Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Victor Hugo ( ).
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Vítězslav Hálek Májovci
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Český jazyk a literatura
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová Česká poezie 1. poloviny 20. století - opakování VY_32_INOVACE_1A15.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Karel Toman Anarchistický buřič.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SPIRITUÁLNÍ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Proletářská poezie 20. století.
Jan Neruda - dílo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
A. Sova – Květy intimních nálad
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE Záměrem této prezentace je seznámení žáků s českou proletářskou poezií a jejími představiteli.

LITERATURA V 1. POLOVINĚ 20. STOLETÍ PROLETÁŘSKÁ POEZIE

JIŘÍ WOLKER (1900 – 1924) básník, představitel vitalismu, pak proletářské poezie psal i prózu, pohádky a divadelní hry, programové stati (Proletářské umění) pocházel z Prostějova studium práv v Praze účastní se činnosti v Literární skupině a v Devětsilu, později je opouští pro jejich odklon od proletářského umění umírá předčasně na tuberkulózu

JIŘÍ WOLKER - DÍLO Host do domu – tzv. poezie prostých věcí chlapecký, láskyplný pohled na svět, harmonie, autorův pohled nejen na věci, ale i na svět je optimistický, citovost; prostý verš Svatý Kopeček – původně samostatná skladba, později přiřazena do sbírky Host do domu připomíná formu pásma, autobiografické prvky Těžká hodina – proletářská poezie sociální tematika epická šíře a dramatičnost = sociální balady dialog, nepravidelný verš – od reportážního civilního začátku k politickému závěru (Balada o očích topičových) odraz básníkovy nemoci ( báseň Umírající, Epitaf) pohádky – moderní, se sociálním aspektem (O listonošovi, O milionáři, který ukradl slunce) – všední současný život

Josef Hora (1891 – 1945) básník, prozaik, překladatel (Puškin, Jesenin) vývoj od proletářské poezie k osobité reflexivní a meditativní lyrice studium práv, pak redaktor Práva lidu 1929 rozchod s KŠČ, ale zastává levicové pozice redaktor Českého slova

JOSEF HORA - DÍLO Počátek 20.let: Básně, Strom v květu – vliv civilismu a vitalismu, okouzlení přírodou a ženou Pracující den, srdce a vřava světa, Bouřlivé jaro – sbírky proletářské poezie, v revoluci spatřuje zákonitý článek vývoje Socialistická naděje – román o událostech roku 1920

JOSEF HORA - DÍLO Od pol. 20. let, 30. léta: Itálie – obraz země slunce a barev slavná minulost X nebezpečí fašismu Struny ve větru – lyrika přírodní a intimní, motiv plynoucího času, stesk z pomíjivosti života Tvůj hlas, Tonoucí stíny, Dvě minuty ticha – meditativní, subjektivní lyrika, melodický verš Máchovské variace – 16 jambických básní, spříznění s Máchou a jeho osudem téma lásky, země, domova, času, reflexe o životě a smrti

JOSEF HORA - DÍLO Konec 30. let: Domov – tzv. poezie národního ohrožení obava o osud rodné země, motiv země, vlasti, národa, slavné minulosti báseň Zpěv rodné zemi Jan houslista – lyrickoepická skladba dějový příběh se symbolikou český virtuóz se vrací do nepřítelem ohrožené vlasti, síla jeho umění přemáhá zoufalství Zahrada Popelčina – cyklická báseň o dvou dílech vzdor proti zlu, které ohrožuje národ a celé lidstvo

JINDŘICH HOŘEJŠÍ (1886 – 1941) proletářský básník, překladatel francouzské poezie Hudba na náměstí, Korálový náhrdelník, Den a noc – obraz sociální bídy velkoměstské periferie láska spojená se společenskou aktivitou

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Kteří autoři patří k představitelům české proletářské poezie? 2. Co víte o tvorbě Jiřího Wolkera? 3. Která sbírka Jiřího Wolkera patří k proletářské poezii? 4. Co vyjadřuje sbírka Domov Josefa Hory?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – 0185 - 2 Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – 86285 - 37 – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – 208 - X