Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice postup na konkrétním příkladu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUDUM 7 – Lineární rovnice – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Spotřební a energetické daně
STROJOVNA.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Senzory pro EZS.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základy automatického řízení 1
6. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Písemné sčítání a odčítání do milionu
Základy rovnovážné termodynamiky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Lineární rovnice a nerovnice I.
E SZS Přednáška č.5 Carnotizace RC
Důlní požáry a chemismus výbušniny
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu (užitečně využívané teplo) a dodávkou tepla KVET (kombinovaná výroba.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu paroplynového oběhu – (CC) , paralelní propojení.
Snížení nákladů na vytápění budov
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
ESZS Přednáška č.9.
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Vytápění Teplovodní otopné soustavy samotížné
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Kvadratické nerovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
E1 Přednáška č.3 Kvalitativní míra účinnosti TO v TE
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Elektrárny 1 Přednáška č.4 Pracovní látka TE (TO)
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Jak postupovat při měření?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Digitální učební materiál
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
EI cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
E1 cvičení – KVET Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
E1 Přednáška č.5.
E1 Přednáška č.5.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
E1 Přednáška č.5 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
E1 Přednáška č.7 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
Transkript prezentace:

Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry. ESZS cvičení 4 Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.

Zadání příkladu Vypočtěte tepelnou účinnost RC oběhu mající tepelné schéma podle příkladu předchozího cvičení, jestliže budou do výpočtu zahrnuty ztráty v okruhu a je provedena Carnotizační úprava přihřívání páry. Výkon elektrárenského bloku PE=55MW. Parametry na vstupu do TM jsou: pa=10 MPa, ta= 510 ºC, teplota pracovní látky na výstupu z TM je te=30ºC. Teplota chladící vody na vstupu do kondenzátoru je tchv= 15ºC. Jednotlivé ztráty v okruhu jsou: Ztráty na tepelném spádu v TM 22 % Mechanické ztráty TM 2 % Ztráty v generátoru 1% Ztráty v přívodním potrubí páry do turbíny 2% Ztráty v TZ 15 %. Vlastní spotřeba bloku je 10 %

Původní tepelné schéma V bezeztrátovém, základním RC oběhu, jsou zanedbány všechny ztráty: je uvažována ideální izoentropická, adiabatická expanze, mezi body 4-5, je zanedbána ztráta tepla v přívodu parovodů k TM, mezi body 4=4´, vzrůst entalpie pracovní látky vlivem oběhu čerpadla (1=1´), atd..

Zahrnutí ztrát TO, ztrát přivedeného tepla v TZ a ztrát transformace mechanické práce na elektřinu Ztráty uvolněného tepla: qpel-qp Účinnost TZ: hTZ = qp/qpel Ztráty tepla v parovodech: q4-q4´= i4-i4´ Účinnost parovodů: hpot = q4/q4´ Ztráty tepelného spádu: i4-i5´ Termodynamická účinnost: hpot = q4/q5´=(i4-i5´)/(i4-i5´)= atpol/atiz Ztráty mechanické: atpol-atgen Mechanická účinnost: hm = atgen/atpol´ Ztráty vlivem vlastní spotřeby: PEgen- PE Účinnost vlast. spotřeby: hVS = PEgen/PE´ Celková účinnost elektrárny (čistá): helt = PE/qpel´ Vyjádření pomocí ztrát: helt = hizt . htd. hm . hg . hpot . hTZ . hVS

Zobrazení ztrát v oběhu pracovní látky Ztráty tepelného spádu i4´ atpol 5´ Ztráty parovodů i5´=iepol Pokud neuvažujeme další ztráty, vznikající v pracovní látce nebo přírůstek entalpie vlivem dodávky technické práce, nelze ostatní ztráty ve výrobě elektřiny v diagramu znázornit.

Změna tepelného schématu při použití přihřívání Oproti základnímu příkladu výpočtu RC oběhu se vlivem použití přihřívání páry tepelné schéma změní, protože je prováděno ještě jednou přehřívání páry (III), které se nazývá přihřívání. Význačnou změnou je, že TM je nyní složen ze dvou částí (dílů) a v TZ přibude ještě přihřívák páry, kde se provádí další izobarické přehřívání páry. qp2 at1 at2 6 7 5

Zobrazení ideálního oběhu v i-s qp1 at1iz qp2 at2iz Oproti původnímu oběhu je nyní celkové přivedené teplo složeno ze dvou částí a zisk technické práce je složen také ze dvou částí, které vstupují do generátoru.

Hodnoty potřebné pro realizaci výpočtu Aby bylo možné provést výpočet musíme znát jednotlivé hodnoty do vztahu pro výpočtů účinnosti, tj. stavové veličiny pracovní látky v jednotlivých místech TO. Dále pak musíme znát hodnotu ztrát, pokud nebudeme počítat pouze ideální RC oběh, a hodnotu požadovaného PE. Stavové veličiny v průběhu oběhu pracovní látky dokážeme určit na základě znalosti parametrů v jednotlivých místech oběhu. Jediné parametry, které neznáme jsou v bodě 6, tj. stavy pracovní látky po první expanzi ve VT dílu TM.

Určení parametrů v bodě 6 Pro určení parametrů, vyjdeme z předpokladu, že pokud máme docílit zvýšení RC oběhu je nutné, aby účinnost nově přidané fáze (přihřívání) byla vyšší než účinnost ekvivalentního CO původního RC oběhu bez přihřívání. Pro zaručení této podmínky budeme požadovat, aby účinnost přidaného cyklu byla minimálně stejná nebo vyšší než účinnost ekvivalentního CO procesu III – přehřívání páry. Protože výstupní teplota dílčích ekvivalentních oběhů CO původního RC oběhu, ale i po přidání přihřívání, bude pořád stejná (daná teplotou v kondensátoru), a dá se předpokládat, že vyšší teplotu na výstupu z přihřiváku, než má teplota přehřáté páry nemůžeme získat (stejný TZ), lze stanovit na základě adiabatické expanze v NT dílu hodnotu tlaku v bodě 6, jestliže budeme požadovat minimální suchost páry x=0,9 a tím odečíst hodnotu entalpie.

Určení parametrů v bodě 6 Druhý TZ: dq=Tds T3-4 = T5-6 = dq/ds=di/ds=(i5 – i6 )/(s6 – s5) Neznámé hodnoty určíme z hodnoty průsečíku požadované vlhkosti páry na výstupu z NT a teploty v bodě 6. p5 i7 i6 i5 5 7 6 x = 0,9 te= 30 oC

Výpočet účinnosti s přihříváním Po určení parametrů už výpočet pokračuje úplně podle stejné metodiky jako v předchozím případu. Určí se hodnoty zisků práce a přivedeného pro stanovení ideální tepelné účinnosti at2iz qp1 qp2 at1iz Účinnost celé elektrárny: helt = hizt . htd. hm . hg . hpot . hTZ . hVS

Výpočet tepelného schématu Výpočtem se stanovují hmotnostní toky ve schématu A) Hmotnostní tok pracovní látky TO [kg/s] Měrný hmotnostní tok pracovní látky TO [kg/Ws] B) Hmotnostní tok chladící vody [kg/s] Měrný hmotnostní chladící vody [kg/Ws] C) Hmotnostní tok paliva [kg/s] Měrný hmotnostní tok paliva [kg/Ws] Základem je vždy řešení energetických bilancí

Výpočet hmotnostního toku pracovní látky TO Bilanční rovnice turbosoustrojí bez přihřívání Bilanční rovnice turbosoustrojí s přihříváním

Výpočet hmotnostního toku chladící vody a paliva Provede se podle bilancí kondenzátoru a tepelného zdroje Bilanční rovnice bez přihřívání Bilanční rovnice s přihříváním