NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasicismus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Advertisements

Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3C_13_Duchovní a světská hudba.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Blues AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_04_HV8_Skála
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/05
Anglie a rock 60. léta AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název vzdělávacího materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ročník
Název školy: Základní škola Netvořice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Inf Ovládání operačního systému
Název školy: Základní škola Netvořice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Hudební renesance v Čechách
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
RENESANCE. RENESANCE * v Itálii ve 14. st., odtud se postupně šířila do dalších evropských zemí hlásila se k antickému umění - název slohu znamená.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Přírodní krajiny - test
Richard Wagner AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Renesance v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Franz Schubert AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola Netvořice
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Téma (název prezentace)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Wolfgang Amadeus Mozart
Literatura období renesance
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Renesance Mgr. Hana Šenková.
Partitura AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_03_HV6_Skála
Klasicismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Renesance.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Johan Sebastian Bach AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3C_04_Renesance a hudba TÉMA SADY: Hudební nauka ROČNÍK: tercie, kvinta, 1. ročník DATUM VZNIKU: únor 2014 AUTOR: Mgr. Jarmila Brejchová

Anotace: Materiál seznamuje žáky na základě ukázek a obrázků s hudbou, ale i s dalším uměním doby renesance (mezipředmětové vztahy ČJ, VV, D) Je určen pro interaktivní tabuli. Materiál je možno využít pro výklad, opakování i pro zápisky žáka. Je primárně určen pro kvintu a 1. ročník, lze jej využít i v tercii a kvartě. Zpestřením jsou různé otázky a úkoly, které žáci řeší v průběhu práce s prezentací. Po klepnutí na symbol nápovědy (?) přechod na nový snímek se správnou odpovědí a zvukovým signálem.

RENESANCE DONATELLO BRUNELLESCHI ZNOVUZROZENÍ

doba: asi 14. – 16. století vývoj v různých zemích probíhal odlišně Návrat k člověku, k jeho pozemskému životu Oživení ideálů antiky Ideálem všestranně vzdělaný člověk

Poznáš, kdo je autorem vynálezu? Rozvoj obchodu, řemesel, lékařství Člověk spoléhá na rozum Námořní cesty a objevy

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci

malířství studium perspektivy a kompozice obrazu, anatomická přesnost pohybu a výrazu tváře, realistická barevnost Leonardo da Vinci, Rafael Santi, Michelangelo Buonarotti, Sandro Boticelli

Autor? Leonardo da vINCI

Leonardo da vINCI Mona Lisa

Michelangelo buonarotti Sixtinská kaple Kde můžeš uvidět?

Michelangelo buonarotti Sixtinská kaple V Sixtinské kapli ve Vatikánu

Literatura Milostná tématika Smysl pro humor Giovanni Bocaccio, William Shakespeare, Miguel de Cervantes

Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha Kdo je autorem románu?

Miguel de Cervantes y Saavedra V tom shlédli třicet nebo čtyřicet větrných mlýnů, jež na oněch polích stály. Jakmile Don Quijote je spatřil, pravil svému zbrojnoši: Osud naši záležitost lépe řídí, než si přáti můžeme, nebo hle! tamto, příteli Sancho Panzo, je vidět třicet anebo více ještě velikánských obrů, s kterými já bitvu svésti a jež všecky pobíti hodlám, abychom jejich kořistí se obohatili. Jeť to spravedlivý boj a skutek bohulibý, takové zlé símě s obličeje země sníti. Jaké pak obry? pravil Sancho. Ti tam s těma dlouhatýma rukama, odpověděl pán jeho; někteří je mají skoro na dvě míle. Vždyť, Vaše Milosti, odpověděl Sancho, to, co se vám zdá, nejsou žádní obři, nýbrž větrné mlýny a, co za ruce máte, jsou jejich lopaty, kteréžto jsouce větrem otáčeny žernovem točí.

Hudba Rozvoj vícehlasé kompozice - polyfonie Kánon, mše, moteto, chanson Rozvoj svébytné instrumentální hudby Taneční hudba, sonáta Umění náboženské i světské Varhany, virginal, loutna, viola, harfa, flétna,cink…

Orlando di Lasso 1532-1594 Vlámský skladatel Vrcholná vokální polyfonie ukázka: Echo Orlando di Lasso - Eco - YouTube

Giovanni Pierluigi da Palestrina 1525-1594 Vokální polyfonie a cappella Chrámová hudba Ukázka: Kyrie - Missa Papae Marcelli - Palestrina - YouTube Chrám sv. Petra v Římě

Giovanni Gabrielli ?1554-?1613 Chrám sv. Marka v Benátkách Concerto grosso Ukázka: Sonate e canzoni Giovanni Gabrieli (c.1553-1612) - Sonate e Canzoni - YouTube

Vytvoř správné dvojice A italský skladatel B skladba a capella C vokální polyfonie D kánon, mše, moteto E concerto grosso F chrámová hudba 1 Orlando di Lasso 2 Echo 3 Missa papae Marcelli 4 Giovanni da Palestrina 5 Giovanni Gabrielli 6 hudební formy

A 4,5; B 2,3; C 2,3; D 6; E 5; F 1,3,4,5 A italský skladatel B skladba a capella C vokální polyfonie D kánon, mše, moteto E concerto grosso F chrámová hudba 1 Orlando di Lasso 2 Echo 3 Missa papae Marcelli 4 Giovanni da Palestrina 5 Giovanni Gabrielli 6 hudební formy

Použitá literatura a zdroje: CHARALAMBIDIS, Alexandros; CÍSAŘ, Zbyněk; HURNÍK, Lukáš. Hudební výchova 1 pro gymnázia. Praha: SPN, 2003, ISBN 80-7235-211-3. CHARALAMBIDIS, Alexandros a kol. Hudební výchova pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN, 2002, ISBN 80-7235-041-2. De CERVANTES, Miguel .Wikizdroje [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikisource.org/wiki/Don_Quijote_de_la_Mancha/D%C3%ADl_prvn%C3%AD/Kapitola_osm%C3%A1 Citace obrázků: DA VINCI, Leonardo. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ALeonardo_helicopter.JPG DA VINCI, Leonardo. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMona_Lisa.jpg BUONARROTI, Michelangelo. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMichelangelo_-_Creation_of_Adam.jpg DAUMIER , Honoré.commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AHonor%C3%A9_Daumier_017_(Don_Quixote).jpg OD PHROOD (ARCHIVE.ORG) [PUBLIC DOMAIN], PROSTŘEDNICTVÍM WIKIMEDIA COMMONS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AOrlando_di_Lasso.jpg OD KARELJ (VLASTNÍ DÍLO) [PUBLIC DOMAIN], PROSTŘEDNICTVÍM WIKIMEDIA COMMONS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASv_Petr_interier_11.jpg ANNIBALE CARRACCI [PUBLIC DOMAIN], PROSTŘEDNICTVÍM WIKIMEDIA COMMONS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AGiovanni_Gabrieli.jpg

Použité hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření této prezentace: http://www.youtube.com/watch?v=-foB75466zY http://www.youtube.com/watch?v=oeLIgzAe5sI http://www.youtube.com/watch?v=tHSpsHcpRp8 Klipart obrázky jsou součástí galerie Microsoft Office volně dostupné na adrese www.office.microsoft.com