Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/

2 Ověření teoretických výpočtů měřením - sériový obvod RLC
Střídavý proud Ověření teoretických výpočtů měřením - sériový obvod RLC

3 𝑋 𝐶 = 1 2.𝜋.𝑓.𝐶 𝑋 𝐿 =2.𝜋.𝑓.𝐿 𝑍= 𝑅 2 + (𝑋 𝐿 − 𝑋 𝐶 ) 2
Teoretický úvod V daném obvodu máme ověřit, jak se blíží teoretické výpočty hodnotám na skutečných součástkách. Pro výpočet si zapojíme rezistor s hodnotou 3 K, cívku s indukčností 1 H a kondenzátor s hodnotou 100 nF, napětí zdroje nastavíme na hodnotu 3 V. Frekvenci zdroje budeme měnit v rozsahu 50 až Hz a sledujeme závislost impedance daného obvodu na frekvenci Pro zjištění uvedených veličin použijeme následující vztahy: 𝑈 𝑅 =𝐼.𝑅 𝑈 𝐿 = 𝑋 𝐿 .𝐼 𝑈 𝐶 = 𝑋 𝐶 .𝐼 𝐼= 𝑈 𝑍 𝑋 𝐶 = 1 2.𝜋.𝑓.𝐶 𝑋 𝐿 =2.𝜋.𝑓.𝐿 𝑍= 𝑅 2 + (𝑋 𝐿 − 𝑋 𝐶 ) 2 Výsledky sestavíme do tabulky a porovnáme vypočtené hodnoty s naměřenými na skutečném obvodu a sestrojíme graf, ve kterém vidíme, jak se mění charakter obvodu od kapacitního do indukčního, přičemž hranici mezi nimi je bod, kdy je obvod v rezonanci.

4 Tabulka vypočtených hodnot

5 Graf z vypočtených hodnot

6 Z grafu vidíme, že impedance v sériovém obvodu v nižších frekvencích klesá do nejmenší hodnoty, kdy je obvod v rezonanci a pak opět roste. V případě, že bychom sestrojili graf, ve kterém bychom sledovali, jak se mění proud v závislosti na frekvenci, byl by maximální proud při rezonanční frekvenci. Zadání úlohy Proveďte měření na sériovém obvodu RLC podle zadaných parametrů a porovnejte teoretické předpoklady a naměřené veličiny. Nejprve vypočítejte potřebné parametry tohoto obvodu - UR, UL, UC , Z, Y, a I při zadaných hodnotách. Pak sestavte do tabulky hodnoty impedance a frekvence, aby bylo možno provést závislost Z = f(f), sestrojte graf této závislosti. Tuto teoretickou část měření proveďte v programu EXCEL. Hodnoty frekvence volte v rozsahu Hz. Pak zapojte obvod podle schématu a zkontrolujte vypočítané a naměřené veličiny UR, UL, UC při frekvenci 400 Hz a napětí 0,8 V. Při těchto parametrech proveďte měření na měřící soupravě RC2000. V další části měření zapojte sériový RLC obvod tak, že jeho hodnoty budou : R = 300 ohm, L = 1 henry, C = 10 mikrofarad, napětí 0,8 V a frekvence 40 Hz. Proměřte na soupravě RC a výsledky vysvětlete. Protokol o měření doplňte o potřebné tabulky a grafické výstupy.

7 ANOTACE Materiál lze použít pro výuku obvodů střídavého proudu - sériové spojení rezistoru, cívky a kondenzátoru. V této úloze si žáci prakticky ověří chování daného obvodu při změně frekvence. Nejdříve si žáci sestaví do tabulky teoretické výpočty, do které zobrazí požadované veličiny, které jsou vypočteny pro ideální součástky. Vypočtené výsledky ověří prakticky měřením na skutečném obvodu a porovnají s teoretickými výpočty. Celý průběh měření zpracují v protokolu o měření. Potřebné veličiny si žáci zjistí na měřící soupravě RCDidactic, výpočty v programu Microsoft Excel. Žáci pracují na tomto úkolu v týmu. Předpokládaný čas 90 min. CITACE ANTONÍN BLAHOVEC. Elektrotechnika 2: Pro SOŠ a SOU Podnázev. Praha: Informatorium., ISBN RCDidactic. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně"

Podobné prezentace


Reklamy Google