlavní a nejvýznamnější roli Vězeňská duchovenská služba (ekumenické sdružení církví), již součástí služeb poskytovaných věznicí, neboť mnozí vězenští kaplani jsou zaměstnanci Vězeňské služby. často se tato služba může krýt se službou dopisování nebo návštěv. Charita NL - Spiritual Care Service = Catholic Prison Chaplaincy in the Netherlands - Geestelijke Verzorging Joodse Gedetineerden = Mental Care Jewish Detainees – průvodce při studiu a udržování židovských tradic

Extramurální aktivity Péče o rodinu, předávání darů jménem vězňů, pomoc s hledáním bydlení a práce po výkonu trestu, pomoc s problémy zadlužení ČR „Sdružení Podané ruce“ – pomoc se zadlužením, podávání informací a poradenství rodinám a příbuzným uvězněných Probační a mediační služba České republiky Sociální kurátoři – pomoc s přípravou na propuštění – zajišťování bydlení,… NL - BONJO: project House keeping - Gevangenenzorg Nederland = Prisoners Make Netherlands: podpora rodinám vězňů, narozeninové dárky dětem vězňů (jménem vězňů)

Informace = časopisy, poradenství, Drogy-harm reduction ČR Charita – Charita Plzeň: Katolický týdeník Sdružení podané ruce: Letáčky, brožury NL - Mainline – magazine (drogy, zdraví, ulice) - LGS Stichting Landelijke Gedetineerden Commissie – časopis Respond

Vzdělávání = výcvik, vzdělávání, školení, příprava na výstup ČR nejčastěji v rámci školských zařízení Sdružení Podané ruce Brno, Domov sv. Karla Boromejského NL LGS Stichting Landelijke GedetineerdenCommissie Stichting Educatie achter Buitenlandse Tralies = Foreign Education Foundation behind bars Epen (Limburg) Stichting Total Training Service (TTS)=Total Foundation Training Service (TTS) Breda (Noord-Brabant)

Multifaktoriální programy preventivní programy, kreativní projekty, psychosociální aktivity, terapie, … ČR časově omezené, spolupráce více organizací výstupní oddělení Sdružení Podané ruce Diakonie evangelické církve bratrské + Probační a mediační služba ČR – Motivační programy NL Young in Prison – nabídka kreativních a vzdělávacích programů zaměřených na sociálně-emocionální vývoj mladých lidí, pozitivní praktické a sociální dovednosti

Kvantitativní komparace

Nizozemí

Česká republika Název Vězeňská duchovenská služba Profesionál/ dobrovolník Návštěvy Dopisování Informace Extramurální aktivity Edukace Duchovní péče Multifaktoriální programy Specializace Vězeňská duchovenská služba P 1   Maltézská pomoc Brno, Olomouc V Česká katolická charita P/V Asociace podané ruce, Brno, Olomouc drogově závislí Domov sv. Karla Boromejskeho ženy  SOS centrum Diakonie Teen Challenge Sdružení pro prevenci kriminality PRAK Občanské sdružení Sananim Občanské sdružení Romodrom o.s. White Light Armáda Spásy Centrum sociálních služeb Praha o. s. Mosty o.s. Semiramis Centrum následné péče Celkem P/V 14/3  7 8 10 5 4

Závěry Jaké sociální služby Rozdíly: Typy sociálních služeb: můžeme se setkat převážně se stejnými druhy služeb (dopisování, informace, vzdělávání,…) ČR - nejčastější dopisování a informace NL – návštěvy Nizozemí jsme se navíc setkali se specifickou službou udržení bydlení, která pronajímá domy uvězněných V České republice je zase jedinečným projektem Domov sv. Karla Boromejského Kdo poskytuje služby: profesionálové X dobrovolníci Dobrovolníci tvoří velké procento hlavně v Nizozemí, kde jejich činnost obsáhne až 4/7 těchto služeb. Rozdíly: Služby specificky zaměřené množství organizací, které se strategicky zabývají pomocí lidem ve výkonu trestu odnětí svobody. Jsou lépe organizovány a jsou přístupnější Účast dobrovolníků na poskytování služeb

Zdroje rozdílů jednotlivých zemí řešení historie economie zkušenosti mentalita

Seminární práce Seminární práce: Představte jedno zahraniční vězeňské zařízení nebo organizaci, která se věnuje pachatelům trestné činnosti. Možno odevzdat nejpozději den před zkouškou na email: vasickovapetra@gmail.com

Zkouška Podmínka přístupu ke zkoušce jen min. 1 bod Zkouška spočívá: Rychlém přehledu = cca 8 otázek (1-2body) Jedna velká otázka = 5 min + body za seminární práce

Zdroje (příklady) Literatura WWW Webové stránky organizací: Kalmthout. A.M., Hofstee-van der Meulen F.B.A.M., (2007) Foreigners in European Prisons I., Nijmegen. Hall. M.P. (1963). The Social services of modern England. London: Routledge & K. Paul WWW http://scholar.google.com/scholar?hl=cs&lr=&q=info:XnjFM5IOJHYJ:scholar.google. com/&output=viewport&pg=1 Webové stránky organizací: www.bonjo.nl http://www.podaneruce.cz/cz/

Děkuji za pozornost a přeji hezký den