Zvuk a jeho vnímání Roman 2009, SPGŠ Futurum s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Smyslová soustava člověka
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Smyslová ústrojí Funkce:
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 08 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Rozsah.
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Zvuk.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:
Skládání kmitů.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Najdi dva stejné obrázky
AKUSTIKA.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Transkript prezentace:

Roman Coufal @ 2009, SPGŠ Futurum s.r.o. Zvuk a jeho vnímání Roman Coufal @ 2009, SPGŠ Futurum s.r.o. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze

Výukové cíle Studiem materiálu budete schopni: vysvětlit princip zvuku a znát jeho vlastnosti popsat princip sluchu u člověka získat představu o účincích zvuku na člověka mít přehled o zaměstnáních souvisejících se zvukem

Použité symboly a součásti:  můžete si vyzkoušet ! důležitá zajímavost  úkoly pro vyplnění v pracovním listu ? odpovězte na otázku K prezentaci patří pracovní list č. 1.

Princip zvuku Zvuk je příčné mechanické vlnění v látkovém prostředí, které se jako vlny na hladině šíří všesměrově od místa vzruchu a je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem. zdroj vzruchu šíření pomocí vlnění příjem zvuku

Grafické zobrazení zvuku Ve zvukovém editoru je zvuk zobrazen jako amplituda kmitání. Ukázka zobrazení zvuku na osciloskopu (na youtube.com):   Do svého pracovního listu napište co nejpřesnější definici zvuku podle toho, jak si ji pamatujete z předchozího snímku (bod č. 1).

Vznik, šíření a příjem zvuku Zdroj zvuku – zdroj mechanického vlnění, např. hlas, reproduktor nebo struna hudebního nástroje. Vodič zvuku – hmotné prostředí, ve kterém se vlnění šíří, nejčastěji vzduch, ale i tekutiny a pevné látky, např. trubkový telefon, lankový telefon, fonendoskop. Přijímač – snímač, analyzátor zvukového vlnění, např. ucho, mikrofon.  Do svého pracovního listu doplňte body 2 a 3. Můžete si také zkusit fungování lankového kelímkového telefonu podle online návodu. 

Fyzikální rozsah zvuku Člověk vnímá rozsah frekvencí 16 Hz – 20 kHz. S rostoucím věkem horní hranice výrazně klesá. Infrazvuk 0 16 Hz frekvence Infrazvuk Zvuk 20 000 kHz Infrazvuk Ultrazvuk Zvuk lidé zdroje pro dorozumívání pro orientaci  Do svého pracovního listu si doplňte bod č. 4.

Sluchové ústrojí člověka Střední ucho rovnovážné ústrojí kovadlinka Vzruch veden do spánkového laloku třmínek kladívko boltec sluchový nerv Vnější ucho zvukovod bubínek hlemýžď se sluchovými receptory Vnitřní ucho Eustachova trubice  Můžete si také zkusit sestavit součásti ucha virtuálně.

Další parametry zvuku rychlost šíření výška tónu barva tónu intenzita zvuku

Rychlost zvuku Ve vzduchu závisí na složení vzduchu (nečistoty, vlhkost), ale nejvíce na jeho teplotě (T↑, v↑). V kapalinách a pevných látkách je rychlost zvuku větší než ve vzduchu (340 m/s). Vysvětlete fyzikální podstatu faktu: Děti přikládají ucho na koleje aby zjistily, jestli jede vlak. ?  Ve svém pracovním listu odpovězte na otázku položenou v bodě č. 5.

Výška tónu Absolutní výška tónu je určena frekvencí zvukového vlnění (zvuku). Frekvence = počet kmitů za 1 sekundu. Absolutní výška tzv. komorního A je 440 Hz. (ladění kytary) K čemu se využívá komorní A? >> Jako normál pro ladění některých hudebních nástrojů. Proč slyšíme bzučení hmyzu? >>Tření křídel o vzduch vyvolává při jejich kmitání zvuk určité výšky. Např. moucha domácí kmitá křídly 352krát za sekundu, tedy frekvencí 352 Hz, což je tón F. Komár kmitá křídly frekvencí 500-600Hz. ! ? ?

Barva tónu Vlastnost, podle které se dají rozeznat dva tóny stejné výšky a intenzity, avšak zahrané na různých hudebních nástrojích. Rozložený akord C

Intenzita zvuku Je přímo úměrná energii kmitání, které vlnění v daném bodě vzbuzuje. práh slyšení – zvuky o malé intenzitě (0 dB) 10 dB šepot 50 dB pouliční hluk při silném provozu 90 dB sbíječka nebo velmi silná hudba práh bolesti – zvuky způsobující bolesti v uchu (100 dB) 130 dB startující letadlo  V pracovním listu do bodu č. 6 doplňte vždy alespoň 3 příklady.

Účinky zvuku na živý organismus Slyšitelný zvuk o silné intenzitě trvale poškozuje sluchové ústrojí a snižuje jeho citlivost. Při vysoké intenzitě může ultrazvuk negativně působit na živou tkáň. Při nízké intenzitě pomáhá při diagnostice v lékařství.

Zaměstnání související se zvukem zvukař (videoukázka na youtube.com v čase 2:47 – 3:32) střihač (mastering, remix, …) skladatel zpěvák hudebník DJ (na diskotéce) ruchař (nahrává ruchy) mikrofonista (nahrává dialogy ve filmu) a další povolání (např. lékař na ORL)

Použité zdroje obrázků Slide 1 – http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/computer/other/bb_music_-2330.htm http://www.wpclipart.com/music/deejay.png.html http://www.clker.com/clipart-4455.html Slide 3 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pricna_vlna.gif Slide 4 – http://www.wpclipart.com/people/bodypart/ear.png.html Slide 6 – http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/recreation/music/cello_ganson-4856.htm http://www.wpclipart.com/medical/doctor_equipment/stethoscope_large.png.html http://www.wpclipart.com/music/performance/microphone/old_desktop_microphone.png.html http://www.clker.com/clipart-3390.html Slide 7 – http://www.clker.com/clipart-14059.html http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/animals/mammals/elefante01_architetto_fr_01-229.htm

Použité zdroje obrázků Slide 7 – http://www.clker.com/clipart-1746.html http://www.clker.com/clipart-2490.html http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/animals/mammals/dog_03_drawn_with_strai_02-217.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/animals/birds/contour_bat-35.htm Slide 8 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ear-anatomy-notext-small.png Slide 10 – http://www.clker.com/clipart-thunderstorm-weather-symbols.html Slide 11 – http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/recreation/music/double_croche_jean-victo_01-4861.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/recreation/music/double_note_jean-victor__01-4862.htm http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stimmgabel.jpg http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/animals/bugs/moschito_architetto_fran_01-109.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/animals/bugs/fly_01-96.htm

Použité zdroje Slide 12 – Slide 13 – http://www.clker.com/clipart-4455.html http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/recreation/music/cello_ganson-4856.htm http://www.clker.com/clipart-16147.html Slide 13 – http://www.wpclipart.com/people/bodypart/ear.png.html http://www.clker.com/clipart-16472.html Slide 14 – http://www.wpclipart.com/music/listen/music_listening_hot.png.html Zvuky: Slide 4 – http://www.a1sounddownload.com/freesoundsamples.htm Informace http://cs.wikipedia.org/wiki/Infrazvuk http://cs.wikipedia.org/wiki/Ultrazvuk http://panwiki.panska.cz/index.php/Vlastnosti_zvuku