Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RENESANCE. RENESANCE * v Itálii ve 14. st., odtud se postupně šířila do dalších evropských zemí hlásila se k antickému umění - název slohu znamená.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RENESANCE. RENESANCE * v Itálii ve 14. st., odtud se postupně šířila do dalších evropských zemí hlásila se k antickému umění - název slohu znamená."— Transkript prezentace:

1

2 RENESANCE

3 * v Itálii ve 14. st., odtud se postupně šířila do dalších evropských zemí
hlásila se k antickému umění - název slohu znamená „znovuzrození“ = znovuzrození antiky v popředí stojí pozemský život člověka (gotika – v popředí víra a život věčný) x i tak velké množství děl s náboženskou tematikou u nás se renesance začala projevovat po roce 1490, ve stavitelství kolem pol. 16. st.

4 ZNAKY

5 pilíře a sloupy, vodorovné překlady - systém stavebních prvků převzatých z antické architektury

6 otevřené arkády

7 omítané zdivo zdobené sgrafitem

8 členité, složitě vykrajované štíty zakončené volutami a plastickými prvky (koule, šišky, vázy…)
zámek Litomyšl

9 DALŠÍ ZNAKY RENESANČNÍ ARCHITEKTURY
stavby jsou spíše nižší, pravoúhlé, rozkládají se spíše do šířky – působí, jako by spočívaly bezpečněji na zemi x gotické stavby plošší klenby a nižší rovné stropy – dřevěné trámové, kazetové (často malované)

10 STAVBY

11 zámky Horšovský Týn

12 Nelahozeves

13 Schwarzenberský palác v Praze
šlechtické paláce Schwarzenberský palác v Praze

14 letohrádky a venkovské vily
letohrádek královny Anny na Pražském hradě

15 měšťanské domy náměstí v Telči

16 MALÍŘSTVÍ častější zpracování světských námětů užití perspektivy
znalost proporcí lidského těla → realismus „objevení“ přírody – součástí obrazů i krajina častým námětem portréty umělec již není považován za řemeslníka objevuje se systém tzv. mecenášství – podpora umělců šlechtici či představiteli církve

17 Sandro Boticelli – Zrození Venuše

18 Leonardo da Vinci Dáma s hranostajem Mona Lisa

19 Raffael Santi – Sixtinská madona

20 Tizian – Venuše urbinská

21 Michelangelo Buonarotti – Stvoření Adama (freska v Sixtinské kapli ve Vatikánu)

22 Albrecht Dürer – Vlastní podobizna v kožichu

23 Lucas Cranach starší – Martin Luther

24 Hans Holbein mladší – Jindřich VIII. ve věku 49 let

25 SOCHAŘSTVÍ také velký důraz na anatomickou přesnost lidských postav
jezdecké pomníky portréty volné sochy monumentální náhrobní památníky

26 Michelangelo Buonarotti
David Pieta

27 POUŽITÉ ZDROJE ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro střední odborné školy. Praha: SPN, 2006, ISBN X. RICHENZA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GOOGLE ART PROJECT. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZÖLLNER, Frank. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BUG, Hans. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THE YORCK PROJECT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TITIMASTER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CYBERSHOT800I. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THE YORCK PROJECT. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HEIL, Rico. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TRAYKOV, Stanislav. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ostatní obrazový materiál pochází z archivu autorky


Stáhnout ppt "RENESANCE. RENESANCE * v Itálii ve 14. st., odtud se postupně šířila do dalších evropských zemí hlásila se k antickému umění - název slohu znamená."

Podobné prezentace


Reklamy Google